zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Fotovoltaika na klíč krok za krokem

Fotovoltaika je dnes tématem řešeným na každém rohu. Řeší ji lidé v práci, přátelé, řeší ji firmy, SVJ i bytové domy. Stále je to jednou z možností, jak se stát více soběstačnými a jak šetřit za energie. Pojďme se proto podívat krok za krokem, jak probíhá pořízení fotovoltaické elektrárny a co vše jejímu zprovoznění předchází.

Pořídit fotovoltaiku?
Poptávky fotovoltaiky
Výběr dodavatele
Administrativa
Žádosti
Obhlídka objektu
Projektová dokumentace
Montáž panelů
Elektrozapojení
Revize fotovoltaiky
Žádost o PPP
První paralelní připojení
Vyplacení dotace

1. krok: Celé to začíná otázkou „Proč si pořídit fotovoltaiku?“

Proč chcete pořídit fotovoltaiku? To by měla být základní otázka, jejíž zodpovězení vám pomůže v začátcích, zda právě pro vás bude FVE k užitku. Hned na to by mohla následovat otázka, co je strategie a co je vaším cílem. 

Co nás může vést k pořízení fotovoltaiky:

  • snížení nákladů na elektřinu, díky využívání vlastní vyrobené energie a snížení odběru z distribuce,
  • ekologický dopad - solární energie patří mezi obnovitelné zdroje, její výroba je šetrná k životnímu prostředí a nevznikají při ní emise skleníkových plynů ani jiné znečišťující látky,
  • nezávislost na energetických zdrojích - fotovoltaické elektrárny jsou napájeny slunečním zářením a pro svůj provoz a výrobu nepotřebují fosilní paliva,
  • nezávislost na dodávkách energie a cenách distributora,
  • zvýšení hodnoty nemovitosti - pomocí FVE můžete zvednout hodnotu vaší nemovitosti a zatraktivnit ji pro potenciální kupce.

Tlačítko pro zjištění ceny fotovoltaikyNastavte si pro vás smysluplný cíl

Kromě výše zmíněných základních důvodů jistě je ještě řada dalších. Pro uvědomění si vlastní potřeby a budoucí velikosti elektrárny je důležité i stanovení strategie. Tou může být například:

  1. Snížení spotřeby elektřiny ze sítě - pokud je vaším cílem úspora měsíčních nákladů na elektřinu, můžete si stanovit strategii na základě vaší aktuální (i v budoucnu plánované) spotřeby elektřiny a velikosti fotovoltaického systému, který budete potřebovat.
  2. Nezávislost na energetických zdrojích - pokud je vaším hlavním záměrem nezávislost, můžete strategii stanovit tak, abyste minimalizovali spotřebu elektřiny a maximalizovali produkci energie ze solárních panelů.
  3. Ekologická udržitelnost - jestliže je vaším cílem větší ekologická udržitelnost, nastavíte se strategii na základě snížení emisí skleníkových plynů a jiných znečišťujících látek, které se vytvářejí při výrobě z fosilních paliv.
  4. Finanční návratnost - dalším cílem může být i zajištění návratnosti investice. Tato strategie je založená na výpočtu nákladů na pořízení a instalaci fotovoltaiky a srovnání s úsporami na elektřině, které lze očekávat po určitou dobu. Čím vyšší je měsíční úspora díky FVE, tím rychlejší je návratnost.
  5. Maximalizace produkce energie a následný odprodej - tento cíl je vhodný především pro ty, kteří disponují dostatkem finančních prostředků a mají možnost optimalizovat umístění i natočení panelů na vhodnou světovou stranu a pod vhodným úhlem, aby co nejefektivněji panely využívaly sluneční energie.

Rodinný dům s fotovoltaickými panely

2. krok: Máte zodpovězeno? Poptávejte fotovoltaiku

Zodpovězením otázek a promyšlením vlastní strategie, klidně i kombinací více strategií dohromady, jste zvládli první krok. Po něm následuje zaslání poptávek vhodným dodavatelům. Ano, toto je jeden z velmi náročných úkolů. Na internetu vyskakují reklamy na mnoho dodavatelů a instalačních firem a je těžké se v tom zorientovat a hlavně nenaletět. Doporučujeme proto prohlédnutí například i referenčních stránek na internetu a skupin na sociálních sítích. Jakmile máte vybráno několik dodavatelů, rozešlete poptávky.

Co uvést do poptávky?

