zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Čištění markýz: Takto bude vaše markýza zase perfektní

Potřebujete si zastínit místo na příjemné posezení u snídaně či večeře, kdy vám slunce svítí přímo na verandu? Nebo chcete jednoduše zamezit přímému průniku slunečních paprsků v průběhu dne do místnosti? K tomu je ideálním řešením markýza. V tomto článku vám vysvětlím, jak velmi jednoduše a šetrně o markýzu pečovat, aby svůj účel mohla splňovat co nejdéle.

Co je to vlastně markýza a jaké jsou varianty?

Markýza je velmi jednoduchý systém látkového zastínění, které je možné pořídit ve více provedeních:

Více k jednotlivým druhům markýz se dočtete v tomto článku.

venkovní markýza

A pokud už markýzu máte, podívejme se na její údržbu.

 

Nabídka markýz

 

Jak ji můžu vyčistit?

Markýzy potřebují jisté ošetření a čištění v průběhu roku. K vám domů jsou markýzy doručeny již se speciální povrchovou nanotechnologií CLEANGUARD, která dodá látce maximální voděodolnost a také ji chrání před nečistotami. Jednou za čas, aby mohla markýza pro vaše účely sloužit co nejdéle, je třeba ji v prvé řadě očistit jemným kartáčem nebo vysavačem při nižším výkonu. Tím látku zbavíte prachu a každodenních povrchových nečistot.

Mýdlovou vodou o maximální teplotě 30°C je dobré markýzu opláchnout a následně smýt zbytky mýdla a špíny čistou vodou. Pokud by bylo nutné použití hadice na finální omytí, je vždy lepší malý proud vody, aby se markýza nepoškozovala. Vždy je důležité nechat na konec markýzu oschnout, aby nedošlo ve staženém stavu ke vzniku a šíření plísně.

markýza 6m

Může se však stát, že se na markýze objeví mastné skvrny. Ptáte se, co s tím můžete dělat? Jednoduchým řešením je technický benzín na hadříku, kterým můžete nečistoty stírat od okraje ke středu celé plochy.

Co se konstrukce týče - údržba je velmi snadná. Stačí opět mýdlovou vodou a hadrem setřít kovové a plastové části a nakonec je omýt čistou vodou.

A je to. A ani to není tak náročné a vaše markýza se dál může podílet na vaší spokojenosti při jakékoliv příjemné akci.


Petra Šenková




Screenové rolety

Velmi žádaným moderním prvkem zastínění jsou právě screenové rolety. Nejenže mají estetickou funkci, ale jsou také vysoce účinné.

Betonové bloky vs. hliníkové konstrukce pro fotovoltaické panely na ploché střeše

Výběr správné konstrukce pro instalaci fotovoltaických panelů na plochou střechu je klíčovým faktorem při využívání solární energie. Mezi dvěma zmíněnými typy konstrukcí - betonovými ENBRAbloky a hliníkovými konstrukcemi, existují významné rozdíly. V tomto článku se zaměříme na výhody betonových bloků.

Jak postavit bioklimatickou pergolu: průvodce krok za krokem pro DIY nadšence

Bioklimatické pergoly se staly symbolem moderního a udržitelného venkovního prostoru, který dokáže nabídnout nejen útočiště před sluncem, ale také příjemné místo pro odpočinek ve stínu, a to vše s ohledem na životní prostředí. Pro ty z vás, kteří preferují kvalitní a dlouhodobě udržitelné řešení, přinášíme průvodce stavbou bioklimatické pergoly z hliníku, která je součástí naší nabídky.

Screenové rolety – zastínění na balkón i pergolu

Rádi odpočíváte venku na čerstvém vzduchu a tím nejlepším místem pro tento odpočinek je pro vás balkon nebo třeba pergola? Pak tu pro vás máme skvělý tip na zastínění a případně i odclonění od větru – screenové rolety.