zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Kam použít japonské stěny?

Slyšeli jste už o japonských stěnách? Pokud ano, tak je skvělé, že máte přehled. A víte, že jdou použít i jinam, než jen k zastínění oken? Pokud ne, tak si přečtěte následující článek.

Co jsou to japonské stěny?

Je to druh interiérového stínění, který se skládá z kolejnice v horní části a několika posuvných látkových panelů. Nejčastěji se japonské stěny používají k zastínění velkých prosklených ploch. Je jedno, zda jde o okna, nebo například vstup. Právě díky možnosti posunu jednotlivých panelů si snadno zastíníte celou plochu, nebo jenom její část.

japonské stěny

Panely jsou vyrobené z pevné látky. Na výběr je z mnoha různých materiálů - od klasických látek, přes látky plně zatemňující, nehořlavé látky, až po látky s obsahem skelného vlákna. Nabídka barev a vzorů je dnes už opravdu obsáhlá, takže každý může mít přesně takovou stěnu, která dokonale doplní interiér.

japonské posuvné stěny

Japonské stěny se v naší nabídce odlišují dle počtu drážek (2, 3, 4 nebo 5) ve vodících kolejnicích a ty nejčastěji podle potřebné délky japonské stěny. Ovládání panelů je možné za pomoci šňůry nebo tyčky.

Stínění proti slunci? Nejen…

Japonské stěny jsou skvělou variantou nejen pro zastínění, ale mohou vám posloužit i k předělení místnosti. Lze je montovat do stropu (neničíte si podlahu) a použít vždy podle potřeby. Výhodou je nejen tato flexibilita, ale také minimální prostor na hloubku, který roztažená stěna bude zabírat. 

Panely si můžete navolit nejen v různých šířkách, ale i výškách - takže můžete například prostor pod nimi šikovně využít a přitom horní část mít zacloněnou a v případě potřeby panely stáhnout a prostor tak opět propojit.

Kromě rozdělení místnosti třeba na spací a obytnou část, můžete stěnou zakrýt i nepoužívané nebo nevzhledné části vašeho obydlí (komora, šatna a jiné). Zkrátka - fantazii (a vašim potřebám) se meze nekladou.

I když název odvozený od Japonska může trochu mást, tento druh stínění si své místo našel a jistě ještě najde i v mnoha českých domácnostech. Japonským stylem v interiéru se navíc můžete inspirovat i v jiných oblastech života a uzpůsobit si lépe místo na spaní i prostor v pokoji tak, aby byl vzdušný a prosvětlený.


Petra Šenková




Jak zaměřit a namontovat síť proti hmyzu?

Každý v létě řeší stejný problém – otravný hmyz. Jak to udělat, abyste si večer mohli v klidu rozsvítit a nebát se, že vám všechen hmyz nalétá do domu? Jednoduchým řešením jsou sítě proti hmyzu.

Tepelná stabilita budov – stínící technika (1. díl)

Připravili jsme pro vás sérii článků, ve kterých se pan Ing. arch. Petr Brandejský zaměří na informace ohledně tepelné stability budov. Dozvíte se rozdělení standardu budov, tipy pro zlepšení tepelné stability u novostaveb i starších domů a mnoho dalšího. Pusťme se do toho.

Záclony v kuchyni: čím je nahradit?

Tradičně se k zastínění kuchyně používaly záclony a závěsy, v poslední době se však trendy mění a častěji se setkáváme spíše s roletami a žaluziemi. Které z nich jsou do kuchyně vhodné? Podívejte se, jak je vybrat.

Nové plastové palubky ECO

Dřevěné obklady jsou krásné, ale je jim potřeba věnovat péči a průběžně se o ně starat. Tato, pro někoho obtěžující činnost odpadá v případě, kdy zvolíte obklad z plastových palubek. Plastové palubky jsou bezúdržbové, odolné a krásně vypadají. Podívejte se na naše novinky.