zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Jak vybrat projekt pro stavbu svépomocí?

Rostoucím trendem v českém stavebnictví je stavba domu svépomocí. Jen loni tak v Česku přibylo kolem pěti tisíc stavebníků a jejich počet se meziročně zvyšuje o 30%. Realizace stavby vlastníma rukama obnáší své výhody. Jedním z nejdůležitějších článků procesu je příprava kvalitní projektové dokumentace a proto je klíčové tuto část nepodcenit.

Proč stavět svépomocí?

Hlavním důvodem, proč stavbu zrealizovat svépomocí, jsou finance. Při využití Vašich zkušeností, zkušeností přátel a šikovných řemeslníků můžete ušetřit až 30% nákladů na stavbu, což v praxi znamená třeba milion korun. Ovšem ne všechny práce můžete realizovat sami. Například elektroinstalace a plyn si musíte nechat realizovat od kvalifikované firmy, jejichž doklady budou součástí žádosti o kolaudační souhlas.

Základem úspěchu je kvalitní projekt

Abyste předešli možným problémům při stavbě i užívání je nutné si na počátku nechat vyhotovit kvalitní projektovou dokumentaci, která bude předem tvořena pro svépomocnou realizaci.

Nejjednodušší a také nejrychlejší cesta k získání projektové dokumentace je výběr již připraveného typového projektu od některé z firem na trhu. Problémem bohužel často bývá, že typové projekty nejsou připraveny pro stavbu svépomocí. Komplikovaný tvar domů, neefektivní řešení vnitřních dispozic a složitý tvar střechy bývají nejčastější chyby, se kterými si stavebník nemá šanci stavbu zrealizovat sám a musí si tak ke stavbě přizvat odbornou firmu čímž dochází k prodražení stavby.

Projekty moderních typových rodinných domů připravených na svépomocnou výstavbu naleznete na domysvepomoci.cz. Domy mají jednoduchý funkční design vhodný pro svépomocné stavebníky a inteligentní promyšlené řešení vnitřních dispozic, které vám ušetří finance, urychlí výstavbu a často překvapí tím, jak jednoduše lze řešit složité problémy. Příprava takového projektu trvá přibližně měsíc.

Často se stává, že se nepodaří si z nabízených typových projektů vybrat ten správný, který by Vám vyhovoval nejvíce. Někde byste chtěli větší obývák, někde zase zrušit příčku mezi toaletou a koupelnou. Proto je možné najít i takového prodejce typových domů jako domysvepomoci.cz, který Vám umožní realizovat tyto drobné změny v projektu úplně zdarma.

Pokud byste si ani tak nevybrali projekt typového domu, je možné navrhnout individuální projekt. Ten bude vytvořen přímo na míru Vašim potřebám a požadavkům s ohledem na to, aby dům zastával základní vlastnosti pro výstavbu svépomocí – jednoduchost, funkčnost, inteligentní řešení dispozic a navíc s tradičním vzhledem v moderním pojetí. Nevýhodou individuálního domu je delší doba přípravy projektu.

Mějte na paměti, že investice do bydlení bývá na celý život. Promyšlený, funkční návrh Vašeho domu zajistí, že se Vám v domě bude dobře bydlet během celého života.


Pavel Hrdlička




Pokud budu chtít instalovat venkovní žaluzie, je nutné se poradit předem?

V případě, že se rozhodnete instalovat na rodinný dům venkovní žaluzie, je dobré řešit tuto otázku již v projektové dokumentaci. Ideální je příprava překladů nebo podhledů, které se připraví...

Jak vybrat žaluzie?

Když padne slovo žaluzie, každý si většinou vybaví stínění na okně. Když ale přijde na věc a je potřeba se rozhodnout, jaké žaluzie pořídit domů, není výběr už tak jasný. Proto jsme pro vás připravili článek, ve kterém popíšeme 3 základní druhy žaluzií.

Proč zvolit PurBoxy namísto krycích plechů pod fasádu?

Často se setkáváme s dotazem, proč jsou žaluzie s PurBoxy výhodnější, než s klasickými krycími plechy. Tak se na to pojďme podívat podrobněji a vysvětlit si hlavní rozdíly.

Ideální stínění do koupelny

Okno v koupelně hraje důležitou roli především kvůli větrání a také kvůli dennímu světlu. Jsou ale situace, kdy je potřeba zajistit soukromí a vybrat vhodný typ stínění, které vás ochrání před očima zvědavých kolemjdoucích.