zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Jak vybrat žaluzie?

Když padne slovo žaluzie, každý si většinou vybaví stínění na okně. Když ale přijde na věc a je potřeba se rozhodnout, jaké žaluzie pořídit domů, není výběr už tak jasný. Proto jsme pro vás připravili článek, ve kterém popíšeme 3 základní druhy žaluzií.

Typy žaluzií

Jedná o stínící prvek složený z více lamel. Ty můžete naklápět a regulovat tak množství světla, které přes ně prochází. Lamely jsou různých tvarů a mohou být z různých materiálů. Žaluzie rozdělujeme na:

  • venkovní žaluzie,
  • horizontální žaluzie,
  • vertikální žaluzie.

Často bývá označováno jako žaluzie i další stínění a to plisé. Tady se jedná sice o stínění z jednoho kousku látky, ale díky horizontálním skladům na první pohled připomíná lamelové žaluzie.

Venkovní žaluzie

Nejoblíbenějším venkovním stíněním jsou předokenní žaluzie. Jejich lamely jsou vyrobené z odolného hliníku. Povrch je lakován do nejrůznějších barev RAL, takže se dají krásně sladit s fasádou nebo okny a doplní konečný vzhled domu.

Předokenní venkovní žaluzie na oknech rodinného domu

Výhody venkovních žaluzií

Jejich pořízení znamená hned několik výhod:

  • fungují jako přirozená klimatizace a zabraňují přehřívání místností uvnitř domu (žaluzie odráží sluneční paprsky před okenní plochou a teplo tak neprostoupí skrz),
  • v zimních měsících omezují tepelné úniky,
  • díky naklápění lamel je možná plynulá regulace zastínění až po zatemnění (ve dne můžete vpouštět do interiéru dostatek přirozeného světla, ale ne přímé sluneční paprsky, večer pak lamely sklopíte a místnost zatemníte),
  • odhlučňují,
  • jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a dešti,
  • ochrání vaše soukromí (přes zatažené žaluzie nebude vidět do domácnosti),
  • mohou plnit i funkci částečného bezpečnostního prvku (ztížený přístup pro zloděje přes okna, je možné je při napojení na chytrou domácnost programovat a s automatickým naklápěním tak okolí nemusí ani potřehnout vaši nepřítomnost),
  • jednoduché ovládání - ať už pomocí manuální kliky nebo pohodlněji motoricky,
  • kvalitní materiály zajistí dlouhou životnost.

Druhy venkovních žaluzií

Základní druhy venkovní žaluzie na okna jsou Cetta, Zetta a Setta. Rozdíl je ve tvaru lamel. Ten je určen prvním písmenem v názvu - C, Z, S.

Dále můžeme žaluzie rozdělit ještě podle způsobu montáže na přiznané a podomítkové:

  • Přiznaná venkovní žaluzie je určena především pro dodatečnou montáž na hotovou fasádu. Horní část žaluzie kryje plech, který i po montáži zůstává viditelný. 
  • Podomítkové provedení je určené pro montáž do fasády a žaluzie se vytahuje do boxu, který je schovaný.

Horizontální žaluzie

Tento druh patří k nejprodávanějším interiérovým stíněním. Lamely jsou vyrobené z hliníku. Jsou jednoduché na údržbu a snadno se ovládají. Na výběr je z více provedení a tak si bez problémů vyberete žaluzie na stará i nová okna.

Horizontální žaluzie z hliníku

Vertikální žaluzie

Vertikální žaluzie jsou složeny z látkových lamel zavěšených v kolejnici. Jsou používány často v kancelářích a office centrech, ale nejsou výjimkou ani v domácnostech. Na výběr je totiž nepřeberné množství barev látek, které se dají i kombinovat. Protože tyto žaluzie zvládnou zastínit velkou plochu, můžete si přizpůsobit i jejich ovládání (manuálně nebo motoricky) a stahování (na jednu stranu nebo stahování ke stranám jako opona). 

Tmavé vertikální žaluzie v ateliéru

Typy materiálů žaluzií

Pokud se podíváte na vnitřní žaluzie, můžete se zaměřit i na materiál, z jakého budou vyrobené:

  • hliníkové žaluzie,
  • dřevěné žaluzie,
  • látkové žaluzie,
  • bambusové žaluzie.

Rozhodnutí, jaké žaluzie vybrat, bude záležet hlavně na prostoru, kam je chcete umístit. Pro velké okenní plochy až do velikosti 20 m2 jsou vhodné látkové žaluzie (vertikální žaluzie, nebo jejich modifikace - japonské stěny). Jako nejekonomičtější varianta stínění bývají brány horizontální žaluzie hliníkové, které jsou mimo jiné vhodné i do vlhčích místností (toaleta, koupelna). Pokud jsou nedílnou součástí vašeho domova přírodní materiály, vyplatí se vybírat ze dřevěných nebo bambusových žaluzií. 

Velkou výhodou všech zmíněných typů žaluzií je i jednoduchost jejich montáže. Díky našim návodům si s ní hravě poradíte i vy sami.

Když žaluzie nestačí

I přes všechny uvedené výhody žaluzií můžete dojít k tomu, že potřebujete něco jiného. Pokud bydlíte na velmi rušné ulici, máte okna blízko frekventované silnici nebo potřebujete i ve dne mít doma noc, pak doporučujeme kouknout na venkovní rolety.


Petra Šenková




Nová podoba plissé? Žaluzie!

Plissé, textilie s uměle vytvořenými záhyby, byla dříve velice populárním a exkluzivním materiálem pro výrobu módních oděvů pro ženy, výrobu manžet a podobně. Podívejte se na plissé z jiného úhlu pohledu a dodejte svému domovu šmrnc!

Jak jsem nakupovala látkové rolety přes e-shop

I žena dokáže do svého domova sama vybrat, vyměřit, nakoupit a namontovat látkové rolety, tak aby nejen ladily k interiéru, ale také perfektně stínily. Nevěříte? Podívejte se na náš článek, dokážeme vám, že to není nic neobvyklého ani těžkého.

Žaluzie chrání naše soukromí - za vším hledej žárlivost

Již od počátku světa jsme zmítáni emocemi jak pozitivními, tak negativními. Jednou z těchto emocí je i žárlivost. Ale co má žárlivost společného se žaluziemi? Více, než myslíte…

Nová varianta provedení žaluzie Cetta – Flexi systém

Venkovní žaluzie Cetta patří mezi oblíbený typ venkovního stínění. Jejich lamely ve tvaru písmene „C“ jsou nabízeny v několika variantách. Na našem e-shopu k žaluziím Cetta 80 a Cetta 65 přibyla nová varianta a to Cetta 60 Flexi.