zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Jak si vybrat horizontální žaluzie?

Horizontální žaluzie ideálně vybírejte podle toho, jaké máte okno. Plastová, dřevěná a hliníková okna totiž mají svůj typický vzhled – a ne každá žaluzie na nich vypadá dobře. Jakou žaluzii byste ve vašem případě měli zvolit?

Žaluzie do plastových oken

Pokud máte okna plastová, je výběr docela snadný. Do těchto oken si totiž můžeme vybrat ze všech provedení a variant. Přesto vám ale doporučujeme hlavně žaluzie HIT I anebo žaluzie HIT II – tyto byly navrženy přímo pro plastová okna a vypadají na nich nejlépe.

Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Žaluzie HIT I má prodloužené tělo a je širší, než decentnější HIT II. Pokud proto měníte na svém okně starou žaluzii za novou, budete nejspíš potřebovat HIT I. V případě instalace žaluzie HIT II by vám totiž po stranách vznikly díry.

Žaluzie HIT II působí elegantnějším dojmem, protože má krytky zapuštěné v těle žaluzie. Mezi první lamelou a tělem žaluzie je navíc výlisek, který zabraňuje prosvítání světla.


HIT I – hojně užívaná žaluzie s prodlouženým tělem i šířkou

HIT II – elegantní žaluzie s úzkým a pevným tělem


Žaluzie do dřevěných oken

Dřevěná okna můžeme ještě rozdělit na tři podkategorie: Euro okna, kastlová okna a mezi-skelní okna.

U Euro oken platí úplně to stejné, co u oken plastových – doporučujeme pro ně žaluzie HIT I nebo žaluzie HIT II. Jenom si k nim nezapomeňte doobjednat distanční podložky – kvůli úzké zasklívací liště je budete potřebovat. U nás na e-shopu tuto možnost samozřejmě máte.

U starých kastlových oken se žaluzie obvykle montuje do meziprostoru okna. Prostor mezi jednotlivými okny bývá kolem 20-30cm, proto se sem nejlépe hodí žaluzie Systém 25. Při objednávce takové žaluzie v našem e-shopu ve specifikaci zaškrtněte, že chcete provedení „interiérová“.

 


Žaluzie Systém 25 - ovládání na řetízek bez krycího profilu

V některých panelových bytech a starších domech, kde ještě nejsou nová plastová okna, se můžete setkat s takzvanými „meziskly“. Jsou to okna, která mají dvě skla těsně u sebe. Pro montáž těchto žaluzií je třeba okna rozšroubovat a vložit do nich ideálně horizontální žaluzii Systém 25 se specifikací mezi-skelní.

 

Žaluzie do hliníkových oken

Hliníková okna jsou díky svým úzkým a pevným rámům velmi elegantní, proto můžeme doporučit decentní žaluzie HIT II nebo žaluzie Systém 25.

 


Žaluzie Systém 25 s krycím horním profilem – ovládání na šnůru a provázek

Kterou z nich zvolit, to záleží hlavně na rozměru vašich oken. Okna v šířce do 2m a celkové ploše do 2,5m2 osaďte žaluziemi HIT II – budou pak vypadat skvěle.

Pokud ale máte okna větší, než udané rozměry, doporučujeme spíše horizontální žaluzii Systém 25 Large. Na vaše přání vyrobíme tuto žaluzii se speciální planetovou převodovkou, díky čemuž pak může být široká až 3,4m!

Energy: horizontální žaluzie pro náročné

Energy je speciální horizontální žaluzie pro „fanšmejkry“. Vypadá stejně, jako žaluzie HIT I, ale ovládáte ji dálkovým ovladačem bez nutnosti přívodu elektřiny. Ovládání totiž pohání solární energie a dobíjí se ze slunečního svitu. A nebojte – spolehlivě funguje i v noci. Během dne se totiž bezpečně stačí dobít.


Energy – výjimečná žaluzie se solárním pohonem


 

Mohlo by vás také zajímat:

Pavel Hrdlička




Nejčastější závady horizontálních žaluzií: Jak si je můžete sami opravit?

Povedlo se vám nechtěně přetrhnout řetízek u žaluzie, prasknout silonové lanko nebo jinak poničit již namontovanou žaluzii? Nevěšte hlavu, není to nic, co by nešlo vyřešit. A s náhradními díly a manuály pro opravu od nás to zvládnete dokonce i svépomocí.

Koupit si žaluzie na internetu nebo objednat montážní firmu?

Trend on-line nakupování zasáhl již nějaký čas zpět i oblast prodeje zboží na míru. Před pár roky bylo nepředstavitelné, že by si někdo mohl na internetu objednat třeba žaluzie, markýzu nebo venkovní žaluzie a jiné produkty určené ke stínění. Dnes je vše už jinak.

Jak vybrat markýzu?

Když se těšíte na odpočinek na terase a místo toho vás trápí ostré, pálivé sluneční paprsky, určitě vás napadne stejná otázka, jako napadla mě. Kde vzít stín? Co takhle vyzkoušet markýzu? Ale jak ji vybrat, aby splnila mé požadavky? Aby poskytovala dostatek stínu, snadno se udržovala, ale také, aby látka při menším deštíku ihned neprosákla a já nemusela s dětmi utíkat do domku?

Jak si správně vybrat stínící techniku?

Setkal se s tím asi každý. Otravné sluneční paprsky, nepříjemné světlo z ulice, zvědavé pohledy kolemjdoucích. Všechny tyto problémy mohou nastat, pokud svoje okna neochráníte vhodným zastíněním.