zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Nejčastější závady horizontálních žaluzií: Jak si je můžete sami opravit?

Povedlo se vám nechtěně přetrhnout řetízek u žaluzie, prasknout silonové lanko nebo jinak poničit již namontovanou žaluzii? Nevěšte hlavu, není to nic, co by nešlo vyřešit. A s náhradními díly a manuály pro opravu od nás to zvládnete dokonce i svépomocí.

Oprava žaluzií doma

Vnitřní horizontální žaluzie se nejčastěji poškodí špatným zacházením, neopatrnou hrou dětí, ale také stárnutím žaluzie. Pokud je totiž materiál dlouho vystavován UV záření, některé komponenty zkřehnou a velmi lehce se poničí. Ve většině případů se však jedná o jednoduché opravy, které zvládnete doma sami. Stačí si objednat náhradní díl a dle návodu ho vyměnit.

jak opravit žaluzie

Mezi dvě nejčastější závady patří prasklé silonové vedení žaluzie a přetržení ovládacího řetízku.

 

Nabídka žaluzií

 

Demontáž žaluzie

Prvním krokem pro opravu obou těchto závad je demontování žaluzie z okna. Ze zasklívací lišty vytáhněte napínací kolíky vodícího silonu. Odstraňte boční krytky horního profilu. Lamely ze stažené polohy rukou zvedněte nahoru a držte u horního profilu. Vruty, které drží žaluzii v okennímu rámu, odšroubujte. Žaluzii si položte tak, aby se při opravě nerozjely lamely. Můžete použít i provázek, kterým lamely zajistíte stažené u sebe.

Výměna přetrženého ovládacího řetízku

Z horního profilu vytáhněte základovou desku. Z desky profilu vyndejte ozubené kolečko a vyvlečte řetízek. Kolečko vraťte zpět a do převodovky navlečte řetízek nový. Řetízek spojte spojkou, která má být na vnější straně. Teď jen zbývá žaluzii namontovat zpět a vyzkoušet její funkčnost. Pokud je vše v pořádku, můžete žaluzii namontovat zpět na okenní rám.

Pro lepší představu připojujeme video návod:

 

 

Prasklé silonové vedení

Silonové vedení má za úkol držet lamely ve vhodné vzdálenosti od skelné plochy při manipulaci s oknem (otevírání, zavírání, vyklápění). Pokud dojde k jeho přetržení, žaluzie se volně odklápí od okna, případně o něj klepe, pokud je průvan. Výměna tohoto komponentu je však stejně jednoduchá jako v předchozím případě výměna řetízku a zabere vám pár minut.

výměna řetízku žaluzie

Opět je prvním krokem demontáž žaluzie z okna. Dobře si prohlédněte, jak je struna v základové desce a v profilu vedená. Silonová struna je zajištěna zaklopením plastového napínacího kolíku. Prasklou strunu odjistěte a vytáhněte. Nový vodící silon začněte provlékat koncovkou dolního profilu, postupně každou lamelou a plastovou základovou deskou dle původního provlečení. Na spodek struny navlékněte napínací kolíček.

Žaluzii přimontujte pomocí vrutů zpět na rám okna. Do původního otvoru v zasklívací spodní liště nasuňte konec silonu a vsaďte napínací kolík. Kolík v otvoru přidržte a zatáhnutím za přečnívající konec silonu ze základové desky v horním profilu silon napněte a zajistěte plastovým kolíčkem. Zbývající silon zkraťte asi na 10 cm a vsuňte do profilu. Nasaďte boční krytky a máte hotovo! 

Pokud vás trápí jiná závada, například křivý chod žaluzie nebo špatné naklápění lamel, podívejte se na postup opravy do článku s tímto tématem.

Na opravu běžných závad nemusíte volat odborníky, s pomocí návodu to hravě zvládnete sami. A ještě ušetříte!

 

Nabídka náhradních dílů

 

Mohlo by vás také zajímat:

Sandra Heierhoff




Jak si správně vybrat stínící techniku?

Setkal se s tím asi každý. Otravné sluneční paprsky, nepříjemné světlo z ulice, zvědavé pohledy kolemjdoucích. Všechny tyto problémy mohou nastat, pokud svoje okna neochráníte vhodným zastíněním.

Jaké venkovní rolety si mám vybrat? Plastové nebo hliníkové?

Jistě si tuto otázku při výběru venkovních (předokenních) rolet také pokládáte. Pojďme se společně podívat, jaké jsou rozdíly mezi plastovými a hliníkovými roletami.

Jaký je rozdíl mezi lamelami klasik a celostínícími?

Přemýšlíte nad instalací horizontálních žaluzií, ale nevíte, jaký je rozdíl mezi klasickými a celostínícími? Tak se na to pojďme podívat.

Čištění látkových rolet: Vaše rolety budou zase jako nové

Pořídili jste si domů látkovou roletu a tušíte, že je třeba se o ni jednou za čas postarat, aby vám déle vydržela a stále vypadala jako při pořízení. Je to tak. I o látkovou roletu je potřeba pečovat, i když vás uklidníme, nemusí to být moc často a rozhodně to není nijak náročné.