zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Proč lidé objednávají stínící techniku? 2. díl: Venkovní žaluzie

Velké prosklené plochy a francouzská okna jsou v poslední době populární variantou při stavbě rodinných i komerčních staveb. S tímto trendem roste také poptávka po vhodném zastínění těchto ploch, které by zároveň zabránilo přehřívání interiéru v létě a úniku tepla v zimním období. A právě tyto vlastnosti má venkovní stínící technika.

Stínění se stává standardem, který značně přispívá k pohodlnému bydlení a není proto divu, že jeho výběr doporučují architekti již při přípravě projektů stavby komerčních staveb i rodinných domů. Toto doporučení má své funkční i designové opodstatnění – v případě exteriérového stínění lze totiž techniku krásně zakomponovat do fasády, schovat, případně sladit s domem.

Navíc dnes umíme k těmto produktům dodat řídicí systémy, které ovládáte přes chytrý telefon odkudkoli. Stáhnout i zatáhnout žaluzie tak klidně můžete i z exotické dovolené u moře, což je výhodné i jako ochrana vašeho majetku před násilným vniknutím. Stínění chrání sklo z venku a pro zloděje je těžší a časově náročnější se přes něj dostat, což ho často odradí.

Menší teorie o energii

Kolik energie předá slunce přes skelnou plochu u domu orientovaného na jih o velikosti 1 m2? V naší zeměpisné poloze se jedná o cca 800 -1000 W na m2. Klasické velké okno má plochu cca 6 m2, tedy skoro 6 kW výhřevu, což je podobné jako celková spotřeba domu v zimních měsících. V zimě to nevadí, ale v létě si tohle v interiéru nepřejeme. Venkovní stínící technika tomuto problému v letních měsících pomáhá předcházet.

Ne nadarmo se v dřívější době stavěli metr široké kamenné zdi s velmi malými okny. Dnes je však doba jiná a většina z nás má ráda prosvětlený byt, dům či kancelář přírodním světlem. A proto je potřeba tyto skleněné plochy chránit před slunečními paprsky. Samotným naklápěním žaluzií jsme schopni odrazit sluneční paprsky a tím tak propustit méně tepla do interiéru.

Jaké typy venkovních žaluzií existují?

Žaluzie se typově rozdělují především podle tvaru lamel, které jsou ve tvaru C,  Z nebo S. Venkovní žaluzie s lamelou C – Cetta se vyrábějí v šířce lamel 50, 65 a 80. S lamelou Z – Zetta jsou v šířce lamel 70 a 90 a pro lamelu S – Setta jsou v šířce lamel 65 a 90.

Venkovní žaluzie Cetta EXT 50 je univerzálním typem exteriérové žaluzie, kterou lze použít i v interiéru. Žaluzie má lamely ve tvaru písmena C, bez záhybů na koncích, a proto se nejčastěji montuje v místnostech, které nejsou tolik vystavované silnému působení větru. Vedení je řešeno v ocelovém lanku. Lamela má šířku 5 cm. 

Lamela Cetta 65 má šířku lamely 6,5 cm. Vedení žaluzie je v hliníkových vodících lištách, které zajišťuje stabilitu žaluzie ve větru. Lamela Cetta 80 má šířku 8 cm a  záhyby po celé délce lamely, což ji činí stabilnější ve větru a pevnější proti tlaku. Díky těmto vlastnostem a skvělému vzhledu je nejpoužívanějším typem žaluzie pro rodinné domy.

 

 

Kam se hodí Zetta?

Venkovní žaluzie Zetta 70 je spolu s Zetta 90 technologicky nejvyspělejší žaluzií v exteriérovém stínění. Nejčastěji se používá pro administrativní budovy, nicméně je vhodná i pro rodinné domy. Šířka lamely je 7 cm nebo 9 cm. Lamela má po celé své délce vlisovanou gumu, která zvyšuje termoregulační efekt žaluzie. Výhodou žaluzií typu Z je celistvá plocha při uzavřeném stavu lamel. 

 

 

 

Setta pro nejvyšší komfort

Venkovní žaluzie Setta 65 a 90 jsou špičkou ve venkovním stínění z pohledu účelnosti a designu. Stejně jako lamely Zetta při uzavřeném stavu lamel vytváří celistvou plochu. Lamela Setta 90 se více využívá k zastínění větších ploch, neboť lamely působí opticky větším dojmem

 

Žaluzie se snadno udržují

Výhodou venkovních žaluzií je také nenáročná údržba, stačí, když je vyčistíte alespoň 2x ročně, zejména v období, kdy se na nich usadí popílek z komínů, pyl ze stromů, nečistoty od hmyzu a podobně. Na čištění můžete použít zahradní hadici, parní čistič či vysokotlaký čistič nastavený na nižší výkon.

Žaluzie nejdříve sklopte do svislé polohy a opláchněte je čistou vodou. Poté je omyjte mýdlovou nebo jarovou vodou a na závěr opět spláchněte čistou vodou. Vyvarujte se chemických rozpouštědel, čistících písků a čistících past.

Na technickou údržbu povolejte odborníka

V případě, že se s žaluziemi vyskytnou problémy, jako je například nerovné vytahování a stahování žaluzie, špatný stav vodících lišt, hlučnost žaluzie či nefunkčnost koncových spínačů, kontaktujte prodejce žaluzií, který vám zajistí odborníka pro technickou údržbu.


Petra Šenková




Záclony v kuchyni: čím je nahradit?

Tradičně se k zastínění kuchyně používaly záclony a závěsy, v poslední době se však trendy mění a častěji se setkáváme spíše s roletami a žaluziemi. Které z nich jsou do kuchyně vhodné? Podívejte se, jak je vybrat.

Jak opravit síťovinu u sítí proti hmyzu?

Máte doma okenní síť nebo dveřní síť proti hmyzu, která je v dobrém stavu a bez koroze, ale protrhla nebo poškodila se vám síťovina? Nemusíte kupovat celou novou síť. S trochou šikovnosti zvládnete síťovinu vyměnit sami. Poradíme vám jak na to.

Jak vybrat stínicí techniku? 2. díl

Zda se rozhodneme pro interiérovou nebo exteriérovou stínicí techniku, to se odvíjí od našich potřeb a požadavků, které na stínění klademe. Interiérová stínicí technika je elegantním a především funkčním doplňkem interiéru.

Bioklimatická pergola jako výhodná dlouhodobá investice

V tomto článku se podíváme na bioklimatickou pergolu z hlediska financí. Pořízení hliníkové pergoly není levná záležitost, přesto se na to podívejme trochu jiným pohledem - ve srovnání s pořízením nemovitosti, neboli prostoru pro pobývání.