zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Bioklimatická pergola jako výhodná dlouhodobá investice

V tomto článku se podíváme na bioklimatickou pergolu z hlediska financí. Pořízení hliníkové pergoly není levná záležitost, přesto se na to podívejme trochu jiným pohledem - ve srovnání s pořízením nemovitosti, neboli prostoru pro pobývání.

V minulém článku jsme se zaobírali tématem, jakou vybrat střechu pergoly pro terasu a jaké výhody a nevýhody nese ta daná varianta. V porovnání nám jasně vyšlo, že pokud chceme na terase trávit co nejvíce času, chceme ovlivnit teplo, slunce, déšť, vítr a mít dostatek soukromí, tak vyhrává bioklimatická pergola. Tu využijeme naplno od jara do podzimu jako další místnost k domu - „venkovní obývák“.

Zahradní pergola

Cena bioklimatické pergoly

Kolik taková bioklimatická pergola stojí? Abychom byli objektivní, budeme posuzovat bioklimatickou pergolu kotvenou do zdi, se dvěma střešními sekcemi, včetně 3 screenových rolet, osvětlením LED pásky, prostě v plné výbavě. Pro naše srovnání si vezmeme rozměr 6 x 4 metry a 2,5 metru na výšku. Pokud budeme tuto pergolu kalkulovat dojdeme k částce 493.000 Kč včetně DPH. Pokud bychom pergolu zvolili o něco levnější (méně vybavenou), tak budeme cca na 408.000 Kč (2 sekce, jedna roleta na délku).

Pokusíme se vysvětlit jak se tato investice chová v čase. Stavební práce do této investice nepočítáme, protože nejsou nijak speciální oproti jiné terase nebo jiné pergole. Betonové patky a kabel ze zásuvky nebo světla není nic extra a každý si s tím poradí. Za 493.000 Kč získáme tedy 24 m2 venkovního obýváku, což vychází na 20.542 Kč/m2. Pokud bereme průměrnou cenu bytu nebo domu v ČR, která dnes je okolo 90.000 Kč /m2 (údaje z průzkumu trhu za 4. kvartál 2021), vychází nám z tohoto dobrá investice. Pokud si tedy k domu pořídíme navíc venkovní obývací pokoj v podobě bioklimatické pergoly, ve kterém můžeme trávit stejně času s rodinou a přáteli jako v normálním obýváku od března do října, tak se nám investice vyplatí.

Při případném prodeji, třeba v developerské řadovce, získáme obrovskou konkurenční výhodu oproti ostatním domům a můžeme si říct cenu minimálně o 500.000 Kč vyšší. A to nebereme v úvahu ani ten pocitový efekt, že si budoucí kupující již představuje, jak pod pergolou sedí a griluje.

Když se tedy na bioklimatickou pergolu podíváme jako na investici na 20 let dopředu, je zcela zřejmé, že není na místě na ní ušetřit oněch 80.000 Kč, nebo volit pergolu ze skla nebo polykarbonátu na střeše, která bude o 100 - 200.000 Kč levnější, ale dozajista nebude mít tu přidanou hodnotu (viz minulý článek) venkovního obýváku a budeme ji využívat daleko méně v porovnání s pergolou bioklimatickou.

A jak velká by pergola měla být?

Když už jsme tu rozebrali, jak se pohybují ceny bydlení za metr čtvereční, velmi důležité je také zamyšlení nad velikostí pergoly. Jestliže nejsme omezení velikostí terasy, pak je základem stanovení si, co pod pergolou plánujeme dělat - jaký nábytek tam budeme využívat.

Během realizací pergol jsme se setkali už téměř s každým rozměrem. Někdo potřebuje pergolu jako přístřešek pro jídelní i odpočinkovou zónu. Jiný si pergolu pořídí jako zastřešení jen jídelního koutu, jiný ji má třeba k vířivce

Pro první případ (odpočinková i jídelní zóna) jsou potřeba 2 typy nábytku a velikost pergoly by tedy měla být ideálně 6 a více metrů na délku a 4 a více na šířku. Většinou v tomto případě nebývá až tak problém délka pergoly, ale její hloubka. Jestli zvolíme 5,4 nebo 7 metrů už téměř nepoznáme. Ale pokud bude hloubka například pod 3 metry, většinou bude část nábytku během posezení venku s přáteli už mimo pergolu a pergola tak nesplní svoji funkci.

Zároveň nutno podotknout, že maximum z užitku pergoly vytěžíme společně s pořízením screenových rolet. Ty nás chrání před bočním sluníčkem, stejně jako před deštěm nebo větrem.

Ve druhém případě, kdy nám postačí jeden typ nábytku (odpočinkový nebo jídelní), tak si vystačíme s pergolou cca 4 x 3,5 metru (i 3 metry na šířku jsou dostačující).

V případě vířivky postačí i menší rozměry, ať máme možnost uschovat vířivku a zatáhnout boky roletami a mít tak soukromí.

Co se podchodné výšky týče, tak pokud nejsou omezení třeba kvůli oknům, nejpříjemnější je výška 2,5 metru. Pod touto pergolou se budeme cítit příjemně. 3 metry na výšku už působí zbytečně prostorně jako v hale, nižší zase naopak nepatrně stísněně.

K podchodné výšce je zapotřebí přičíst 18 cm navíc, které zabere střecha pergoly a navíc ještě 7 cm pro lamely v otevřené poloze (celkem 25 cm prostoru potřebujeme nad pergolou navíc).

Pokud pergolu objednáváme s roletami, tak jejich box zabere cca 11 cm, které zase musíme brát v potaz naopak - tedy směrem pod pergolu na bocích.


Pavel Hrdlička




Dveřní síť – praktické a elegantní řešení

Přemýšlíte, jak se nejlépe uchránit před nálety otravného hmyzu? Váš dům můžete vybavit sítěmi do oken a dveří, které vás problému jednoduše zbaví. A nemusíte se bát, sítě nemusí být pouze nevzhledné a nepraktické, v naší nabídce najdete produkty z kvalitních materiálů, v různě barevných provedeních, které váš domov naopak zkrášlí!

Jak vybrat barvu lamel horizontálních žaluzií?

Interiérové horizontální žaluzie jsou stále nejčastěji užívaný způsob stínění. Chrání před sluníčkem, usměrňují světlo v místnosti a chrání soukromí. Na trhu se nabízí několik typů horizontálních žaluzií, které se od sebe liší způsobem ovládání a montáže, jsou vhodné téměř do všech typů oken. Největší vliv na vzhled žaluzií má barva lamel. Jaké jsou jejich možnosti?

 

 

Nevyhazujte peníze za protápění - kupte si venkovní rolety!

Je tu už chladné zimní období, které nás nutí trávit více a více času uvnitř našich domů a bytů. Zdi snáze chladnou, začínáme více topit. Jak ušetřit za topení a užít si teplo domova i v třeskuté zimě?

Textil na terase: jaká by měla být látka pro markýzu?

Ať už máte k dispozici balkon, terasu, nebo rovnou celou zahradu, vždy musíte promyslet, jak do prostoru vhodně umístit venkovní nábytek a jaké zvolit venkovní stínění, aby vám bylo příjemně.