zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Proč lidé objednávají stínící techniku? 3. díl: Vertikální žaluzie

Proč lidé objednávají vertikální žaluzie? Jedním z důvodů je, že zastíní větší skleněné plochy, čehož hojně využívají zejména firmy. Vyrábí se z různých materiálů, z nehořlavého, který se vyplatí do kancelářských prostor či z materiálu se skleným vláknem, který zase uvítají alergici. Můžete je namontovat i do prostoru a opticky tak předělit místnost třeba na pracovišti nebo v domácnosti, což je výhodné i tam, kde se dveře nebo dvířka namontovat nedají. Vertikální žaluzie jsou druhým nejprodávanějším produktem interiérového stínění. Důvodů proč tomu tak je, může být celá řada. Jedním z nejdůležitějších může být snadné vyměření a montáž.

Co jsou to vertikální žaluzie?

Vertikální žaluzie jsou látkové lamely o šířce 89 mm nebo 127 mm, které visí v profilu, jak už název napovídá, vertikálně. Můžete je namontovat na stěnu či do stropu a vybrat si stahování ze tří různých provedení. I samotné látkové lamely snadno sladíte s interiérem, vyrábí se totiž ve 4 různých barevných – Standardní látky, Nadstandardní látky, Luxusní a Zcela zatemňující látky.

Vertikální žaluzie s lamelou 89 mm představuje decentní stínění do menších prostor, využijete ji ale to pro hustější efekt a větší zastínění. Lamela 127 mm je standardní lamelou na trhu, hodí se pro velké šířky a pro atypické výroby vertikálních žaluzií. Více v článku zde.

Čtyři způsoby stahování vertikálních žaluzií:

  1. Stahování k ovládání – ovládání a stahování všech lamel bude pouze na jedné straně vlevo nebo vpravo 
  2. Stahování na střed žaluzie – všechny lamely budou staženy na střed žaluzie a tedy jejich nábal bude na středu dvoukřídlého okna nebo uprostřed místnosti či prostoru do kterého žaluzie montujete. Ovládání pak máte vlevo nebo vpravo. 
  3. Stahování ke krajům – tzv. Opona. Stahování vertikálních žaluzií můžete mít jako divadelní oponu a tedy půlka lamel bude vlevo a druhá půlka bude stažena vlevo 
  4. Stahování od ovládání – stažené žaluzie budou naproti ovládaní 

Kategorie látek:

U všech látek vždy uvádíme hodnoty světla, tzn. kolik světla propustí daná látka v procentech do místnosti. Čím vyšší je hodnota propustnosti, tím jasnější je místnost.

  1. Standardní – jde o látky v základní cenové hladině. Do kategorie standardních látek patří:  CARINA, SHANTUNG a CREPPE jsou ze 100 % Polyesterového vlákna (PES). Tyto látky nepatří mezi nehořlavé, tedy nejsou doporučovány do kancelářských prostor.
  2. Nadstandardní – látky v příplatkové cenové hladině. Do kategorie nadstandardních látek řadíme: IGUAZU, SHANTUNG FR, SUNMATE jsou ze 100 % Polyesterového vlákna (PES). Mezi nehořlavé řadíme látku SHANTUNG FR a SUNMATE s ohnivzdorností B1.
  3. Luxusní – látky s jemným vzorem. Řadíme sem látky: MARRAKECH, VEROGLIM, FRANKFURT, VEROSAFE 12 jsou ze 100 % (Trevira CS - Od samotného počátku splňují všechny důležité protipožární normy, obejdou se bez dodatečných chemických úprav a nehořlavé vlastnosti se neztrácejí ani praním, používáním nebo stárnutím materiálu); GLAMOUR, PURE jsou ze 100 % Polyesterového vlákna (PES). Ohnivzdornost všech uvedených látek je B1.
  4. Zcela zatemňující – jde o látky, které opravdu zcela zatemní místnost při stažení žaluzií a propustnost světla je velmi malá do místnosti. Patří sem látky: SUNBLOCK, STARFLEX DIM jsou ze 100 % Polyesterového vlákna (PES) s ohnivzdorností B1. Látka ICELAND je z plastového materiálu označen jako GLASS FIBRE – PVC s ohnivzdornosti NFPA 701.

Jak na údržbu vertikální žaluzií?

Vertikální žaluzie nevyžadují mimořádnou údržbu a mazání ovládaní.

Při běžném znečištění pravidelně otřete povrch výrobku prachovkou nebo navlhčenou měkkou textilní tkaninou nebo houbou. Používejte pouze mýdlové roztoky bez chemických přísad, o teplotě do 30 ºC. Nepoužívejte agresivní čisticí prostředky, jako organická ředidla, rozpouštědla, čisticí písky, čisticí pasty, vyvíječe páry a silné alkalické čisticí prostředky. Při silném znečištění (prach), pravidelně používejte jemné kartáčování nebo slabě nastavený ruční vysavač.

UPOZORNĚNÍ: Dbejte na opatrné čištění stínicích lamel či textilií, aby nedošlo k jejich promáčknutí nebo jinému poškození. Látky s napařovanou hliníkovou vrstvou se nesmí čistit vodou – vrstva by se tím poškodila. Při čištění oken výrobek nastavte do takové polohy, aby nemohlo dojít k jeho poškození a aby nebránil v čištění. Chraňte výrobek před znečištěním při stavebních úpravách a při malování.

Jak na montáž?

Podívejte se na ukázku montáže našich zákazníků, kteří už do světa online nakupování pronikli a objednali vertikální žaluzie na e-shopu z pohodlí domova:

    

   

Mohlo by vás také zajímat:

Petra Šenková




Nechte se inspirovat novými vzory látek

Pro všechny milovníky originálního stínění máme skvělou zprávu. V naší nabídce nyní najdete nové, moderní látky s originálními vzory, s dětskými motivy i větší výběr zcela zatemňujících látek. Prohlédněte si nové látky a nechte se inspirovat.

Klasická horizontální žaluzie je nejprodávanějším stíněním. Jak je to možné?

Moderní styly interiéru se neustále mění, nové trendy ovlivňují jejich vybavení. V našich bytech však stále zůstává základní stínící produkt, kterým je klasická hliníková žaluzie. Tato žaluzie se využívá k zastínění bytů, domů, chalup, kanceláří, výrobních hal, obchodů – a spoustě dalších míst.

Jak řešit velkoformátové látkové stínění? Jednou z možností jsou japonské stěny

Pokud potřebujete zastínit velkou plochu, kterou může být např. váš obývací pokoj nebo ložnice a chcete přitom využít moderní a elegantní stínicí techniku, tak japonské stěny jsou pro vás to pravé ...

Bioklimatická pergola na míru svépomocí? Dnes už žádný problém

Pergola je pro většinu symbolem místa pro odpočinek na zahradě nebo terase. A když se nad pergolou u vás doma zamyslíte, napadne vás, že montáž musí provádět pouze specializovaná firma? Ano, i to je možnost pro ty, kteří nemají čas, nebo je manuální práce nenaplňují. Pro kutily a nadšence do zvelebování domova je tu druhá možnost – i bioklimatickou hliníkovou pergolu si dnes už můžete sami objednat i namontovat. Pojďte se mrknout na to, jak stavba pergoly probíhá krok za krokem.