zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Horizontální žaluzie nebo látkové rolety?

Je to velmi často probírané téma. Když zvažujete vnitřní zastínění oken, toto jsou dvě nejčastěji volené varianty. Jaké jsou jejich výhody?

Horizontální žaluzie

Horizontální žaluzie patří celkově k nejoblíbenějšímu a nejvíce pořizovanému druhu interní stínicí techniky. Žaluzie je složená z horního a dolního profilu, hliníkových lamel, vodícího silonu, provázku a “žebříčku”, který zajišťuje naklápění lamel.

V naší nabídce najdete několik druhů žaluzií - některé se odlišují například vzhledem horního profilu (HIT I a HIT II), jiné zase možnými způsoby ovládání, případně uchycením dle typu okna nebo hloubky ostění (meziskelní, s ovládáním na šňůru/tyčku, s ovládáním na řetízek, solární žaluzie). Jinými slovy - u nás najdete horizontální žaluzie do všech typů oken, ať už těch novějších, nebo třeba i starých dřevěných.

Látkové rolety

Látkové rolety sice nejsou až tak časté jako horizontální žaluzie, ale stále získávají na popularitě. Na rozdíl od žaluzií jsou totiž více vzhledově variabilní a mohou tak posloužit nejen jako skvělé zastínění, ale zároveň i jako úžasný dekorační prvek

Rolety jsou složeny z horního profilu s navíjením (případně s krycím boxem), dolního profilu a látky. Látku je možné vybrat ze široké škály barev, vzorů a především různých propustností - můžete si tedy zvolit, jestli má roleta sloužit například jako záclona pro získání soukromí, ale přitom dostatečného množství denního světla, nebo třeba jako zatemňovací prvek s blackout látkou. 

Na našem e-shopu nabízíme opět více druhů. Liší se od sebe materiálovým provedením profilů a navíjení (plastové rolety, kovové rolety), provedením horního profilu, zda je viditelný nebo krytý boxem (rolety s krycím boxem) a dále také rolety den a noc, jejichž látka je vyrobena ze dvou střídajících se druhů látek s různou propustností (jinak nazývané také duorolety, rolety zebra). Velmi populární jsou i římské (provázkové) rolety, které můžete najít od různých výrobců na portálu Crosta.cz.

Srovnání žaluzií a rolet

Z našeho pohledu má každý tento druh své výhody i nevýhody. Velkou výhodou u horizontálních žaluzií je jejich snadná údržba, díky čemuž je možné je využít například i do vlhčích místností (koupelna, toaleta a jiné), nebo místností, kde se více práší - žaluzie snadno očistíte navlhčeným hadříkem. Můžete si je nechat vyrobit například v imitaci dřeva, pokud máte okna či interiér laděný v nějakém z nabízených dekorů. Nevýhodou může být menší množství barev lamel i profilů oproti roletám a “technický vzhled”.

Oproti žaluziím nabízí rolety daleko rozsáhlejší vzorníky látek a je možné je vyrobit i pro rozměrnější okna. Díky látce působí místnosti útulněji. Nevýhodou může být horší údržba, pokud dojde k ušpinění nebo poškození látky a ne zcela plynulá regulace světla vcházejícího do místnosti. Roletu můžete stáhnout do libovolné úrovně okna, ale nemáte možnost ovlivnit průsvit (u žaluzií úhlem naklopení lamel).

Rozdíly jsme přidali do tabulky, ve které uvidíte základní srovnání horizontálních žaluzií a látkových rolet. 

 

 

Horizontální žaluzie

Látkové rolety

Maximální rozměry

šířka až 2000 mm, výška až 2200 mm

šířka až 3500 mm, výška až 5500 mm

Ovládání

manuální (pouze u solární žaluzie motorické)

ovládání manuální nebo motorické

Více druhů montáže/do různých typů oken

dle typu možná montáž do všech druhů oken

montáž na rám/stěnu/strop

Možnost uchycení bez vrtání

✔ (Látková roleta Nemo)

Různé druhy konstrukce

✔ (plast, kov, s boxem)

Výběr barev

dle typu - výběr přibližně z 30 barev lamel (včetně imitace dřeva u HIT II)

výběr z více než 210 barev a typů látek

Možnost výběru barvy profilu

Snadná údržba

Vhodné i do vlhčích prostor

Možnost plynulé regulace světla

✖ (pouze u duorolet větší možnost plynule regulovat množství světla)



 

 


Petra Šenková




Dopřejte venkovnímu stínění zaslouženou péči za dobře odvedenou práci

Podzim se pomalu ale jistě blíží. Většina z nás se každoročně vrháme do pravidelného úklidu. A péče o stínění by měla být jeho součástí. Během horkých letních dní nás chrání před pálivými paprsky, dopřává nám příjemné klima, nebo nám umožňuje nerušený spánek i v ranních hodinách, kdy slunce už pomalu vychází. Proto si také zaslouží péči a chvíli našeho času.

Nestresujte se nákupem stínění – s námi objednáte rychle a z pohodlí domova

I nadále se situace vyvíjí tak trochu nepředvídatelně a co je dnes, nemusí být zítra. Máme pro vás ale dobrou zprávu — nákup stínění online funguje bez omezení a nemusí tak být zbytečně strašák a žrout času.

Jak se čistí moderní látková stínící technika?

Vysávání, utírání prachu, čištění, leštění, jsou činnosti, které se všeobecně netěší přílišné popularitě, avšak jsou nezbytnou součásti běžného života.

Centimetry nebo milimetry — také se občas ztrácíte?

Chystáte se objednat nové stínění, začínáte s vyměřováním rozměrů a najednou stojíte s metrem v ruce a váháte, jaký údaj vlastně zapsat do konfigurátoru? Máte v tom také zmatek?