zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Jak vyměřit vertikální žaluzie pro zastínění francouzského okna?

Francouzská okna dnes činí nedílnou součást většiny moderních obydlí. Do domu zajistí větší přísun světla, otevřou prostor, poskytnou krásný výhled, propojí interiér s exteriérem a usnadní přístup na terasu, balkon či zahradu. A jak je to se zastíněním?

Francouzská okna skvěle prosvětlí interiér, umožňují snazší větrání a celkově propojují interiér s exteriérem. Proto je nutné je zastínit pro momenty, kdy si právě od tohoto propojení chcete odpočinout, zajistit soukromí, či se třeba skrýt před slunečními paprsky při spánku. Vhodnou volbou pro tato velká okna jsou vertikální žaluzie.

Jak je vyměřit?

Jejich vyměření je poměrně lehká záležitost. Nepotřebujete extra nářadí ani odborného technika, postačí vám svinovací metr, tužka a papír.

Než se pustíte do vyměřování, je důležité vědět, kam budete žaluzii montovat. Žaluzii můžete umístit do okenního otvoru nebo před okenní otvor.  

  1. Vyměření pro montáž do stropu okenního otvoru

Šířka:

Změřte skutečnou šířku okenního otvoru v místech, kde bude horní profil montován. Od naměřené šířky odečtěte 5 mm. Výsledná hodnota se uvede do objednávkového formuláře.

Výška:

U výšky  se měří skutečná výška okenního otvoru, do objednávkového formuláře uveďte pak výšku o 10 – 30 mm menší. Uvedená výška je včetně horního profilu.

 

  1. Vyměření pro montáž před okenní otvor

Žaluzii před okenní otvor můžeme připevnit do stropu místnosti, nebo na stěnu nad okenním otvorem.

Šířka:

K vyměřené šířce okenního otvoru doporučujeme přičíst 200 mm. Žaluzie bude širší než okenní otvor a přesah 100 mm na každé straně zajistí dokonalé zastínění bez bočního průniku světla.

Výška:  

Pokud budete žaluzii montovat do stropu, přiložte metr ke stropu a změřte výšku k podlaze případně k parapetu. Při uchycení žaluzie do stěny nad okenním otvorem přiložte metr  80 – 100 mm nad okenní otvor.  Je třeba počítat s místem pro  připevnění konzol do stěny.

Od vyměřené výšky k podlaze se odečítá 30-50 mm a od vyměřené výšky k parapetu 10-30 mm.  Odečty u výšek se provádí z důvodu případných nerovností stropu a podlahy.  Lamely by měly volně viset, neměly by se podlahy nebo parapetu dotýkat.

Žaluzie si snadno vyměříte sami i u rozměrných francouzských oken. A pak už je stačí jen objednat na e-shopu a těšit na nové stínění.

Mohlo by vás také zajímat:

Pavel Hrdlička




Nechte se okouzlit přirozeným půvabem dřevěné žaluzie

Dřevěné horizontální žaluzie vdechnou do interiéru atmosféru klidu a pohodlí. Nesou s sebou kus přírody. Jsou čisté, přirozené a elegantní. 

Screenové rolety

Velmi žádaným moderním prvkem zastínění jsou právě screenové rolety. Nejenže mají estetickou funkci, ale jsou také vysoce účinné.

Jak si užít pohodový letní den na terase? Proč lidé objednávají markýzu?

Taky milujete ty dny, kdy svítí sluníčko a příjemná denní teplota vás vybízí k posezení na čerstvém vzduchu celý den? Ty dny, kdy si s kávou sednete na terasu a rozjímáte? Se stoupajícími teplotami však hrozí, že například oběd na terase se promění v utrpení. Řešení naštěstí existuje a je jednoduché. Vyzkoušejte markýzu.

Interiérová roleta s bočním vedením, to je Larra v boxu

Nedávno jsme vám představili novinku v sortimentu látkových rolet – roletu Larra. Nyní vás seznámíme s její další variantou, látkovou roletou Larra v boxu.