zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Jaké způsoby ovládání venkovních žaluzií jsou možné?

Pokud jste se rozhodli pro pořízení venkovních žaluzií na váš dům či byt, pak na vás kromě výběru tvaru lamel, barvy žaluzie a doplňků čeká ještě jedna velmi těžká volba. A tou je vybrat ovládání. Pojďme si proto popsat možnosti, jaké se u žaluzií nabízí.

 

Klika

Nejjednodušší rozdělení je na manuální a motorické ovládání. V základním provedení jsou žaluzie většinou s tím manuálním. Toto ovládání se nazývá nejčastěji klika. Je to dlouhá tyč se dvěma klouby, která je okenním rámem protažená do interiéru a svedena mezi okny nebo vedle okna.

Ovládání klikou je velmi jednoduché. Klika se vyjme z úchytky, ohne se v obou kloubech a přidržením kliky v horní části a otáčením dolní částí vytahujete nebo stahujete žaluzii venku.

Motorické ovládání

Motorické ovládání už bývá většinou za příplatek, ale pokud máte víc žaluzií, to pohodlí za to stojí. Zde se rozlišují 2 druhy motorů značky Somfy. Prvním je hřídelový motor s vypínačem. Vypínač je přimontován na zeď a žaluzii ovládáte stiskem tlačítka nahoru nebo dolů.

ovládání žaluzii Somfy

Druhý je pak motor io na dálkový ovladač. Toto je nejkomfortnější varianta ovládání. Dálkový ovladač můžete přenášet libovolně v místnosti a stiskem tlačítka můžete třeba z gauče regulovat světlo v místnosti. Jelikož se jedná o nejpropracovanější variantu, můžete si zde vybrat ovladač jednokanálový, pětikanálový nebo nástěnný dálkový ovladač.

Jednokanálový ovladač je schopný ovládat jednu žaluzii nebo jednu skupinu žaluzií. Můžete jím tak stahovat či vytahovat jednu žaluzii například v obývacím pokoji, nebo třeba všechny žaluzie v celém bytě, ale bez možnosti zastavení některé jinak, než ostatní.

Nástěnný dálkový ovladač je totéž co jednokanálový. Je primárně určený ale k montáži na zeď kdekoliv, nemusí být přímo u ovládané žaluzie (rozdíl oproti vypínači u hřídelového motoru). Nebo ho můžete stejně jako běžný dálkový přenášet po domácnosti.

nástěnný ovladač na žaluzie

Pokud máte více skupin žaluzií a potřebujete ovládat zvlášť například žaluzie v obývacím pokoji a zvlášť v kuchyni, tak je vhodný ovladač pětikanálový.

vícekanálový ovladač na žaluzie

Rozdíl mezi vypínačem a dálkovým ovladačem

Vše záleží na způsobu elektro přípravy. Varianta ovládání na vypínač je sice o něco levnější, ale náročnější a dražší na elektro přípravu. Varianta ovládání na dálkový ovladač je dražší o příjímač u motoru, ale zase daleko jednodušší a levnější na elektro přípravu. Elektrické žaluzie je možné doplnit o venkovní čidla, která zajistí ochranu žaluzie před poškozením povětrnostními vlivy nebo jejich provoz v souvislosti se slunečním zářením (slunce; slunce + vítr; vítr; déšť). 

Lze přidat dálkové ovládání k již nainstalovaným venkovním žaluziím s motorovým pohonem?

Pokud jsou motory s integrovaným přijímačem radiového signálu, pak lze jednoduše k motoru přiřadit další dálkový ovladač shodného výrobce. Pokud motor tento přijímač nemá, pak záleží na typu řízení, které bylo použito. V tomto případě, bude nejvhodnější se dotázat přímo dodavatele tohoto zařízení. Od dodavatele se pak můžete např. dozvědět, že řídicí jednotka umožňuje dodatečnou instalaci radiového přijímače nebo naopak, že musí být případně nahrazena jinou variantou, nebo že bude nutné doplnit stávající instalaci o další zařízení. V některých případech dodatečná instalace dálkového ovládání nebude možná.

Chytrá domácnost díky řídicímu systému

Velkou výhodou io motoru je možnost připojení řídicího systému pro PC nebo smartphone - Tahoma nebo Connexoon. S touto vychytávkou pak můžete dětem zatáhnout žaluzii, pokud jste na to zapomněli, třeba i z postele v ložnici. Stačí jen pár kliknutí v aplikaci ve vašem telefonu. Stejně tak jde stínění (i jiné připojené io produkty z vaší domácnosti, například garážová vrata nebo příjezdové brány) ovládat třeba z dovolené. Nejste si jisti, jestli jste před odjezdem zatáhli žaluzie na okně do zahrady – s řídícím systémem a vaším telefonem nebo počítačem tento problém ihned vyřešíte.

Somfy Tahoma chytré ovládání žaluzií

Tak se pusťte směle do výběru, žaluzie vám budou pomáhat zpříjemňovat domácí prostředí každý den a proto je volba správného typu ovládání nadmíru důležitá.


Pavel Hrdlička




Kvalitní žaluzie a rolety vnesou do kanceláří komfort a pohodu

Připravte nejen pro sebe, ale i pro své zaměstnance příjemné prostředí, které na ně bude mít pozitivní vliv a zvedne jejich kreativitu pomocí nové stínící techniky.

Originální stínění oken – to jsou látkové rolety den a noc

V posledních letech oživily nabídku klasických látkových rolet i výjimečné rolety s názvem den a noc, zebra nebo ve zkratce duorolety. V čem se liší od běžných rolet?

 

Konečně akce po více než roce - stavební veletrh VELETON

V dnešní době je to téměř k nevíře - stavební veletrh v termínu 14. - 16. 5. 2021. Ale je tomu tak. A ještě se na něj dostanete bezpečně z pohodlí vašeho gauče. Je online. Žádné testování, žádné kontroly. Vždyť to je super šance získat odpovědi a vybrat si partnery pro vaši stavbu či rekonstrukci.

 

 

Styly bydlení - Retro, rustikální a industriální (3. díl)

A máme tu poslední díl ze série věnující se stylům bydlení. V tomto se podíváme na styly retro, rustikální a industriální. Tak se pusťte do čtení.