zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Jak vybrat látku pro screenové rolety?

Vybrat si látku je dalším z velmi náročných kroků. Určitě máte představu, jestli chcete rolety ke stínění, nebo třeba zatemňování, stejně tak jestli chcete světlé nebo tmavé. Ale vybrat si pak jednu konkrétní ze vzorníku už bývá často oříšek. Proto se pojďme podívat, co vám hodnoty a označení jednotlivých látek určují.

V naší nabídce najdete látky, které jsou v různém materiálovém složení i s odlišnými vlastnostmi. Přijdete si tu tak na své, ať už řešíte ohnivzornost látek, nebo vliv na životní prostředí. Každá látka má označení písmeny a číslem (písmena určují skupinu látek podle materiálu, číslo pak označení barvy látky) a při najetí kurzoru na danou látku ve vzorníku u produktů se objeví popis barvy a vlastnosti.

Materiálové složení látek

Látky ke screenovým roletám nabízíme ve složení:

  1. Skelné vlákno potažené PVC vrstvou
  2. Skelné vlákno bez obsahu PVC a halogenů
  3. Polyesterové vlákno s PVC vrstvou

Skupiny látek podle složení

NT = Nature

Tato látka má velmi speciální složení. Je vyrobena ze 100% skelného vlákna bez obsahu PVC a halogenů, což splňuje vysoké nároky na ekologii s minimálním dopadem na životní prostředí, na ochranu zdraví, bezpečnost a odolnost vůči hoření ve skupině A2, M0.

SCR = SCR 3005, SCR 4005

Látka pro interiérové využití i exteriérové využití, která kombinuje polyesterová vlákna a PVC. Splňuje základní požadavky na funkčnost, design, tepelný i optický komfort. Ohnivzdornost skupiny B1.

SLTZ = Soltis 86, 92, 99, B 92, B 99

Látka je vyrobena z vysoce pevného polyesterového vlákna a povrchově upravené pigmentovaným PVC. Díky předpínání technologií Precontraint má látka vysokou stabilitu rozměrů i pevnost. Dalšími přednostmi materiálu jsou vynikající tepelně izolační vlastnosti, optimální vizuální a světelné vlastnosti, barevná stálost (tz. UV stabilita) a odolnost vůči hoření ve skupině B1, M1.

STNBZ = Satiné

Látka je ze skelného vlákna potaženého PVC vrstvou. Zajišťuje vysokou stabilitu rozměrů, ochranu před chemikáliemi a ohněm, UV stabilitu a skvělou odolnost proti povětrnostním podmínkám. Látka je v základu složena ze 42 % skelného vlákna s 58% PVC vrstvou (výjimkou jsou látky blackout).

Vlastnosti látek - co který údaj znamená?

  • Gramáž látky - udává hmotnost látky (kg/m2).
  • Propustnost - kolik % světla daná látka propouští do místnosti – hodnota uvádí množství světla, které projde přes látku do místnosti. Čím vyšší je hodnota propustnosti (transmise), tím jasnější je místnost za denního světla.
  • Pohlcení - kolik % světla látka pohlcuje – hodnota uvádí množství světla, které je látkou pohlceno (absorpce). Absorbovaná sluneční energie je obvykle přeměněna na teplo.
  • Odražení - kolik % světla látka odrazí – hodnota uvádí množství světla, které se odrazí od látky. Čím více slunečního záření se odrazí (reflexe), tím méně ho zůstane v místnosti a místnost se tolik nezahřeje.

Rozdělení látek dle propustnosti:

Od 23 do 40 %

Zachovávají komfortní osvětlení interiéru přirozeným světlem a zároveň znemožňují pohled do interiéru v nočních hodinách. Siluety jdou vidět pouze v těsné blízkosti látky.

Od 1 do 22 %

Jedná se o látky zatemňující, maximálně s jemným vzorem, ale převážně neprůhledné látky jak do interiéru, tak do exteriéru.

0 %

Tyto látky nazýváme blackout, jedná se o úplně zatemňující látky.

Pokud jste se aspoň trochu zorientovali v udaných hodnotách a názvech, pak už je jistě výběr snazší. Pokud budete i tak potřebovat pomoci, neváhejte se na nás obrátit s dotazy. Rádi vám s vzorníkem v ruce látky více přiblížíme a pomůžeme s výběrem té správné.

Mohlo by vás také zajímat:

Petra Šenková




Podpořte nás v prestižní soutěži ShopRoku 2019

Začala očekávaná událost roku - jedenáctý ročník prestižní soutěže ShopRoku 2019 od společnosti Heureka. Můžete hlasovat pro více e-shopů, zabere vám to ani ne minutku.

Barevné žaluzie - jejich barvy můžete měnit dle trendů

I Vy každým rokem měníte svůj šatník na základě trendů? A proč myslet jen na oblečení? Módním změnám podléhá i Váš interiér. Trend na tento podzim a zimu přeje barvám...

Screenové rolety – zastínění na balkón i pergolu

Rádi odpočíváte venku na čerstvém vzduchu a tím nejlepším místem pro tento odpočinek je pro vás balkon nebo třeba pergola? Pak tu pro vás máme skvělý tip na zastínění a případně i odclonění od větru – screenové rolety.

Jak na zastínění podkroví?

Prázdné půdní prostory mají své kouzlo a atmosféru, která přímo vybízí k vytvoření originální součásti bydlení. Většinou jsou atypické a veškeré vybavení je potřeba promyslet tak, aby do interiéru sedělo. Zastínění střešních oken je na půdě nejen nutností, ale také krásným doplňkem, který sladí design celého pokoje.