zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Jakou střechu na pergolu se vyplatí zvolit?

V tomto článku se nebudeme zabývat výběrem typu, ale zaměříme se rovnou na hliníkové pergoly. U těch je více možností, jakou zvolit střechu, proto se pojďme podívat právě na to.

Nabídka pergol

 

Jaké se nabízí možnosti?

Zkusme se na každou z nich podívat objektivně podle toho, jak moc dobře bude na terase sloužit při dešti, slunci, větru a v neposlední řadě se podíváme i na cenu.

Hliníková pergola se šikmou střechou s polykarbonátem

Jedná se o nejlevnější variantu hliníkových pergol. Díky pevné nepropustné střeše nás ochrání proti dešti, když prší shora. Pokud bude lehce foukat a dešťové kapky půjdou pod úhlem nijak ochráněni už nebudeme.

Tato pergola nás ochrání proti kolmému sluníčku, když zvolíme kouřový komůrkový polykarbonát. Pokud však připustíme, že sluníčko mění svoji pozici, tak jsme opět nechráněni a bude na nás svítit. V případě transparentního polykarbonátu se před sluncem téměř neschováme a pod pergolou bude o 3 - 5 °C více než jinde mimo pergolu.

Hliníková pergola se šikmou střechou s polykarbonátem

Před větrem nás pergola nedokáže chránit a díky nutnému sklonu (kvůli odvodu dešťové vody) je velmi obtížné a finančně náročné boky pergoly jakkoliv zastínit a tím pak prostor pod pergolou chránit před sluncem, deštěm i větrem.

Cena pergoly s polykarbonátovou střechou bude okolo 150 000 Kč za standardní rozměr 6 x 3 metry.

Hliníková pergola se šikmou střechou se sklem

Cenově se jedná o střed. Vychází podobně jako pergola s polykarbonátem, ale vypadá lépe. Bohužel, co se přidá do plusu u vzhledu, to jde do mínusu u funkčnosti. Stejně jako předchozí typ nás pergola ochrání před kolmým deštěm. Proti slunci nás prosklená střecha pergoly nechrání. Je potřeba ji ještě dodatečně zastínit například screenovými roletami, čímž se pořizovací cena výrazně navyšuje.

Střechu tvoří sklo, které se sluncem rozpálí a vytvoří skleníkový efekt. Pod pergolou tak bude o 7 - 10 °C tepleji, než mimo pergolu.

I tady je zešikmená střecha jistou nevýhodou, pokud bychom chtěli zastínit pergolu z bočních stran.

Hliníková pergola se šikmou střechou se sklem

Cena pergoly se skleněnou střechou se pohybuje okolo 200 000 Kč za standardní rozměr 6 x 3 metry.

Hliníková bioklimatická pergola s lamelovou střechou

Tady jde rozdělit ještě na dvě podmožnosti. Střecha může mít lamely naklápěcí a nebo posuvné/stahovací. Ať už se jedná o tu či onu variantu, hlavním benefitem bioklimatických pergol je cirkulace vzduchu. Polohováním lamel umožníte přehřátému vzduchu odcházet nahoru a pod pergolu bude proudit čerstvý svěží.

Při uzavření lamel vytvoříte neprostupnou plochu a budete tak chráněni před kolmými slunečními paprsky, stejně jako před deštěm. V případě bioklimatické pergoly ARTOSI je součástí střechy i integrovaný odtokový kanálek, který zajistí odvod vody ze střechy pryč.

Naklopením střešních lamel budete schopni plynule reagovat na pohyb slunce po obloze a pod pergolu si podle potřeby vpouštět dostatek přirozeného světla, ne však slunečních paprsků a tepla.

Díky rovné střeše jsme schopni zastínit i boční strany pergoly a prostor ochránit nejen před bočním sluncem (pro zajištění cirkulace vzduchu postačí nechat rolety stažené cca 30 cm nad zem), ale i deštěm a větrem. K tomu poslouží screenové rolety se speciální technickou tkaninou. Jejich výhody jsou především skvělá termoregulace, zastínění, odclonění při větru a stejně tak i při dešti.

