zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Jak vybrat venkovní žaluzie? Položte si 3 otázky

Chcete si pořídit venkovní stínění a nevíte, podle čeho vybírat? Stačí si položit 3 zásadní otázky a z vašich odpovědí budete ihned vědět, jaké venkovní žaluzie jsou pro vás ty pravé. Přečtěte si také, jaké jsou 3 největší výhody venkovního stínění, ať v tom máte jasno.

Proč venkovní žaluzie? Podívejte se na jejich 3 největší výhody

  1. Venkovní žaluzie jsou přirozenou klimatizací
venkovní žaluzie

Díky venkovním žaluziím se v letních měsících nerozpaluje skleněná plocha a nedochází tak k vyhřívání místností. Pokud použijete jen vnitřní žaluzie, budou vám sloužit pouze ke stínění a chránit vás před zraky kolemjdoucích. Pro snížení teploty v místnosti potřebujeme použít venkovní žaluzie a ochránit okno před sluníčkem z venku. Na jižní straně a v místnostech, kde jsou velká okna, může dojít ke snížení teploty až o 8°C.

  1. Venkovní žaluzie se dají regulovat
přiznané žaluzie

Obrovskou výhodou venkovních žaluzií je, že se dají regulovat, naklápět. U stažených venkovních žaluzií si lamely naklopíte tak, aby na skelnou plochu nesvítilo přímé slunce a nerozpalovalo ji, ale zároveň v místnosti nebyla tma. Nikdo přeci nechce přes den doma svítit.

  1. Venkovní žaluzie jako bezpečnostní prvek
bezpečnostní žaluzie

Díky venkovním žaluziím a naklopení lamel nebude vidět do místnosti. Bezpečností překážka to je především kvůli venkovnímu uchycení - pro případného zloděje je to překážka navíc. Samozřejmě, že je schopný venkovní žaluzie roztrhat a dostat se přes ně. Udělá tím ale mnoho zbytečného hluku.

 

Nabídka venkovních žaluzií

 

Jaké tři otázky si při výběru venkovní žaluzie musíte položit?

  1. Jaký typ venkovních žaluzií zvolit?
venkovní žaluzie lamely typu C
venkovní žaluzie lamely typu Z
venkovní žaluzie lamely typu S

Typ venkovních žaluzií se odvíjí od tvaru a velikosti lamely. Například C-80 nám říká, že lamela má tvar písmene C a průměr 8 cm. V dnešní době jsou nejběžnější na trhu lamely ve tvaru C, Z, S, s velikostmi od průměru 5 cm až po 9 cm.

Lamely ve tvaru písmene C jsou nejlevnějším a nejstarším typem lamel. Mohou mít průměr 5, 6 a 8 cm. S tímto tvarem nedosáhnete úplného zastínění, proto je zvolte jen v případě, že místnost nepotřebujete úplně zatemnit. V některých provedeních mají nejmenší „nábal“ při vytaženém stavu a tudíž je na ně potřeba nejmenší místo nad oknem.

Lamely ve tvaru Z a S jsou modernější a díky svému ideálnímu tvaru více zastíní. Na svém okraji mají vlisovanou gumu, která zajištuje menší hlučnost, když fouká vítr. Vyrábí se ve velikostech 7 a 9 cm. Obecné pravidlo říká, že čím větší okna, tím větší průměr lamely potřebujete. Takže pokud si vyberete lamelu ve tvaru písmene Z a máte normální velikost oken, zvolte průměr lamely 9 cm.

  1. Venkovní žaluzie zabudované do fasády nebo přiznané?

Venkovní žaluzie buď můžete schovat do fasády, nebo je nechat přiznané. Pokud stavíte nový dům nebo děláte kompletní rekonstrukci domu včetně fasády tak určitě doporučujeme venkovní žaluzie do fasády schovat. Vypadá to lépe, velmi působivý je efekt, že žaluzie vyjíždí z fasády.

venkovní žaluzie schované ve fasádě

V tomto případě je potřeba myslet na venkovní žaluzie již při projektu nebo před volbou fasády. Ideální volba zateplení je poté 20 cm zateplovacího systému. Venkovní žaluzie i se schránkou nám zaberou zhruba 14 cm hloubky. Můžeme dát 3 cm mezi box a zdivo a 2 cm nechat na překrytí. K vodícím lištám dostanete i zaomítací pouzdra, která si zabudujete do ostění.

