zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Jak si správně vybrat plissé

Pokud jste hledali vhodné a variabilní řešení pro Vaše okna mezi látkovým stíněním, určitě jste narazili na plissé. Je vhodné téměř pro všechny typy oken a naleznete mezi ním i provedení pro střešní okna anebo zimní zahrady. Samozřejmostí je pak velká škála materiálů a barev.

V první řadě si vyberte, jak chcete plissé ovládat, zda pomocí šňůry anebo madla. Výhodou madla je možnost ovládat plissé i v těžko dostupných místech a to jednoduše pomocí doplňkové ovládací tyče.

Plissé se pak vytahuje a stahuje za pomocí spodního profilu, případně mohou být pohyblivé oba profily. Toto řešení přináší řadu výhod, protože nejste omezeni pevným horním profilem a můžete plissé umisťovat dle aktuální potřeby po celé délce okna.

Revolučním plissé je dozajista dvou-látkové provedení. Kombinace dvou libovolných látek totiž umožňuje přes den používat plissé jako dekorativní prvek, kterým můžete nahradit například stávající záclony a na noc zvolit druhou látku s nízkou propustností světla, která Vám zaručí dokonalé soukromí. Máte tak vše v jednom a nemusíte volit mezi designem a zastíněním.

Jakmile se rozhodnete pro dané provedení, čeká Vás výběr látky a barvy. Určitě se zaměřte na to, co od dané látky budete očekávat. Kromě gramáže látky pro Vás budou důležité tyto tři vlastnosti látek: pohlcení (absorpce), propustnost (transmise) a odražení (reflexe). Díky těmto vlastnostem zjistíte:

  • kolik % daná látka propouští světla do místnosti

  • kolik % světla pohlcuje

  • kolik % světla odrazí



A co následná údržba? Ta je velmi jednoduchá. Plissé stačí otřít suchou utěrkou, případně opatrně očistit vysavačem. Látky označené jako „ Vhodné pro ruční praní“ pak můžete jednoduše ponořit do lázně o teplotě 30° s přídavkem čisticího prostředku. Důkladně omyjete, pověsíte nazpět a necháte uschnout.



Mohlo by vás také zajímat:

Pavel Hrdlička




Proč lidé objednávají stínící techniku? 1. díl: Horizontální žaluzie

Jaké jsou nejčastější důvody pro pořízení stínění? Překvapivě to není jen sluneční svit, ale hlavně ochrana soukromí – nechceme, aby nás nerušili kolemjdoucí za okny, či třeba sousedi. Jaké jsou další důvody? A jaký typ stínění si zákazníci nejčastěji pořizují?

Netypické vertikální žaluzie

Vertikální žaluzie jsou elegantní, snadno se udržují a navíc se hodí nejen pro větší prosklené plochy, ale i pro plochy atypické. Pokud se vám tento typ stínění líbí, můžete si ho nechat vyrobit v podstatě pro jakékoliv okno.

9 tipů pro výběr spolehlivého dodavatele stínící techniky

Chystáte se pořídit domů stínění? Začínáte se dívat po vhodném dodavateli, prohlížíte e-shopy nebo hledáte kamennou prodejnu? Sepsali jsme článek, který vám dá pár základních tipů, jak vybrat správně a vyhnout se zbytečným komplikacím nebo zklamání.

5 nejpoužívanějších druhů stínění: Které máte doma vy?

Domov je místo, kde jsme sami sebou, kde si můžete konečně v klidu vydechnout, místo kde se můžeme schovat… Zkrátka místo, kde nechceme, aby na nás bylo vidět. A k tomu slouží stínění oken, které se v posledních letech stalo nezbytnou a samozřejmou součástí domácnosti. Víte,  jaké jsou nejčastější druhy?