Hliníková bioklimatická pergola s lamelovou střechou

Tady se poměrně často setkáváme s dotazem, proč zvolit pergolu s naklápěcími lamelami a ne se stahovacími. Důvodů je hned několik:

  • Cílem bioklimatické pergoly je cirkulace vzduchu a zastínění terasy - to zvládají obě.
  • U obou typů je možné uzavřít střechu a mít tak přístřešek za deště.
  • U pergoly s naklápěcími lamelami je jednodušší mechanismus pro uchycení a naklápění lamel a je daleko elegantněji krytý v horních profilech. U stahovací střechy je zapotřebí pojezdů, které jednak zabírají více prostoru a není možné je příliš uschovat. Zde může daleko častěji docházet k opotřebení, zanesení nečistotami a poškození střechy.
  • Při stažení lamel na jednu stranu pergoly je nutné počítat stále s minimálně ¼ zabrané střechy - lamely i v kolmé poloze zabírají určitý prostor a není je kam plně uschovat.
  • Pergola s naklápěcími lamelami ubere přibližně 10 % světlosti z místností, které mají okna v prostoru pod pergolou.
  • Pokud se rádi opalujete, jsme zastánci posunutí si lehátka kousek mimo pergolu, kde budete mít volný prostor pro relax. U stahovací střechy stejně zůstávají horní nosné profily, které v zásadě vždy při posunu sluníčka stíní a i pohled na nebe ohraničený obdélníkem nad hlavou není příliš oku lahodící.
  • Výrazně vyšší cena pergoly se stahovacími lamelami.

Bioklimatická pergola s otevřenou střechou

Cena bioklimatické pergoly s naklápěcími lamelami vychází okolo 350 000 Kč za standardní rozměr 6 x 3 metry. Pergola se stahovacími lamelami se cenově pohybuje okolo 500 000 Kč.

Závěr je tedy takový, že pokud nechcete slevovat z nároků na pohodlí při pobytu venku na terase, chcete ji používat skoro od března do října a využít její potenciál na maximum, udělat si pod pergolou letní obývák, tak nejlepším řešením bude bioklimatická pergola. Díky ní můžete regulovat slunce, vítr, déšť a přehřívání terasy. Ano, je to dražší varianta, než prosklená nebo polykarbonátová střecha, ale komfort je nesrovnatelný.

Jen pro zajímavost - v dalším článku se podíváme na pořízení bioklimatické pergoly jako na investici na 20 let.

 

Zjistit cenu bioklimatické pergoly


Petra Šenková




Jaký je rozdíl mezi lamelami klasik a celostínícími?

Přemýšlíte nad instalací horizontálních žaluzií, ale nevíte, jaký je rozdíl mezi klasickými a celostínícími? Tak se na to pojďme podívat.

Barevné žaluzie - jejich barvy můžete měnit dle trendů

I Vy každým rokem měníte svůj šatník na základě trendů? A proč myslet jen na oblečení? Módním změnám podléhá i Váš interiér. Trend na tento podzim a zimu přeje barvám...

Betonové bloky vs. hliníkové konstrukce pro fotovoltaické panely na ploché střeše

Výběr správné konstrukce pro instalaci fotovoltaických panelů na plochou střechu je klíčovým faktorem při využívání solární energie. Mezi dvěma zmíněnými typy konstrukcí - betonovými ENBRAbloky a hliníkovými konstrukcemi, existují významné rozdíly. V tomto článku se zaměříme na výhody betonových bloků.

Snižte cenu za energie ve vaší domácnosti

Cena elektřiny raketově stoupla, situace je nejistá a mnoho společností stojí na pokraji svých možností. Na účtech domácností se najednou objevují nemalé částky nad plán rodinného rozpočtu. Zní to trochu jako hororový scénář, že? Tak se pojďme podívat, jak na zdražení elektřiny alespoň trochu vyzrát.