Z kolmého pohledu a při vytažené žaluzii není nic vidět a pohled je pěkný a čistý.

Když zvolíte dodatečnou montáž venkovních žaluzií, musíte počítat s nábalem žaluzie od 16- 30 cm, podle výšky okna.

žaluzie na francouzská okna

 

Tento prostor musíte obětovat pro světlost a rám okna. Vodící lišty a krycí plech budou přiznané. Je dobré je volit v neutrální barvě k barvě oken nebo ve stříbrné, která je pro venkovní prostory nejlepší.

  1. Jak ovládat venkovní žaluzie?
ovládání žaluzií klikou

U venkovních žaluzií máte několik možností ovládání. Ovládání pomocí kliky je dnes již velice zanedbávaná možnost. Vždy musíte kliku pomocí průchodu dostat z venku dovnitř, tím pádem musíte provrtat okno nebo zdivo. Klika se do interiérů moc nehodí. Používanější je ovládání pomocí základního motoru.

vypínač na žaluzie

V případě novostavby si vyberete u dodavatele elektropříslušenství vypínačů na osvětlení i vypínače na žaluzie. Elektrikář vám připraví elektrorozvod u oken a kabel vytáhne na střed každého okna se žaluziemi. Je to cenově dostupná varianta. Nevýhodou je, že na toto provedení není možné kombinovat žádná další ovládací řešení a dálkové ovladače či aplikace. Poslední a dnes jednoznačně nejpoužívanější variantou je ovládání pomocí chytrého motoru. Venkovní žaluzii potřebujete připojit akorát pod proud z venkovní strany. Vyberete si možnost ovládání pomocí chytrého vypínače, dálkového ovladače nebo mobilní aplikace.

Somfy nástěnný spínač
Somfy nástěnný spínač
Tahoma Premium aplikace

Vždy je možné zvolit kombinace těchto způsobů. Pokud jste příznivcem vypínače u každého okna, můžete zvolit chytrý vypínač Smoove origin iO. Nepotřebuje totiž žádnou elektro-přípravu uvnitř místnosti a je na baterii, můžete ho přidělat na zeď rám nebo noční stolek. Když chcete vaše ovládání přenosné, vyberte si Situo variation kde můžete vybírat z jednokanálového nebo vícekanálového provedení. K těmto zmíněným způsobům, můžete dokoupit i řídící jednotku TaHoma nebo Connexoon a ovládat vaše venkovní žaluzie i pomocí mobilní aplikace.

 

Pojďte si vybrat vhodné provedení pro vás. Sluníčko v místnosti a velké teplo již bude minulostí!


Pavel Hrdlička




Venkovní žaluzie: Kdo šetří má za tři

Vlastníte firmu a poskytujete práci několika lidem a nebo jste majitelem budovy, kterou pronajímáte společnosti pro firemní účely? 

Žaluzie a rolety pod kontrolou: nezapomínejte na bezpečnost

Víte, kdo je doma největším průzkumníkem? Kdo má přirozenou zvědavost? Komu neustálá touha po objevování a poznávání okolí může způsobit nehodu? Jsou to naše děti. Jaké nebezpečí hrozí u stínící techniky?

Podzimní péče o exteriérovou stínící techniku

S přicházejícím studeným počasím nastává čas pravidelného podzimního úklidu, k němuž neodmyslitelně patří i úklid zahrady a okolí domu. A protože je podzim svými teplotami ideálním obdobím pro mytí oken, měli bychom se spolu s nimi zaměřit i na čištění a pravidelnou údržbu stínící techniky. V dnešním článku se zaměříme na péči o exteriérovou stínící techniku a sítě proti hmyzu.

Venkovní žaluzie na HS portály a rohové sestavy oken

Jaké jsou výhody stínění pro tyto případy a na co se vyplatí myslet? Přečtěte si krátký článek věnovaný právě tématu sestav venkovních žaluzií pro vstupní portály a rohová okna. Najdete zde vše podstatné i návod, jak jednoduše sestavu vyměřit.