zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Čím se liší kvalitní látky od těch méně kvalitních?

Říkáte si „Látka jako látka“. Všechno vypadá podobně, tak v čem by mohl být rozdíl. Ale pozor, rozdílů může být opravdu hodně a koupí nekvalitní rolety zbytečně její pořízení prodražíte.

„Nejsme tak bohatí, abychom si mohli pořizovat levné věci“

Toto pořekadlo zní na první dobrou prazvláštně, ale dává smysl. Pokud si zakoupíte levnou věc, rychleji se opotřebí, zničí a vy tak budete muset pořizovat totéž znovu a v závěru vás vyjde koupě 2 levných věcí dráž, než pořízení jedné dražší a kvalitnější. Ano, v mnoha případech opravdu nezáleží na tom, jestli si člověk koupí spotřební zboží za 20,- nebo předražené díky marketingové kampani za 150,-. Ale u mnoha produktů, které pořizujete na dlouhé roky se vyplatí sáhnout raději po kvalitě, než ceně

Průsvitné látkové rolety v kanceláři

Na co se dá u rolet dívat v první řadě?

  • Účinnost stínění: Důležitým faktorem při posuzování kvality látek na výrobu stínění je účinnost stínění. Látky musí být dostatečně husté a kvalitní, aby dokázaly účinně blokovat světlo, teplo a sluneční záření. Tyto vlastnosti by měly být testovány v laboratoři nebo při reálných podmínkách.
  • Trvanlivost: Kvalitní látky musí být trvanlivé a odolné vůči opotřebení, vysokým teplotám, slunečnímu záření, vlhkosti a dalším vnějším vlivům. Důležitá je také schopnost látek odolávat působení UV záření.
  • Pěkný vzhled: Látky na výrobu stínění by měly mít estetický vzhled, který bude odpovídat potřebám a vkusu zákazníka. Měly by být k dispozici v různých barvách a vzorech a umožnit tak širokou škálu možností pro výběr.
  • Bezpečnost: Látky by měly být bezpečné pro použití v interiéru a neměly by obsahovat nebezpečné chemikálie. Měly by být testovány a certifikovány podle příslušných bezpečnostních standardů.
  • Jednoduchost údržby: Důležitá je i jednoduchá údržba a odolnost vůči skvrnám a posunu barev.
  • Cena: Cena je také důležitým faktorem při posuzování kvality látek. Látky s vyšší kvalitou a výkonem obvykle stojí více než ty s nižší kvalitou. Nicméně, je důležité najít rovnováhu mezi kvalitou a cenou a vybrat látku, která splňuje požadavky zákazníka za rozumnou cenu.

Největší část rolet tvoří látka

U nekvalitních látek a nedostatečném zapracování se okraje rolety začnou rychle třepit, mohou se poškozovat vlákna a oddalovat od sebe a vytvářet tak nechtěné škvírky v látce. Látka se může také natáhnout v určitém směru a pak dochází k nerovnoměrnému návinu rolety. Látka může vlivem slunečních paprsků blednout a protrhávat se.

Kvalitu látky zajišťuje především použitý materiál a jeho zpracování. To určuje, jak dlouho roleta vydrží v bezvadném stavu, jak často ji budete moci používat a jaké vlastnosti jako stínění bude mít.

Pojďme se proto podívat na látky používané právě pro stínění z více možných úhlů a zjistit, jak poznat kvalitní látku. 

Jaké údaje vám napoví o kvalitě a vlastnostech látky?

  1. Hustota/gramáž - Hustota látky se obvykle udává v g/m2, nebo v oz/yd2 (unce na yard čtvereční). Hustota látky může ovlivnit její průhlednost, účinnost stínění, pevnost a další vlastnosti.
  2. Průsvitnost - kolik % světla látka propustí do interiéru. Hodnota uvádí množství světla, které projde přes látku do místnosti. Čím vyšší je hodnota propustnosti (transmise), tím jasnější je místnost za denního světla.
  3. Pohlcení - kolik % světla látka pohltí – hodnota uvádí množství světla, které je látkou pohlceno (absorpce). Absorbovaná sluneční energie je obvykle přeměněna na teplo.
  4. Odražení - kolik % světla látka odrazí – hodnota uvádí množství světla, které se odrazí od látky. Čím více slunečního záření se odrazí (reflexe), tím méně ho zůstane v místnosti a místnost se tolik nezahřeje.
  5. Tloušťka - Tloušťka látky je důležitá pro určení průhlednosti a odolnosti látky. Tloušťka se obvykle udává v mikronech (μm) nebo v milimetrech (mm).
  6. Cykly/otáčky - Cykly udávají, kolikrát lze látku ohýbat/otřít bez toho, aby došlo k jejímu poškození. V oblasti stínění se obvykle používají látky s minimálně 50 000 cykly.
  7. Odolnost vůči UV záření - Odolnost látky vůči UV záření je důležitá pro zamezení blednutí a rozpadu látky vlivem slunečního záření.
  8. Cerfikace - Certifikace může být udělena různými certifikačními organizacemi nebo institucemi a slouží k prokázání, že daná látka splňuje specifikované požadavky.
  9. Ohnivzdornost - Týká se jejich schopnosti odolávat hoření a šíření ohně. Ohnivzdorné látky jsou často vyrobeny z materiálů, které mají sníženou hořlavost a mohou být vybaveny speciálními ochrannými nátěry nebo chemickými látkami, které zpomalují hoření.
  10. Prachuodolnost - Prachuodolnost látek se týká schopnosti odolávat pronikání prachu nebo jiných nečistot do látky, případně i jeho usazování na vláknech (toho lze dosáhnout díky speciální impregnaci). Tato vlastnost je důležitá zejména v prostředích s vysokou koncentrací prachu nebo pro lidi s alergiemi.
  11. Voděodolnost - Voděodolné látky jsou obvykle vyrobeny z materiálů, které mají hydrofobní povrch nebo jsou opatřeny vodoodpudivým nátěrem. Tato vlastnost je důležitá zejména pro látky používané ve venkovních prostředích, kde jsou vystaveny dešti nebo vlhkosti.

