zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Nejčastější závady horizontálních žaluzií: Jak si je můžete sami opravit?

Povedlo se vám nechtěně přetrhnout řetízek u žaluzie, prasknout silonové lanko nebo jinak poničit již namontovanou žaluzii? Nevěšte hlavu, není to nic, co by nešlo vyřešit. A s náhradními díly a manuály pro opravu od nás to zvládnete dokonce i svépomocí.

Oprava žaluzií doma

Vnitřní horizontální žaluzie se nejčastěji poškodí špatným zacházením, neopatrnou hrou dětí, ale také stárnutím žaluzie. Pokud je totiž materiál dlouho vystavován UV záření, některé komponenty zkřehnou a velmi lehce se poničí. Ve většině případů se však jedná o jednoduché opravy, které zvládnete doma sami. Stačí si objednat náhradní díl a dle návodu ho vyměnit.

jak opravit žaluzie

Mezi dvě nejčastější závady patří prasklé silonové vedení žaluzie a přetržení ovládacího řetízku.

 

Nabídka žaluzií

 

Demontáž žaluzie

Prvním krokem pro opravu obou těchto závad je demontování žaluzie z okna. Ze zasklívací lišty vytáhněte napínací kolíky vodícího silonu. Odstraňte boční krytky horního profilu. Lamely ze stažené polohy rukou zvedněte nahoru a držte u horního profilu. Vruty, které drží žaluzii v okennímu rámu, odšroubujte. Žaluzii si položte tak, aby se při opravě nerozjely lamely. Můžete použít i provázek, kterým lamely zajistíte stažené u sebe.

Výměna přetrženého ovládacího řetízku

Z horního profilu vytáhněte základovou desku. Z desky profilu vyndejte ozubené kolečko a vyvlečte řetízek. Kolečko vraťte zpět a do převodovky navlečte řetízek nový. Řetízek spojte spojkou, která má být na vnější straně. Teď jen zbývá žaluzii namontovat zpět a vyzkoušet její funkčnost. Pokud je vše v pořádku, můžete žaluzii namontovat zpět na okenní rám.

Pro lepší představu připojujeme video návod:

 

 

Prasklé silonové vedení

Silonové vedení má za úkol držet lamely ve vhodné vzdálenosti od skelné plochy při manipulaci s oknem (otevírání, zavírání, vyklápění). Pokud dojde k jeho přetržení, žaluzie se volně odklápí od okna, případně o něj klepe, pokud je průvan. Výměna tohoto komponentu je však stejně jednoduchá jako v předchozím případě výměna řetízku a zabere vám pár minut.

výměna řetízku žaluzie

Opět je prvním krokem demontáž žaluzie z okna. Dobře si prohlédněte, jak je struna v základové desce a v profilu vedená. Silonová struna je zajištěna zaklopením plastového napínacího kolíku. Prasklou strunu odjistěte a vytáhněte. Nový vodící silon začněte provlékat koncovkou dolního profilu, postupně každou lamelou a plastovou základovou deskou dle původního provlečení. Na spodek struny navlékněte napínací kolíček.

Žaluzii přimontujte pomocí vrutů zpět na rám okna. Do původního otvoru v zasklívací spodní liště nasuňte konec silonu a vsaďte napínací kolík. Kolík v otvoru přidržte a zatáhnutím za přečnívající konec silonu ze základové desky v horním profilu silon napněte a zajistěte plastovým kolíčkem. Zbývající silon zkraťte asi na 10 cm a vsuňte do profilu. Nasaďte boční krytky a máte hotovo! 

Pokud vás trápí jiná závada, například křivý chod žaluzie nebo špatné naklápění lamel, podívejte se na postup opravy do článku s tímto tématem.

Na opravu běžných závad nemusíte volat odborníky, s pomocí návodu to hravě zvládnete sami. A ještě ušetříte!

 

Nabídka náhradních dílů

 

Mohlo by vás také zajímat:

Sandra Heierhoff




Objednejte si pergolu teď s 8% slevou

Sezona 2021 pomalu končí a za nějaký čas nás čeká ochlazení a nutné přerušení prací na rekonstrukcích a stavbách. I tento čas však jde efektivně využít a být připraveni na jaro 2022. Objednejte si proto pergolu ARTOSI - my vám na ni dáme slevu 8 %.

Vertikální žaluzie nejlevněji

Jedním z nejoblíbenějším  stínícím produktem jsou vertikální žaluzie. Naši oblibu si získaly díky své variabilitě a přijatelné ceně.  

Rolety a žaluzie - které vybrat?

Váháte nad nákupem interiérového stínění a nejste si jisti, po kterém šáhnout? Na výběr je mnoho, k těm nejoblíběnějším však patří horizontální žaluzie a látkové rolety.

Oblíbené duorolety máme nově i v barevných odstínech!

Speciálním typem rolet jsou takzvané duorolety,  které kombinují dva pruhy látek. Jeden pruh je průhledný a druhý zastiňující, takže si můžete snadno regulovat, kolik světla pustíte do interiéru. Tento typ stínění je výjimečný nejen svou funkčností, ale také designem. Nově si kromě stávajících odstínů můžete vybrat i z dalších barev, které zaručeně rozzáří váš interiér.