zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Jak vybrat stínicí techniku? 3. díl

V posledním díle „Jak vybrat stínicí techniku?“ se blíže zaměříme na techniku exteriérovou. Venkovní stínicí technika nabízí mnoho benefitů, jež vnitřní stínění nabídnout nemůže.

Některé produkty mohou nabídnout termoizolační vlastnosti, protihlukovou izolaci, či částečnou ochranu proti vloupání. Protože sluneční paprsky odrazí dříve, než se dostanou přes sklo do interiéru, je venkovní stínění mnohem účinnější než stínění vnitřní. Mezi záporné stránky venkovního stínění pak patří převážně vyšší pořizovací náklady a vyšší nároky na montáž. Podívejme se na základní typy venkovní stínicí techniky.

Venkovní rolety

Venkovní rolety jsou velice účinné v oblasti tepelné izolace a ochrany před slunečními paprsky, protože dokáží místnost zcela zatemnit a zamezit tak nechtěnému ohřívání interiéru. V zimě naopak zabraňují tepelným ztrátám, což příznivě ovlivňuje rozpočet na vytápění.

Venkovní rolety vytvářejí při stažení dolů celistvou plochu, která zajišťuje do jisté míry i bezpečnostní funkci. Pokud od venkovního stínění navíc požadujete izolaci protihlukovou, jsou venkovní rolety tou správnou volbou. Nevýhodou venkovních rolet je nemožnost regulovat množství světla procházejícího do interiéru.

Venkovní rolety

Venkovní žaluzie

Venkovní žaluzie jsou velice žádanou formou stínění. Dokáží nabídnout vysoký termoregulační efekt a oproti venkovním roletám umožňují naklápění lamel a tím možnost regulovat množství světla, které prochází do interiéru. Venkovní žaluzie nabízí více typů lamel (ve tvaru C, Z a S), od kterých se odvíjí další vlastnosti žaluzií. Lamely ve tvaru Z a S jsou vybaveny vlisovaným gumovým profilem, který zabraňuje cinkání lamel a zaručují dokonalé stínění. 

Venkovní žaluzie

Screenové rolety

Screenové rolety jsou moderním systémem, který lze využít jako exteriérový i interiérový typ stínění. Screenové látky používané pro výrobu rolet jsou velmi pevné, tvarově stálé a jsou vyvinuty pro maximální zajištění ochrany proti slunečnímu záření. Screenová látka může být průhledná i neprůhledná. Průhledné screenové látky jsou opatřeny malinkými otvory zabraňujícími průniku přímého slunečního svitu do interiéru, ale zároveň propouští příjemné tlumené světlo. Roleta dokáže částečně nahradit i sítě proti hmyzu a hodí se i pro stínění pergol a altánů.

Screenové rolety

Venkovní markýzy

Hledátel-li stínění pro vaši terasu či balkon, venkovní markýzy jsou účinnou ochranou před slunečními paprsky a navíc dokáží skvěle doplnit vzhled vašeho domu. Vybírat můžete z více typů, od nejjednodušších otevřených markýz (nemají svoji konstrukci a látku chráněné kazetou a je tedy nutné chránit je stříškou), přes polokazetové markýzy (látka s navíječem jsou chráněny kazetou, avšak do kazety se neuschová celá - volán zůstává nekrytý a ramena markýzy jsou zespodu viditelná), až po luxusní kazetové markýzy (celá látka včetně ramen jsou uschovány do kazety a jsou tak chráněny před nepříznivými vnějšími vlivy, což markýze zajišťuje dlouhou životnost).

Venkovní markýzy


Petra Šenková




Markýza prostě nesmí uletět! Jak se kotví markýza?

Mnoho lidí má u venkovní markýzy strach, aby mu markýza neulétla nebo se nezlomila při vysunutí.

Zastínění má vliv na kvalitu spánku. Jaké zvolit?

Určitě už jste slyšeli, jaké podmínky jsou pro spánek nejlepší. Mezi ty hlavní patří dostatek tmy, přiměřená teplota a také klid. Pokud všechny tyto podmínky splníme, čeká nás plnohodnotný spánek a ráno se probudíme čilí a plní energie.

Pokoj pro školáka – jak vytvořit nejlepší podmínky pro učení

Děti nám rostou a z hrajících si drobečků jsou najednou školou povinní. Výběr vhodného stínění a zajištění dostatku tolik potřebného světla v pokoji je stejně důležité, jako rozmístění nábytku.

Jak opravit žaluzie

Řešíte nějakou závadu u horizontální žaluzie a nevíte si s ní rady? Mrkněte na nejčastější poškození a přehledné návody na jejich nápravu.