zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Jak funkčně zabudovat venkovní žaluzie a kolik je třeba kontaktního zateplení?

Pokud jste se rozhodli, že budete mít na domě nebo bytě venkovní žaluzie, zbývá vám už jen rozhodnutí, jak je instalovat a zapravit. Podívejme se na 2 nejběžnější varianty - podomítkovou montáž s PurBoxem a dodatečnou s přiznaným krycím plechem.

Purenitový box na žaluzie 

Podomítková varianta je skvělou volbou především z důvodu lepší izolace v místě překladů a připojovacích spár okna. Připravené boxy se jednoduše montují do prostoru kontaktního zateplovacího systému a jsou vhodné i pro použití u pasivních domů.

Model purenitového boxu

Velkou výhodou je pevnost boxu, stálost vůči vlhkosti i stavební chemii. V jednom kroku vytvoříte zaizolovaný prostor pro venkovní žaluzie, kde nebude docházet k tepelným mostům. PurBoxy nedilatují a fasádu je na něj možné natahovat hned po vhodné penetraci. Instalace je rychlá a šetří čas na stavbě

V naší nabídce najdete 2 typy boxů:

  • PBI - purenitový box s PIR izolací,
  • PB - purenitový box.

Purenitový box s PIR izolací

PBI je nejefektivnější a nejčastěji používanou verzí. Purenitový box je u něj doplněný o PIR izolaci v tloušťce 30 - 60 mm. Hloubka boxu je 180 mm pro standardní lamely žaluzií typu Cetta 80 a Zetta 90 při použití izolace PIR 30 mm. Pro užší lamely Cetta 65 a Zetta 70 je pak hloubka boxu 160 cm.

Purenitový box s izolací

A - purenitový box, tloušťka purenitových desek je 15 mm
B - hloubka purenitového boxu s PIR izolací//prostor pro izolaci
C - zakládací montážní U profil
D - PIR izolace
E - fasáda
F - podomítková lišta (nejčastěji s hloubkou 20 nebo 30 mm, pro fasádu k využití 3 nebo 13 mm)
G - montážní konzole (mohou být doplněny o purenitové podložky)

Purenitový box

PB box je tvořený purenitovými deskami. Je  využívaný pak tam, kde je izolace překladu již vyřešena a my si tak v kontaktním zateplovacím systému vytvoříme prostor pro venkovní žaluzie z materiálu, který s ním spolupracuje. Hloubka boxu je 160 mm pro standardní lamely žaluzií typu Cetta 80 a Zetta 90. Pro užší lamely Cetta 65 a Zetta 70 je pak hloubka boxu 150 cm.

Purenitový box bez izolace

A - purenitový box, tloušťka purenitových desek je 15 mm
B - hloubka purenitového boxu/prostor pro izolaci
C - zakládací montážní U profil
D - montážní konzole (mohou být doplněny o purenitové podložky)
E - fasáda
F - podomítková lišta (nejčastěji s hloubkou 30 mm, pro fasádu k využití 13 mm)

Jakou tloušťku kontaktního zateplení tedy potřebujete?

Níže jsou uvedeny příklady, jakou doporučujeme skladbu. Je možné se na to dívat podle plánované tloušťky zateplení a tomu přizpůsobit výběr vhodného rozměru lamely venkovní žaluzie, nebo podle vybrané žaluzie s boxem přizpůsobit tloušťku zateplení.

Vzhledem k tomu, že se jedná o dlouhodobou investici do vlastního domova, doporučujeme volit zateplení ideálně 180 - 200 mm. Nedostatečné zateplení se projeví v budoucnu na tepelných ztrátách, rosení oken a podobné. Pro níže uvedené příklady jsme uvažovali okna montovaná s lícem zdiva.

  1. Zateplení 150 mm - vhodné jsou žaluzie s lamelami Cetta 65, Zetta 70 nebo Setta 65 a box PB 150 mm. Jeho skladba je 15 mm přední deska, 120 mm vnitřní prostor pro umístění žaluzie a 15 mm zadní deska.
  2. Zateplení 160 mm - lze usadit žaluzie Cetta 65 i 80, Zetta 70 i 90, Setta 65 i 90, box PBI 160 mm. Skladba boxu je 15 mm přední deska, 125 mm vnitřní prostor pro žaluzii a 20 mm zadní deska PIR izolace.
  3. Zateplení 180 mm a více - jde použít pro libovolný typ žaluzií, box PBI 180 mm a více. Skladba boxu je 15 mm přední deska, 135 mm vnitřní prostor pro žaluzii a zadní strana je dle volby tloušťky PIR izolace (30 mm a více). 

Popis skladby purenitového boxu

Venkovní žaluzie s přiznaným boxem

Tato varianta je brána nejčastěji na hotové domy pro dodatečnou montáž na hotovou fasádu. S žaluziemi s přiznaným krycím boxem je možné samozřejmě počítat i ve fázi stavby a přizpůsobit tomu prostor okolo oken, aby žaluzie nezasahovaly do světlosti okna.

V naší nabídce jsou venkovní žaluzie dodávány pouze s krycím plechem bez dodatečné izolace. Hloubka boxu je 100 - 120 mm pro žaluzie s lamelami 60, 65 a 70. Pro žaluzie se standardními lamelami je pak hloubka 130 mm pro Cetta 80 a 140 mm pro Zetta 90. Přesné rozměry najdete v technickém listu.

Venkovní žaluzie s přiznaným krycím plechem

A - přiznaný krycí plech
B - držák krycího plechu a držák žaluzie
C - minimální potřebná hloubka pro žaluziový box


Petra Šenková




Horizontální žaluzie nebo látkové rolety?

Je to velmi často probírané téma. Když zvažujete interní zastínění oken, toto jsou dvě nejčastěji volené varianty. Jaké jsou jejich výhody?

Jakou střechu na pergolu se vyplatí zvolit?

V tomto článku se nebudeme zabývat výběrem typu, ale zaměříme se rovnou na hliníkové pergoly. U těch je více možností, jakou zvolit střechu, proto se pojďme podívat právě na to.

Proč si vybrat látkové stínění?

Nebaví Vás již klasické žaluzie? Upřednostnili byste spíše něco elegantního a moderního pro Vaše okna?

Hledáte netradiční originální stínící variantu pro vaše okna? Zvolte plissé!

Plissé je vhodné jak pro klasická tak pro atypická okna, střešní okna i zimní zahrady. Široká nabídka barev, vzorů a potisků zajišťuje využití nejen v moderních budovách, ale i v rodinných domech.