Pro předběžnou kalkulaci ceny potřebuje firma vždy:

  • co nejpřesnější adresu - díky ní může zkontrolovat, jestli je možné připojení k distribuční síti a následné odesílání přetoků, případně zkušené firmy vypracují i vizualizaci panelů přímo na vaší střeše a propočítají výrobu, odhadovanou průměrnou úsporu a další,
  • vaši roční spotřebu domácnosti - tento údaj najdete ve vyúčtování od dodavatele energií,
  • vaši představu - pokud jste omezeni rozpočtem, velikostí střechy, vaším fungováním (ve které denní a roční doby máte největší spotřebu) a jaký typ elektrárny upřednostňujete (zda chcete ukládat do baterií, máte preferenci na konkrétní výkon fotovoltaiky atd.),
  • kontakt - aby se s vámi firma mohla spojit, případně se doptat na doplňující otázky a následně vám zaslat cenovou nabídku,
  • jakým způsobem budete fotovoltaiku realizovat - jestli celý průběh ponecháte na instalační firmě, nebo se pustíte do části realizace svépomocí.

U nás na Laboně máte možnost si fotovoltaiku nacenit hned online. Pokud znáte roční spotřebu a víte, jak velké chcete baterie, jednoduše si vše navolíte v konfigurátoru a vyskočí vám cena. Umíme dodat komponenty pro svépomocníky, stejně tak nabízíme i profi realizaci na míru. Klikněte níže na tlačítko a spočítejte si cenu.

Pokud máte otázky, pište nebo volejte - rádi vše zodpovíme a pomůžeme se zvolením vhodné konfigurace FVE.

3. krok: V rukou několik cenových nabídek - co teď? Jak vybrat správného dodavatele fotovoltaiky?

Kus práce je za vámi. V rukou teď dřímáte nabídky prodejců a každý se předhání, v čem je lepší. Jak mezi nimi vybrat?

  • Porovnejte si kvalitu nabízených produktů - zjistěte, jaké značky který dodavatel dodává a mrkněte na recenze na internetu a zkušenosti jiných zákazníků s těmito produkty.
  • Podívejte se na záruku na jednotlivé součásti fotovoltaiky - záruka se u jednotlivých komponentů liší. Kratší doba záruky bývá na baterie a střídače, většinou okolo 5 až 10 let, u panelů většinou 20-25 let. Námi nabízené komponenty značky ENBRA mají záruku 5 let hybridní střídač, 10 let bateriový systém a 25 let fotovoltaické panely.
  • Co vše máte v ceně - zjistěte si, co u kterého dodavatele znamenají služby, jestli v ceně jsou započítány rozvaděče, úpravy domovního rozvaděče, venkovního elektroměrového rozvaděče, servis, údržba a další. Ne vždy se služby poskytované jedním dodavatelem shodují se službami u druhého. 
  • Cena - pokud znáte kvalitu produktů, pak můžete porovnávat i cenu jednotlivých nabídek. V některých ohledech se může vyplatit ušetřit, jinde zase naopak připlatit za kvalitnější provedení.
  • Stabilita firmy - není úplně správné se dívat na velikost firmy, protože zklamat vás může i velikán. Důležitá je stabilita firmy, aneb jak dlouho je na trhu a jak po tu dobu vystupuje a prosperuje. Pak i menší rodinná firmička, která si nenabere stovky zakázek, ale jen třeba v řádech jednotek, dokáže odvést perfektní práci a ještě v lepší čase, než zahlcené známější společnosti.
  • Referenční projekty - zjistěte, zda má dodavatel nějaké reference, kde realizace prováděl, případně i jestli nemá nějaké zákazníky, kteří jsou ochotni poskytnout zpětnou vazbu. 

Firma Labona spolupracuje s renomovanou českou společností ENBRA. Ta má za sebou více než 30 let fungování na trhu a specializuje se na vytápění, ohřev vody, solární systémy a fotovoltaiku

Areál centrály společnosti ENBRA se sklady

Všechny součásti držíme skladem v České republice a proto jsme schopni zajistit rychlé dodání a instalaci. Jako bonus za vás zdarma vyřídíme dotace na fotovoltaiku, a to ať se rozhodnete pro FVE na klíč, nebo se pustíte do montáže fotovoltaiky svépomocí.

Více o spolupráci se společností ENBRA se dozvíte v článku.

Nebojte se ptát

Pokud se jedná o solidní firmu, která má zájem o realizaci vašeho projektu, pak bude ochotná vám zodpovědět veškeré dotazy. Ptejte se na cokoliv, čemu nerozumíte, čím si nejste jistí, nebo kde vám to nesedí. Pokud firma neodpovídá v přiměřeném čase, nebo z jejich komunikace jste nesví, nepouštějte se s nimi do zakázky. Realizace fotovoltaiky je velkou investicí a s firmou budete potřebovat komunikovat během instalace i třeba po připojení elektrárny. Chcete pak hovořit s někým, kdo vás odbíjí už při tvorbě cenové nabídky?