Reflexe, absorpce, transmise - vysvětlení pojmů

Materiály pro výrobu látek na stínění

Rolety a plisé jsou vyrobeny z různých typů materiálů, které se liší vzhledem, účelem a vlastnostmi. Z jakých materiálů se mohou vyrábět látky na interiérové stínění?

Bavlna: Bavlněné látky jsou velmi populární pro výrobu látkových rolet. Jsou měkké, příjemné na dotek a lze je snadno barvit a potiskovat.

Polyester: Polyesterové látky jsou velmi odolné a snadno udržovatelné, což z nich činí oblíbenou volbu pro látkové rolety. Polyesterové látky jsou také odolné vůči slunečnímu záření a vlhkosti.

Kombinace bavlny a polyesteru: Kombinace bavlny a polyesteru umožňuje získat výhody obou materiálů. Tyto látky jsou odolné, snadno udržovatelné a lze je snadno potiskovat.

Síťovina: Síťovinové látky jsou lehké, průhledné a umožňují vniknutí světla. Používají se často u rolet den a noc.

Přírodní vlákna: Kromě bavlny mohou být pro výrobu látkových rolet použita také jiná přírodní vlákna, jako je látka ze lnu, hedvábí nebo vlna. Tyto materiály jsou obvykle dražší než syntetické látky a často jsou vyhledávány pro svůj unikátní vzhled a přírodní charakter.

Detail plisované látky u plisé

Dalším typem jsou látky pro venkovní screenové rolety. Ty jsou vyrobeny ze speciálních tkanin, aby odolaly nepříznivým povětrnostním podmínkám, jako jsou sluneční záření, déšť, vítr, sníh a vlhkost. Některé z nejčastěji používaných materiálů pro výrobu screenových tkanin jsou:

Skelná vlákna: Skelné vlákna jsou velmi odolné a pevné a proto jsou často používány pro výrobu screenových tkanin. Skelná vlákna jsou odolná vůči UV záření a vlhkosti, což z nich dělá ideální volbu pro venkovní aplikace.

Polyester: Polyesterové vlákna jsou také velmi odolné vůči UV záření a vlhkosti. Polyesterové screenové tkaniny jsou často pokryty vrstvou PVC, což zvyšuje jejich odolnost vůči nepříznivým podmínkám.

Kevlar: Kevlar je syntetické vlákno, které je extrémně pevné a odolné. Kevlarové screenové tkaniny jsou velmi odolné vůči průrazu a řezání a jsou proto často používány pro výrobu screenů do průmyslových prostorů.

Přírodní vlákna: Přírodní vlákna, jako jsou bavlna nebo len, mohou být také použity pro výrobu screenových tkanin , ale jsou méně odolná vůči povětrnostním podmínkám než syntetická vlákna.

PVC: PVC (polyvinylchlorid) je plastový materiál, který se často používá jako povrchová vrstva pro screenové tkaniny. PVC zvyšuje odolnost tkaniny vůči vlhkosti a slunečnímu záření a poskytuje také ochranu proti plísním a řasám.

Screenová roleta na zahradním přístřešku

Každý z těchto materiálů má své vlastnosti a výhody, které se hodí pro různé použití a podmínky. Při výběru látkového stínění je důležité zvážit požadovanou funkci a vzhled a vybrat látku, která nejlépe splňuje vaše potřeby.

Všechny námi nabízené látky jsou pečlivě vybrány a testovány. U většiny vzorků v konfigurátorech u produktů najdete základní údaje, případně vám je rádi doplníme na dotaz. Kvalitou látek jsme si jistí a proto si neváhejte napsat o zaslání vybraných 3 vzorků látek, které tak můžete sami v rukou vyzkoušet a prohlédnout před koupí.


Petra Šenková




Recyklované materiály pro výrobu purenitového boxu

V dnešní době je důležitější než kdy jindy zaměřit se na udržitelnost a ekologické postupy ve všech oblastech našeho života, včetně výrobního průmyslu. Recyklované materiály se stávají klíčovým prvkem v boji proti plýtvání zdrojů a znečištění životního prostředí. Tento článek se zaměřuje na využití recyklovaných materiálů ve výrobě, konkrétně na příkladu purenitového boxu a bočního ostění, kde se ukazuje, jak mohou být inovativní materiály využity k vytvoření kvalitních a trvanlivých produktů.

Blíží se veletrh For Garden 2022 v Praze

Budeme na dalším veletrhu - tentokrát osobně na For Garden 2022 v Praze Letňanech.

Jak vypadá správně zabalená zásilka? Díl Druhý

V minulém článku jsme si pro představu ukázali, jak vypadají balíky se zbožím, které si objednáte v eshopu Labona. Budeme pokračovat ve stejném duchu a ukážeme si další zásilky našich produktů. Tentokrát se podíváme blíže na vnitřní látkové stínění.

Markýza prostě nesmí uletět! Jak se kotví markýza?

Mnoho lidí má u venkovní markýzy strach, aby mu markýza neulétla nebo se nezlomila při vysunutí.