zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Jak se udržují, čistí horizontální žaluzie?

Každý jistě ví, že pokud chce mít žaluzie krásné, a funkční, je potřeba se o ně starat. Jak je ale vyčistit rychle a bez obav s poškození lamel? Máme pro vás pár tipů a rad jak na to.

Suché čištění

Čištění žaluzií můžeme rozdělit na mokré a suché. Velice rychlé a účinné je k čištění žaluzií použít vysavač, který vám dovolí regulovat sací výkon. Dobré je také použít nástavec primárně určený na vysávání pohovek. Skvěle se však hodí i na čištění žaluzií. K setření prachu můžete použít i obyčejnou prachovku.

Mokré čištění

V některých případech nám však suché čištění nepomůže. Pokud chceme např. čistit žaluzie v kuchyni, které jsou mastné od vaření apod., vysavačem mastnotu neodstraníme. V případě, že se rozhodnete horizontální žaluzie čistit na mokro, je vždy lepší použít vlhký hadřík a šetrný saponát nebo ocet. A každou lamelu čistit opatrně zvlášť.

Tento způsob je však časově náročný. A kdo by chtěl strávit úklidem celý den? Další variantou je lamely uzavřít a stírat celou plochu od shora dolů. V místech, kde se lamely překrývají však může zůstávat prach. Pro čištění žaluzií nepoužívejte vysokotlaké vodní čističe. Může dojít k poškození žaluzie a zejména elektrického pohonu, pokud je jím žaluzie vybavena.

Úklidoví pomocníci

Pro úklid žaluzií můžete využít i skvělé čističe, které setřou prach na více lamelách současně. Tento pomocník okno ani žaluzii nijak nepoškrábe. Kartáč pak lehce umyjete v čisté vodě.

Mohlo by vás také zajímat:

Pavel Hrdlička




Sítě proti hmyzu

Sítě proti hmyzu jsou jedním ze dvou způsobů jak zabránit vniknutí hmyzu do domu. Druhým způsobem je použití chemických odpuzovačů. Pojďme si o sítích proti hmyzu něco říci.

Jak si užít pohodový letní den na terase? Proč lidé objednávají markýzu?

Taky milujete ty dny, kdy svítí sluníčko a příjemná denní teplota vás vybízí k posezení na čerstvém vzduchu celý den? Ty dny, kdy si s kávou sednete na terasu a rozjímáte? Se stoupajícími teplotami však hrozí, že například oběd na terase se promění v utrpení. Řešení naštěstí existuje a je jednoduché. Vyzkoušejte markýzu.

Získejte komfortní prostředí v podkroví díky stínění střešních oken

Jaro je v plném rozpuku, příroda se probudila k novému životu a pomalu se blíží k létu.  Nastal nejvyšší čas, kdy začít řešit ochranu podkroví před přehřátím a prudkým sluníčkem.

Japonské posuvné stěny

Japonské posuvné stěny představují nejen originální prvek, který dodá interiéru elegantní atmosféru, ale také mají všestranné využití. Můžete je použít místo záclon do větších oken, ale také je proměnit ve stěnu pro zakrytí skříní.