zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Jak fungují optimizéry u fotovoltaiky a kdy se vyplatí je použít?

Už jste někdy slyšeli, že celek funguje tak, jako jeho nejslabší článek? A toto je přesně případ fotovoltaického systému bez použití optimizérů. Jak fungují? 

Pro výrobu vlastní elektřiny se dnes už hojně využívá fotovoltaických systémů. Ale ne u všech staveb a ploch jsou úplně ideální podmínky.

Začínáte řešit fotovoltaiku a je toto přesně váš případ?

  • komín, anténa/satelit, nebo třeba sousedův dům část dne zastiňuje vaši střechu,
  • část střechy máte ve stínu vysokého stromu,
  • v plném slunečním svitu na celou plochu fotovoltaiky (střechy) brání jiné překážky.

Fotovoltaické panely jsou v systému propojené a svým výkonem ovlivňují výkon systému jako celku. Pokud tedy budete mít pro příklad 3 panely a na všechny bude dopadat přímé sluneční záření a budou vyrábět 100 %, pak i výkon celku bude 100 %.

Jakmile ale dojde k zastínění jednoho panelu, nebo třeba jeho ušpinění, pak tím trpí celý systém a výkon klesne. 

Řešením je použití optimizérů. Fungují jako pomyslné bypassy, přemostí slabý článek a zamezí tak poklesu výkonu celého systému vlivem zastínění nebo nefunkčnosti jednoho nebo skupiny panelů. Optimizéry řídí každý fotovoltaický panel zvlášť a zajistí tak vyšší výkon celku.

V případě, že potřebujete k fotovoltaice pro montáž svépomocí dodat optimizéry, kontaktujte nás. Rádi s vámi probereme potřebné množství a jejich přidání do objednávky. Pokud jste se rozhodli pro objednání realizace fotovoltaiky na klíč, pak přidání optimizérů budeme řešit dle potřeby v rámci zakázky.


Petra Šenková




SOUTĚŽ: Zodpovězte 3 jednoduché otázky a vyhrajte aku vrtačku!

16. května je den stínicí techniky a my se rozhodli s ním spojit soutěž. Odpovězte na 3 jednoduché otázky a vyhrajte aku-příklepový šroubovák Trotec.

Tepelná stabilita budov – stínící technika (2. díl)

A máme tu další díl ze série článků od pana inženýra architekta Petra Brandejského. V této části rozebere standardy bydlení, možnosti pro zlepšení tepelné stability a další. Tak se pusťte do čtení...

Jak vypadá správně zabalená zásilka? Díl Třetí

Na řadu se dostal třetí článek o tom, jak má správně vypadat zabalená zásilka. Již víme, co očekávat při objednávce vnitřního stínění. V prvním díle šlo o interiérové žaluzie a ve druhém o látkové interiérové stínění. Nyní se podíváme na zásilky stínění určeného pro exteriér.

Máte při spánku dostatek tmy?

S nástupem tmy se v krvi začne zvyšovat hladina melatoninu. Hormonu, který tělu zajistí klidný spánek, během kterého se dobíjí naše unavené tělo.