zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Látková stínící technika do interiéru: jak ji vybrat?

Látkové stínění má celou řadu výhod, zastíní, zabrání přehřívání i vychládání místnosti a navíc skvěle vypadá. Aby nám však přinášelo co největší užitek, musíme si zvolit vhodný druh stínění a látku. Jak stínění vybrat, aby sedělo do interiéru a propustilo jen tolik světla, kolik potřebujeme? Podívejte se na rozdíly mezi jednotlivými druhy stínění.

Látková stínící technika je oblíbeným typem stínění do interiéru z mnoha důvodů. Pomůže nám ochránit interiér před přehříváním místností v letním období a únikem tepla v období zimním. A poskytne nám jen tolik slunečního světla, kolik si budeme přát.

Látky se liší vlastnostmi

Jednotlivé textilie se od sebe liší propustností světla, schopností světlo odrážet a pohlcovat. Tyto tři hodnoty určují, kolik světla a tepla pronikne přes textilii do interiéru. Zde naleznete podrobnou tabulku propustností látek. Dalšími výhodami látkové techniky je i mírná zvuková izolace a ochrana soukromí před zvědavými pohledy kolemjdoucích.

Druhou neméně důležitou funkcí je funkce estetická. Látková stínící technika nabízí mnoho designových variant od klasických látkových rolet, vertikálních žaluzií, přes duorolety, moderní plisé a japonské posuvné panely. Použité textilie dokáží interiér oživit a zútulnit. Vyrábějí se v širokém spektru barev, vzorů a struktur, proto si z nabídky vybere i ten nejnáročnější zákazník.

Látkové rolety a duorolety

Mezi výhody látkových rolet patří vysoká estetická i funkční hodnota. Vyrábí se v různé intenzitě propustnosti, díky které si můžeme zvolit, zda chceme spíše propustnou nebo naopak více zatemňující látku. U klasických látkových rolet stupeň zastínění nemůžeme nijak korigovat.  To však umožňují látkové duorolety, u kterých se střídají pruhy látek s vyšší a nižší propustností světla. Výhodou obou variant je i snadná údržba a obsluha.

Vertikální žaluzie

Vertikální žaluzie má mnoho lidí spojeno se strohým kancelářským stylem. To je však velký omyl. Díky velkému výběru barev, moderních materiálů a vzorů se vertikální žaluzie staly designovým prvkem, hodícím se do každého interiéru. Obzvláště vhodné jsou pro zastínění větších skleněných ploch, nebo jako neotřelá možnost rozdělení místností.

Plissé

Plissé je moderním textilním stínícím prvkem, využívající skládání neboli plisování tkaniny na principu harmoniky. Je vhodné téměř pro všechny typy oken. Výhodou je opět velký výběr materiálů a barev, a především snadná údržba díky možnosti ručního praní. Plissé nabízí ovládání pomocí stahování pouze spodního nebo horního i spodního profilu. Druhá  varianta je obzvláště výhodná, díky možnosti regulace stínění přesně podle aktuálních potřeb a polohy slunce.

Japonské posuvné stěny

Japonské posuvné stěny jsou alternativou k vertikálním žaluziím a hodí se především k zastínění velkých ploch či k elegantnímu předělení místností. Hlavní výhodou je vysoce estetická a funkční hodnota, výběr velkého množství barev a vzorů látek a jednoduchá obsluha.

Mohlo by vás také zajímat:

Petra Šenková




Proč si vybrat látkové stínění?

Nebaví Vás již klasické žaluzie? Upřednostnili byste spíše něco elegantního a moderního pro Vaše okna?

8 důvodů, proč si do pergoly pořídit screenovou roletu

Konečně je tu opravdové léto - prvních pár teplých dní za námi a mnoho nás čeká v následujících měsících. A s tím je pro mnoho z nás spjatý pobyt na zahradě či terase. Je příjemné se nechat hřát slunečními paprsky, ale mnohdy potřebujeme stinné místo, kam se před nimi naopak schovat. 

Plastové ploty: Jak vybrat ten pravý?

Plastové ploty jsou skvělou volbou, jsou pevné a odolné, neztrácí barvu a prakticky se o ně nemusíte starat. Jenže není plot jako plot a ne všechny plastové ploty mají tyto příjemné vlastnosti. Jak ale vybrat ten správný a nešlápnout při tom vedle?

Stínící technika a bezpečnost dětí

Zvědavost dětí občas přináší nebezpečné situace, ve kterých svoji roli může sehrát také stínící technika. Děti rády zkouší nové věci, objevují svět. Proto je důležité zabezpečit nejen vybavení domácnosti, ale také stínící techniku.