zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Dotace na fotovoltaiku

Jak je to s dotacemi na fotovoltaické systémy v České republice? Jakou část nákladů vám pokryjí a kdy na ně máte nárok? Přečtěte si více v následujícím článku.

Co je to fotovoltaika a jak funguje?

Fotovoltaická elektrárna na rodinný dům se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí snížit svou spotřebu elektrické energie dodávané z veřejné sítě a zároveň snížit své náklady na elektřinu. Instalace fotovoltaické elektrárny na rodinný dům je také dobrý způsob, jak podpořit rozvoj obnovitelných zdrojů energie.

fotovoltaicke panely premenuji slunecni energii na elektrickou

Fotovoltaika funguje tak, že solární panely umístěné na střeše rodinného domu přeměňují energii slunečního záření na elektrickou energii, která je pak použita k osvětlení a k provozu spotřebičů v domě. Přebytky vyrobené energie jsou ukládány do baterií nebo prodávány do veřejné sítě.

Instalace fotovoltaické elektrárny na rodinný dům vyžaduje určité odborné znalosti a zkušenosti, proto je vhodné v případě instalace svépomocí celý proces důkladně promyslet a zadat jeho části kvalifikovaným pracovníkům, případně celou FVE svěřit kvalifikované montážní a elektrikářské firmě. Je důležité také vybrat kvalitní solární panely a další komponenty, které budou spolehlivě fungovat po mnoho let.

montaz fotovoltaickych panelu na strechu rodinneho domu

Je třeba vzít v úvahu náklady spojené s instalací fotovoltaické elektrárny na rodinný dům. Tyto náklady se liší v závislosti na velikosti elektrárny a kvalitě komponentů, ale průměrná cena se pohybuje kolem 300 - 600 000 Kč (dle velikosti a výkonu FVE).

Jak snížit cenu při pořízení vlastní fotovoltaiky?

Program Nová Zelená Úsporám (NZÚ) je jedním z klíčových nástrojů, který podporuje rozvoj obnovitelných zdrojů energie v České republice a pomáhá tak snižovat závislost na fosilních palivech. Tento program poskytuje dotace na instalaci fotovoltaických systémů a dalších zařízení pro využívání obnovitelných zdrojů energie.

Příspěvky z programu NZÚ jsou poskytovány formou dotace na vybrané investiční položky, které se používají na pokrytí nákladů spojených s pořízením a instalací fotovoltaických panelů.

realizace fotovoltaiky na miru

Výše dotace na fotovoltaiku a podmínky pro její získání

Program NZÚ je určen pro fyzické osoby, které chtějí instalovat fotovoltaické systémy na svých rodinných domech nebo na budovách, které nejsou komerčně využívané. Dotace poskytované v rámci programu NZÚ se pohybují v rozmezí 20% až 50% nákladů na instalaci fotovoltaických panelů, přičemž maximální výše dotace je nově od 15. 2. 2024 160 000 Kč, 200 000 Kč lze dosáhnout v kombinaci se zateplením.

Aby bylo možné získat dotaci z programu NZÚ, je třeba splnit určité podmínky. Pro příklad:

  • Vlastnictví nebo pronájem budovy: Fotovoltaické panely musí být instalovány na budově, která je vlastněna nebo pronajímána žadatelem.
  • Velikost instalace: Velikost instalace musí být v souladu s doporučeními programu a musí splňovat požadavky na výkon a účinnost.
  • Certifikace komponentů: Použité fotovoltaické panely a další komponenty musí být certifikovány jako vyhovující technickým požadavkům.
  • Projektová dokumentace: Žadatel musí poskytnout potřebnou projektovou dokumentaci včetně technického řešení a výpočtů.
  • Plánované náklady: Žadatel musí poskytnout doklady o plánovaných nákladech spojených s instalací fotovoltaických panelů.
  • Ekologické podmínky: Žadatel musí prokázat, že instalace nezpůsobuje žádnou škodu na životním prostředí a nesnižuje kvalitu života ostatních lidí.

Kompletní podmínky najdete zde.

Program NZÚ je kromě dotací na fotovoltaiku dostupný pro širokou škálu projektů, jako je instalace solárních kolektorů, tepelných čerpadel, a jiných zařízení pro využívání obnovitelných zdrojů energie.


Petra Šenková




Tepelná stabilita budov – stínící technika (2. díl)

A máme tu další díl ze série článků od pana inženýra architekta Petra Brandejského. V této části rozebere standardy bydlení, možnosti pro zlepšení tepelné stability a další. Tak se pusťte do čtení...

Venkovní žaluzie: Jak udržovat a čistit venkovní žaluzie?

Venkovní žaluzie jsou vhodné nejen pro moderní domy i byty. Jak ale dosáhnout, aby byly krásné a funkční i po několika letech používání? Dodržování postupů prodloužíte životnost venkovních žaluzií...

NOVINKA pro milovníky látkových rolet! Prohlédněte si látkovou roletu Larra

Látkové rolety jsou díky svým funkčním vlastnostem, ale také krásnému vzhledu stále populárnější. Z toho důvodu nyní rozšiřujeme naší nabídku o látkovou roletu Larra, která se pyšní unikátními vlnitými tvary, které rozzáří váš interiér.

TOP 5 Výhod venkovních žaluzií

Venkovní žaluzie jsou nejen velmi praktickým, ale také elegantním prvkem, který doladí celkový vzhled domu. Kromě toho, že spolehlivě zastíní, mají i spoustu dalších výhod, díky kterým v poslední době nabývají na popularitě. Které výhody to jsou?