zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Jak vybrat markýzu?

Když se těšíte na odpočinek na terase a místo toho vás trápí ostré, pálivé sluneční paprsky, určitě vás napadne stejná otázka, jako napadla mě. Kde vzít stín? Co takhle vyzkoušet markýzu? Ale jak ji vybrat, aby splnila mé požadavky? Aby poskytovala dostatek stínu, snadno se udržovala, ale také, aby látka při menším deštíku ihned neprosákla a já nemusela s dětmi utíkat do domku?

Nakonec jsem zjistila, že z ženského pohledu je výběr markýzy úplně snadný. Stačí vybrat látku, která ladí k fasádě domu nebo látku, která pomůže odrážet sluneční paprsky a nedovolí tak přehřát místnost. A pak přijde ten mužský pohled, v rámci kterého musíme zjistit, jak širokou markýzu a jaký výsuv markýzy potřebujeme. A také jakým způsobem bude markýza ovládána, když máme děti.

Nakonec jsme vše vyřešili jednoduše a snadno. I samostatná montáž byla velmi rychlá, jelikož, jak říká náš montážní technik, když se ví, do čeho se vrtá, jde vše od ruky.

Jak jsem tedy vybrala markýzu?

První krok, vybrání látky, byl pro mě, jakožto ženu, ze všeho nejdůležitější. Vzorník u všech stínících prvků byl velmi pestrý a široký a nevěděla jsem, kam dříve koukat. A tak jsem se soustředila na to, aby látka při roztažení úplně nezatemnila vnitřní místnost domu a zároveň, aby odrážela co nejvíce slunečních paprsků. A podařilo se mi to.

Potom, co jsem vybrala látku, jsem se v popisku od výrobce Isotra dočetla,  že má látka povrchovou úpravu CLEANGARD, která je voděodolná a navíc chrání dlouhodobě proti špíně. A to je skvělá zpráva pro každou ženu! Výrobce na látku poskytuje 10 let záruky a také doporučuje postup údržby, se kterým se látka nepoškodí. Zvlášť důležitý mi přišel bod, že když markýza zmokne, není vhodné z ní vodu jakýmkoliv způsobem vypichovat a už vůbec ne špičatým předmětem. Vždy nechat řádně vyschnout a nikdy nepoužívat žádné ostré předměty.

 

Na trhu je dnes velké množství markýz a každá z nich má svá určitá specifika. Mého muže proto při výběru markýzy nejvíce zajímalo, jaký má maximální výsuv a jaké typy ovládání existují. Zdali zvolit kliku nebo motor. A díky dětem vyhrála markýza na motor s dálkovým ovladačem. Pravda, je to trošku dražší investice, ale opravdu se nám vyplatila. Děti zvládnou s dálkovým ovladačem samy manipulovat, jsou tam jen tři tlačítka a my se nemusíme bát, že se nám na terase upečou, když nejsme doma.

U markýzy je i nouzová klika, takže když vypadne elektřina, tak ji jednoduše ručně zatáhneme. Existují samozřejmě i vylepšené varianty, některé markýzy mají navíc čidla na vítr, déšť, slunce a otřesy, díky kterým se v případě potřeby automaticky stáhnou.

Nyní se ve zkratce podívejme, jaké jsou podle mě hlavní výhody jednotlivých typů markýz.

Typy terasových markýz

Markýza bez nosného profilu JASMÍNA

Makrýza na balkon Jasmína vyniká svoji lehkostí a vzdušností. Je to horizontální markýza, která nemá nosný profil a není tedy na pohled tak robustní. Maximální výsuv je 3 m a šířka 4,8 m. Ramena jsou rozkládací, hliníková s pružinami a pásem. Doporučuje se pro zastínění balkónu, teras či restaurací.

Markýza na balkon

Markýza s nosným profilem STELA

Typ Stela je vhodný pro zastínění větších ploch jak v soukromých, tak komerčních prostorách. Markýza s nosným profilem má na pohled masivnější konstrukci, která snoubí eleganci a funkčnost. Výpadový profil má okapničku, která zabraňuje tvorbě vodní kapsy na rozvinuté markýze. Konstrukce má ve standardu kloubová ramena a je možné jí opatřit křížovými rameny pro docílení většího výsuvu. Maximální výsuv je 3,5 m a šířka markýzy je 6 m.

Kazetová markýza

Tato markýza je elegantní sluneční clona se zaoblenou kazetou vhodnou do míst, kde by jiná konstrukce narušovala prostor. Kazeta plní navíc ochrannou funkci - látka se do ní dá schovat). Markýza je tak chráněna před vnějšími vlivy po celý rok. Upevňovací konzole umožňují nastavení ramen od vodorovného až do svislého skonu. Maximální výsuv je 3 m a šířka je 5 m.

 

Pro montáž je možné využít naše smluvní techniky nebo zkusit, jako v našem případě, hodinového manžela, který po prostudování návodu a videa neviděl žádné komplikace a markýzu k nám na terasu bez problému umístil.

Pro podrobnější informace, které jste nenašli v tomto článku, se na vaše dotazy budeme těšit telefonicky nebo na chatu či  e-mailu. Ale z vlastní zkušenosti říkám, výběr, údržbu a ovládání zvládne i ženská :-).

Mohlo by vás také zajímat:

Petra Šenková




Jak vybrat látku do střešních oken?

V dnešní době, kdy je i v menších městech přemíra světelného smogu, mohou nezastíněné střešní okna narušit náš spánek. Budit nás může také jasný úplněk. V letních dnech je to naopak horké slunce, které nám bez pořádné klimatizace nedovolí zůstat v místnosti. Jaké tedy vybrat stínění pro klidný spánek či letní pobyt v podkroví domu?

Stínící technika a bezpečnost dětí

Zvědavost dětí občas přináší nebezpečné situace, ve kterých svoji roli může sehrát také stínící technika. Děti rády zkouší nové věci, objevují svět. Proto je důležité zabezpečit nejen vybavení domácnosti, ale také stínící techniku.

Jak snadno regulovat světlo v podkroví?

Půda a podkroví jsou originální prostory, které nabízí mnoho možností k jejich využití. Dostatek světla do těchto prostor zajistí střešní okna. Ale ne vždy je jeho velká intenzita po celý den žádaná. Pro zastínění a regulaci světla je určena speciální žaluzie do střešních oken.

Proč lidé objednávají stínící techniku? 3. díl: Vertikální žaluzie

Proč lidé objednávají vertikální žaluzie? Jedním z důvodů je, že zastíní větší skleněné plochy, čehož hojně využívají zejména firmy. Vyrábí se z různých materiálů, z nehořlavého, který se vyplatí do kancelářských prostor či z materiálu se skleným vláknem, který zase uvítají alergici. Můžete je namontovat i do prostoru a opticky tak předělit místnost třeba na pracovišti nebo v domácnosti, což je výhodné i tam, kde se dveře nebo dvířka namontovat nedají. Vertikální žaluzie jsou druhým nejprodávanějším produktem interiérového stínění. Důvodů proč tomu tak je, může být celá řada. Jedním z nejdůležitějších může být snadné vyměření a montáž.