4. krok: Papírování pro hladký průběh realizace - nutná administrativa

Máte vybraného dodavatele, znáte cenu, obsah nabídky. Pak je řada na podepsání smlouvy. Ta chrání firmu, stejně tak i vás. Pečlivě si pročtěte všechny body a opět se nebojte ptát, pokud vám není něco jasné.

Ve smlouvě by mělo být kromě běžných identifikačních údajů a náležitostí uvedeno také:

  1. Specifikace elektrárny - výkon, počet panelů, velikost bateriového úložiště a další. Na místě je i uvedení značek komponentů, které vám budou instalovat.
  2. Popis prací - detailní popis prací, které se budou provádět (administrativní činnosti, komunikace s úřady, instalace, elektrozapojení, revize, projekční činnost, úpravy na objektu a jiné).
  3. Termíny a časový harmonogram - zahájení a dokončení práce.
  4. Cena a platební podmínky - smlouva musí obsahovat dohodnutou cenu i způsob platby a podmínky splatnosti.
  5. Záruka na komponenty,
  6. podmínky odstoupení od smlouvy,
  7. informace o pojištění.

Čím podrobnější smlouva bude, tím lépe. Bude jasně dané, co má být uděláno, jaké součásti budou instalovány a kdy budete mít fotovoltaickou elektrárnu předanou a funkční.

Součástí smlouvy bývá i ujednání, že určitá část zálohy se platí až po schválení žádosti o připojení u distributora a povolení přetoků. Menší firmy žádost mohou řešit i před podpisem smlouvy - ať je oboustranná jistota možnosti realizace.

V reakci na dění na trhu jsme se na Laboně rozhodli pro změnu platebních podmínek, a to formou následujících záloh.

  • Při podpisu smlouvy hradíte zálohu ve výši 20 000,-.
  • Druhou zálohu do výše 80 % z celkové ceny hradíte až při expedici zboží k vám.
  • Zbylých 20 % po dokončení revize a zažádání o připojení u distributora.

Kromě smlouvy vyplníte i další dokumenty

Toto je krok, který usnadní celý průběh realizace. Společně se smlouvou vyplníte i další dokumenty, díky kterým za vás pak firma může zažádat o připojení u distributora a o vyplacení dotace na fotovoltaiku.

Mezi těmito dokumenty bude například plná moc, dokumenty prokazující vlastnictví bankovního účtu, souhlasné prohlášení spoluvlastníků nemovitosti, dokumenty prokazující, že stavba je určena k trvalému pobytu.

Pro rodinné domy a bytové domy se dotace na fotovoltaiku řeší přes dotační program Nová zelená úsporám, ve zkratce často používané jen NZÚ.

5. krok: Teď už je mičuda na naší straně - posíláme žádost na distributora a NZÚ

Od této chvíle už je vše v rukou realizační firmy. Podává se žádost o připojení výrobny mikrozdroje s povolením přetoků do sítě a žádost o dotaci. 

Kolik vám pokryje dotace na fotovoltaiku?

Souběžně s žádostí na distributora se odesílá i žádost o dotaci z programu Nová zelená úsporám. Pokud dojde ke schválení, obdržíte akceptační dopis. Následně běží lhůta 24 - 36 měsíců na dokončení realizace za schválených dotačních podmínek.

Tento program je určen pro rodinné a bytové domy a v případě instalace na rodinný dům je výše poskytované dotace až 200 000,-. Tato dotace může pokrýt maximálně 50 % vynaložených nákladů na pořízení FVE. Výše dotace je závislá na výkonu elektrárny, velikosti bateriového úložiště a dalších parametrech, případně je možné ji navýšit například kombinací s dalším dotačním programem (na zateplení a jiné). Navíc bývá vyplacen i jednorázový příspěvek na vypracování projektové dokumentace ve výši 5 000,-.

V některých krajích je výše dotace stanovena až na 225 000,- (Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj).

6. krok: Cink, cink - to bude technik na obhlídku domu

Před zahájením realizace je potřebné ještě prohlédnout technický stav objektu a domluvit se na svodech a místech prostupů kabeláže, zkontrolovat hromosvod, vybavení domovního rozvaděče, stav venkovního elektroměrového a další záležitosti. Na základě této návštěvy se dá připravit na vše předem a samotná instalace, propojení a zprovoznění už je pak bez zbytečných průtahů a komplikací.

