zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Proč lidé objednávají stínící techniku? 2. díl: Venkovní žaluzie

Velké prosklené plochy a francouzská okna jsou v poslední době populární variantou při stavbě rodinných i komerčních staveb. S tímto trendem roste také poptávka po vhodném zastínění těchto ploch, které by zároveň zabránilo přehřívání interiéru v létě a úniku tepla v zimním období. A právě tyto vlastnosti má venkovní stínící technika.

Stínění se stává standardem, který značně přispívá k pohodlnému bydlení a není proto divu, že jeho výběr doporučují architekti již při přípravě projektů stavby komerčních staveb i rodinných domů. Toto doporučení má své funkční i designové opodstatnění – v případě exteriérového stínění lze totiž techniku krásně zakomponovat do fasády, schovat, případně sladit s domem.

Navíc dnes umíme k těmto produktům dodat řídicí systémy, které ovládáte přes chytrý telefon odkudkoli. Stáhnout i zatáhnout žaluzie tak klidně můžete i z exotické dovolené u moře, což je výhodné i jako ochrana vašeho majetku před násilným vniknutím. Stínění chrání sklo z venku a pro zloděje je těžší a časově náročnější se přes něj dostat, což ho často odradí.

Menší teorie o energii

Kolik energie předá slunce přes skelnou plochu u domu orientovaného na jih o velikosti 1 m2? V naší zeměpisné poloze se jedná o cca 800 -1000 W na m2. Klasické velké okno má plochu cca 6 m2, tedy skoro 6 kW výhřevu, což je podobné jako celková spotřeba domu v zimních měsících. V zimě to nevadí, ale v létě si tohle v interiéru nepřejeme. Venkovní stínící technika tomuto problému v letních měsících pomáhá předcházet.

Ne nadarmo se v dřívější době stavěli metr široké kamenné zdi s velmi malými okny. Dnes je však doba jiná a většina z nás má ráda prosvětlený byt, dům či kancelář přírodním světlem. A proto je potřeba tyto skleněné plochy chránit před slunečními paprsky. Samotným naklápěním žaluzií jsme schopni odrazit sluneční paprsky a tím tak propustit méně tepla do interiéru.

Jaké typy venkovních žaluzií existují?

Žaluzie se typově rozdělují především podle tvaru lamel, které jsou ve tvaru C,  Z nebo S. Venkovní žaluzie s lamelou C – Cetta se vyrábějí v šířce lamel 50, 65 a 80. S lamelou Z – Zetta jsou v šířce lamel 70 a 90 a pro lamelu S – Setta jsou v šířce lamel 65 a 90.

Venkovní žaluzie Cetta EXT 50 je univerzálním typem exteriérové žaluzie, kterou lze použít i v interiéru. Žaluzie má lamely ve tvaru písmena C, bez záhybů na koncích, a proto se nejčastěji montuje v místnostech, které nejsou tolik vystavované silnému působení větru. Vedení je řešeno v ocelovém lanku. Lamela má šířku 5 cm. 

Lamela Cetta 65 má šířku lamely 6,5 cm. Vedení žaluzie je v hliníkových vodících lištách, které zajišťuje stabilitu žaluzie ve větru. Lamela Cetta 80 má šířku 8 cm a  záhyby po celé délce lamely, což ji činí stabilnější ve větru a pevnější proti tlaku. Díky těmto vlastnostem a skvělému vzhledu je nejpoužívanějším typem žaluzie pro rodinné domy.

 

 

Kam se hodí Zetta?

Venkovní žaluzie Zetta 70 je spolu s Zetta 90 technologicky nejvyspělejší žaluzií v exteriérovém stínění. Nejčastěji se používá pro administrativní budovy, nicméně je vhodná i pro rodinné domy. Šířka lamely je 7 cm nebo 9 cm. Lamela má po celé své délce vlisovanou gumu, která zvyšuje termoregulační efekt žaluzie. Výhodou žaluzií typu Z je celistvá plocha při uzavřeném stavu lamel. 

 

 

 

Setta pro nejvyšší komfort

Venkovní žaluzie Setta 65 a 90 jsou špičkou ve venkovním stínění z pohledu účelnosti a designu. Stejně jako lamely Zetta při uzavřeném stavu lamel vytváří celistvou plochu. Lamela Setta 90 se více využívá k zastínění větších ploch, neboť lamely působí opticky větším dojmem

 

Žaluzie se snadno udržují

Výhodou venkovních žaluzií je také nenáročná údržba, stačí, když je vyčistíte alespoň 2x ročně, zejména v období, kdy se na nich usadí popílek z komínů, pyl ze stromů, nečistoty od hmyzu a podobně. Na čištění můžete použít zahradní hadici, parní čistič či vysokotlaký čistič nastavený na nižší výkon.

Žaluzie nejdříve sklopte do svislé polohy a opláchněte je čistou vodou. Poté je omyjte mýdlovou nebo jarovou vodou a na závěr opět spláchněte čistou vodou. Vyvarujte se chemických rozpouštědel, čistících písků a čistících past.

Na technickou údržbu povolejte odborníka

V případě, že se s žaluziemi vyskytnou problémy, jako je například nerovné vytahování a stahování žaluzie, špatný stav vodících lišt, hlučnost žaluzie či nefunkčnost koncových spínačů, kontaktujte prodejce žaluzií, který vám zajistí odborníka pro technickou údržbu.


Petra Šenková




Jak opravit žaluzie

Řešíte nějakou závadu u horizontální žaluzie a nevíte si s ní rady? Mrkněte na nejčastější poškození a přehledné návody na jejich nápravu.

Objednejte si pergolu ARTOSI a získejte k ní screenovou roletu zdarma

Tak tohle je naprostá bomba. Spustili jsme akci k bioklimatickým pergolám. Představte si to pohodlí pod pergolou s naklápěcími lamelami, jak sedíte v křesle, čtete si knihu a užíváte si blažené chvíle… A představte si, že když slunce sestoupí níže, stiskem jediného tlačítka stáhnete screenové rolety na bocích pergoly a relaxujete dál… A teď si představte, že za screenové rolety ušetříte, protože od nás dostanete každou druhou roletu ZDARMA - to je přeci super představa.

Po roce je tu opět Veleton - Stavební online veletrh

Uběhlo to jako voda a je tu další online stavební veletrh Veleton 2023. Co vás na něm čeká a proč ho navštívit? A jakým způsobem?

NOVĚ: Vyřešte financování nákupu stínění s úvěrem od Swiss Life Select a.s.

Nově zařazená možnost financování nákupu stínění přináší zákazníkům pohodlí a flexibilitu při realizaci jejich projektů. Swiss Life Select a.s. se postará o celý proces financování od začátku až do konce, aby zákazníkům usnadnila cestu k jejich požadovanému stínění.