zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Jak vyčistit žaluzie?

Jak vyčistit žaluzie?

  1. Otřete lamely suchým hadříkem, nebo použijte speciální čistící hřebínek na více lamel najednou. Poslouží i vysavač na nízký výkon s nástavcem na čištění pohovek.
  2. Při větším znečištění můžete lamely otřít hadříkem navlhčeným v běžném, vodou ředitelném přípravku a pak přetřít suchým hadříkem.

Toto je postup pro vyčištění nejběžnějších žaluzií - horizontálních žaluzií. Pravidelnou údržbou žaluzií nejen prodlužujete životnost vašeho stínění, ale také zabraňujete víření prachu v místnosti a možným dýchacím obtížím. Čištění žaluzií nemusí být už horor – přečtěte si naše rady i pro další typy stínění, jak je co nejefektivněji čistit a usnadněte si práci.

Údržba stínící techniky je nutností, pokud je totiž pravidelně nečistíme, usazuje se na nich prach a špína. Naštěstí není potřeba používat žádné kartáče, drátěnky či jiné hrubé prostředky, na většinu typů postačí hadřík nebo houbička, základní přípravek ředitelný s vodou či speciální hadřík.

Horizontální žaluzie nemají být lapačem prachu

Jelikož jsou horizontální žaluzie nejvíce prodávaným produktem, prodejci vyvinuli pohodlný čisticí prostředek, který pravidelnou údržbu usnadňuje - čisticí hřebínek pro jednu nebo více lamel. Jednoduše ho chytíte do ruky a jedním stažením se zbavíte prachu na lamelách u horizontálních žaluzií. Další možností je použití vlhkého hadříku nebo vysavače nastaveného na nižší odsávání (nejlépe s nástavcem s kartáčkem).

                                                                                                                                       

Doporučujeme šetrné zacházení s lamelami a případné přidržení lamel rukou, aby nedošlo k jejich polámání.

Prevencí proti zažloutnutí vertikálních žaluzií

Když se v místnosti kouří, žaluzie začnou žloutnout. Po dlouhodobějším používání a zanedbání pravidelné údržby se látky u vertikálních žaluzií nevratně změní. Jejich barva již většinou nejde vrátit zpět ani odborným čistěním. V tomto případě vám doporučujeme objednat si nové lamely vertikálních žaluzií. Kolejnici a mechanismus můžete nechat stejný a koupit si jen náhradní látky.

Jako prevence postačí vertikální žaluzie vyčistit za pomocí vysavače - nastavte jej na nízký výkon a s nástavcem s kartáčkem vysajte prach z lamel. V případě, že jsou lamely více znečištěné, doporučujeme použít hadřík navlhčený v mýdlovém roztoku a přetřít s ním lamely nebo samotné fleky. Poté lamely přetřete ještě hadříkem navlhčeným ve vodě, abyste opláchli zbytky mýdla. Nechte žaluzie vyschnout.

Na plisse stačí vysavač

Moderní plisse žaluzie, které jsou skládané z různých textilií, se čistí snadno. Pokud jsou zaprášené, stačí je jednou za čas očistit vysavačem. Žaluzie plisse jsou však většinou napuštěné látkou, na které se ani prach neusazuje.

Krásné dřevěné žaluzie jednoduše

U přírodních materiálů, jako jsou dřevěné žaluzie, si vystačíte s běžným čisticím přípravkem na dřevo ve formě spreje a s vlhkým hadříkem, kterým lamely přetřete. Další variantou je čištění za sucha hadříkem s mikrovláknem.

Čištění venkovní žaluzie je hračka 

V případě venkovních žaluzií si vůbec nemusíte dělat starosti. Není potřeba žádných speciálních přípravků, jednoduše okno očistíte venkovní hadicí a případně mokrou houbou nebo hadříkem. Podrobnější popis postupu najdete zde.

Co dělat v případě většího znečištění?

Pokud vaše látková stínící technika utrpěla větší rozsah znečištění, rozhodně nedoporučujeme praní v pračce. Látky by se mohly nevratně poškodit. Čištění přenechte odborníkům, kteří jsou vybavení speciální technikou určenou k čištění látek vašeho stínění.

Mohlo by vás také zajímat:

Petra Šenková




Originální stínění oken – to jsou látkové rolety den a noc

V posledních letech oživily nabídku klasických látkových rolet i výjimečné rolety s názvem den a noc, zebra nebo ve zkratce duorolety. V čem se liší od běžných rolet?

 

TOP 5 Výhod venkovních žaluzií

Venkovní žaluzie jsou nejen velmi praktickým, ale také elegantním prvkem, který doladí celkový vzhled domu. Kromě toho, že spolehlivě zastíní, mají i spoustu dalších výhod, díky kterým v poslední době nabývají na popularitě. Které výhody to jsou?

Styly bydlení - Provence a Vintage (2. díl)

V předchozím článku jsme se zaměřili na styl skandinávský a minimalistický, dnes se podíváme na další dva výrazné styly a těmi jsou Provence a Vintage. Jaké jsou jejich znaky a jaké stínění k nim nejlépe sedí? Přečtěte si dále.

Jak vybrat barvu lamel horizontálních žaluzií?

Interiérové horizontální žaluzie jsou stále nejčastěji užívaný způsob stínění. Chrání před sluníčkem, usměrňují světlo v místnosti a chrání soukromí. Na trhu se nabízí několik typů horizontálních žaluzií, které se od sebe liší způsobem ovládání a montáže, jsou vhodné téměř do všech typů oken. Největší vliv na vzhled žaluzií má barva lamel. Jaké jsou jejich možnosti?