7. krok: Vše se promítne do projektové dokumentace

S podklady od technika v ruce se pouští do práce projektant. Připraví projektovou dokumentaci, ze které je patrné:

  • umístění a rozložení panelů,
  • umístění rozvaděčů,
  • jištění všech prvků,
  • kabeláž,
  • schéma zapojení,
  • parametry komponentů,
  • hodnoty nastavení ochran,
  • a jiné.

Příprava projektové dokumentace

Projekt je jednou z nosných částí i později pro doložení žádosti o vyplacení dotace po ukončení realizace. V této fázi slouží jako podklad pro montážní pracovníky a elektrikáře.

8. krok: Hurá do výšek, jde se na instalaci panelů

Další fáze jsou už o manuální práci. Na řadu přichází přesun panelů na střechu, montáž a upevnění konstrukcí, montáž fotovoltaických panelů na konstrukce a jejich propojení do stanoveného počtu stringů (větví). Následuje svedení kabelů skrz střechu, nebo po fasádě do vyhrazené místnosti, kam budou umístěny střídač, bateriový systém a rozvaděče pro FVE.

9. krok: Šup tam střídač a baterie aneb na řadě je elektrozapojení

Nyní se dostáváme k části, kterou provádí elektrikář. Instaluje se střídač, bateriové moduly, regulátor baterií, AC a DC střídače a provádí se elektrozapojení. Tuto fázi musí provádět pouze odborně způsobilá osoba.

Po propojení všech částí se spouští testovací provoz, aby bylo jasné, že instalace proběhla v pořádku a všechny součásti spolupracují. Následně by měla být fotovoltaika uvedena mimo provoz až do chvíle, než dojde na první paralelní připojení distributorem.

10. krok: Je to vše správně? To potvrdí revizní technik

Po elektrikáři převezme štafetu revizní technik, který projde projektovou dokumentaci a porovná se skutečným stavem a odsouhlasí poté provedení, které odpovídá všem normám a právním předpisům.

11. krok: Opět je čas žádat u distributora

Odesílá se žádost o první paralelní připojení u distributora (PPP). K tomu je zapotřebí Protokol ochrany nastavení výrobny, Osvědčení o odborné instalaci, projektová dokumentace a revizní zpráva. 

V tuto chvíli většinou dochází k úhradě poslední části záloh a vystavení finální faktury a rozpočtu.

12. krok: Cink, cink - to bude technik na PPP od distributora

Jakmile na vás dojde řada, přijede k vám technik od distributora, který se postará o první paralelní připojení a vydá vám Protokol odběru.

Tento protokol je důležitým dokumentem, který potvrzuje, že váš fotovoltaický systém je připojen k elektrické síti v souladu s platnými technickými normami a předpisy. V protokolu by měly být uvedeny podrobné informace o instalaci systému, včetně jmen a podpisů techniků, kteří provedli odběr, výkonu a napětí, které byly naměřeny, a další důležité informace.

Společně s Protokolem odběru, projektem, revizí a Protokolem ochrany nastavení výrobny se dokumenty zasílají na dotační úřad.

13. krok: Je hotovo - odchází žádost o vyplacení dotace

Posledním administrativním krokem je zaslání žádosti o vyplacení dotace na NZÚ. Tady záleží především na kapacitní vytíženosti úřadu, nebo případných nedostatcích v žádosti a k vyplacení může dojít i v řádech týdnů až měsíců.

Peníze pak budou převedeny přímo na váš účet. Dotace se nevyplácí firmě, ale přímo vám.


Petra Šenková




Snižte cenu za energie ve vaší domácnosti

Cena elektřiny raketově stoupla, situace je nejistá a mnoho společností stojí na pokraji svých možností. Na účtech domácností se najednou objevují nemalé částky nad plán rodinného rozpočtu. Zní to trochu jako hororový scénář, že? Tak se pojďme podívat, jak na zdražení elektřiny alespoň trochu vyzrát.

Blíží se veletrh For Garden 2022 v Praze

Budeme na dalším veletrhu - tentokrát osobně na For Garden 2022 v Praze Letňanech.

Styly bydlení - skandinávský a minimalistický (1. díl)

Dnešní doba nabízí mnoho stylů a nápadů, jak si udělat své obydlí co nejpříjemnější. Podíváme se společně na to, jak si můžeme byt či dům vyladit interiérem nebo exteriérem a zároveň ukážeme, jaké stínění je nejvhodnější k danému stylu.

Jak se udržuje venkovní markýza?

V dnešní době již v podstatě nijak. Venkovní markýza se skládá z několika částí. Celohliníková odlehčená konstrukce, látka a většinou motor nebo klika.