zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Markýza aneb jak se chránit nejen na terase

 Účel žaluzií je bezpochyby jasný, chrání interiér vašeho domova před dopadajícími slunečními paprsky, a tím nadměrnému přehřívání vnitřních prostor. Markýza oproti tomu dokáže ochránit jak venkovní obytné prostory, tak i interiér. Markýza není jen funkčním stínícím prvkem, ale díky velkému výběru látek dokonale dokreslí obraz vašeho domova. Pojďme se podívat na jednotlivé typy.

 
 

Dělení podle konstrukce  
Při výrobě markýz se využívají nejčastěji čtyři základní konstrukce:

  • 1. markýza bez nosného profilu
  • 2. markýza s nosným profilem
  • 3. polokazetová markýza
  • 4. kazetová markýza
 

Markýza bez nosného profilu je nejjednodušším typem markýzy na trhu. Nosná část konstrukce je integrovaná do dvou úchytů, která jsou osazena rameny a navíjecím mechanizmem. Její nevýhodou je, že rozteč úchytů je pěvně daná šířkou markýzy a nejde ji měnit. Výhoda markýz bez nosného profilu spočívá v nízké hmotnosti a nižší pořizovací ceně. Markýza s nosným profilem, jak název napovídá, má na rozdíl od předchozího typu markýzy nosný profil na kterém jsou připevněna ramena, navíjecí mechanizmus a kotvící konzole. Výhodou markýzy s nosným profilem je její vyšší tuhost, díky čemuž může být krycí plocha větší, a také variabilita umístění kotvících konzol. Polokazetová markýza vychází z markýzy s nosným profilem, ale jak název napovídá, je vybavena krytem látky tzv. kazetou, do které je při rolování zasunuta látka, ale ramena jsou viditelná. Látka je skryta před nepříznivými vlivy, čímž se prodlužuje její životnost. Kazetová markýza je nejluxusnějším typem venkovní markýzy s naprosto dokonalou konstrukcí. Základním konstrukčním prvkem a nosným profilem je samotná kazeta, která ukrývá jak látku, tak ramena. Toto řešení propůjčuje kazetové markýze elegantní tvar a dlouhou životnost.

 

Jaké ovládání zvolit?

Přestože je možné opatřit markýzu manuálním ovládáním za pomocí kliky, tento způsob příliš nedoporučujeme. Je vhodný především pro menší markýzy nebo méně časté použití. Druhý způsob ovládání je motorický a to za použití spínače nebo dálkového ovládání. Tento způsob je velice oblíbený pro komfort, který poskytuje, obzvlášť v případě větších rozměrů. Markýzu je možné osadit otřesovými, dešťovými a slunečními čidly. Tyto čidla nejen, že jsou pohodlnější, ale také velice praktická a navíc ochrání vaší markýzu před nepříznivým vlivem počasí.

 



Mohlo by vás také zajímat:

Pavel Hrdlička




Textil na terase: jaká by měla být látka pro markýzu?

Ať už máte k dispozici balkon, terasu, nebo rovnou celou zahradu, vždy musíte promyslet, jak do prostoru vhodně umístit venkovní nábytek a jaké zvolit venkovní stínění, aby vám bylo příjemně.

Jak se čistí moderní látková stínící technika?

Vysávání, utírání prachu, čištění, leštění, jsou činnosti, které se všeobecně netěší přílišné popularitě, avšak jsou nezbytnou součásti běžného života.

Po roce je tu opět Veleton - Stavební online veletrh

Uběhlo to jako voda a je tu další online stavební veletrh Veleton 2023. Co vás na něm čeká a proč ho navštívit? A jakým způsobem?

Křivý chod žaluzie nebo špatné naklápění lamel? Poradíme, jak to vyřešit

Připravili jsme pro vás další dva jednoduché postupy na opravu dvou běžných závad interiérových žaluzií.  Opravy nejsou složité a nepotřebujete k nim žádné speciální nářadí. K opravě vám postačí běžné vybavení domácnosti.