zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Proč lidé objednávají stínící techniku? 3. díl: Vertikální žaluzie

Proč lidé objednávají vertikální žaluzie? Jedním z důvodů je, že zastíní větší skleněné plochy, čehož hojně využívají zejména firmy. Vyrábí se z různých materiálů, z nehořlavého, který se vyplatí do kancelářských prostor či z materiálu se skleným vláknem, který zase uvítají alergici. Můžete je namontovat i do prostoru a opticky tak předělit místnost třeba na pracovišti nebo v domácnosti, což je výhodné i tam, kde se dveře nebo dvířka namontovat nedají. Vertikální žaluzie jsou druhým nejprodávanějším produktem interiérového stínění. Důvodů proč tomu tak je, může být celá řada. Jedním z nejdůležitějších může být snadné vyměření a montáž.

Co jsou to vertikální žaluzie?

Vertikální žaluzie jsou látkové lamely o šířce 89 mm nebo 127 mm, které visí v profilu, jak už název napovídá, vertikálně. Můžete je namontovat na stěnu či do stropu a vybrat si stahování ze tří různých provedení. I samotné látkové lamely snadno sladíte s interiérem, vyrábí se totiž ve 4 různých barevných – Standardní látky, Nadstandardní látky, Luxusní a Zcela zatemňující látky.

Vertikální žaluzie s lamelou 89 mm představuje decentní stínění do menších prostor, využijete ji ale to pro hustější efekt a větší zastínění. Lamela 127 mm je standardní lamelou na trhu, hodí se pro velké šířky a pro atypické výroby vertikálních žaluzií. Více v článku zde.

Čtyři způsoby stahování vertikálních žaluzií:

  1. Stahování k ovládání – ovládání a stahování všech lamel bude pouze na jedné straně vlevo nebo vpravo 
  2. Stahování na střed žaluzie – všechny lamely budou staženy na střed žaluzie a tedy jejich nábal bude na středu dvoukřídlého okna nebo uprostřed místnosti či prostoru do kterého žaluzie montujete. Ovládání pak máte vlevo nebo vpravo. 
  3. Stahování ke krajům – tzv. Opona. Stahování vertikálních žaluzií můžete mít jako divadelní oponu a tedy půlka lamel bude vlevo a druhá půlka bude stažena vlevo 
  4. Stahování od ovládání – stažené žaluzie budou naproti ovládaní 

Kategorie látek:

U všech látek vždy uvádíme hodnoty světla, tzn. kolik světla propustí daná látka v procentech do místnosti. Čím vyšší je hodnota propustnosti, tím jasnější je místnost.

  1. Standardní – jde o látky v základní cenové hladině. Do kategorie standardních látek patří:  CARINA, SHANTUNG a CREPPE jsou ze 100 % Polyesterového vlákna (PES). Tyto látky nepatří mezi nehořlavé, tedy nejsou doporučovány do kancelářských prostor.
  2. Nadstandardní – látky v příplatkové cenové hladině. Do kategorie nadstandardních látek řadíme: IGUAZU, SHANTUNG FR, SUNMATE jsou ze 100 % Polyesterového vlákna (PES). Mezi nehořlavé řadíme látku SHANTUNG FR a SUNMATE s ohnivzdorností B1.
  3. Luxusní – látky s jemným vzorem. Řadíme sem látky: MARRAKECH, VEROGLIM, FRANKFURT, VEROSAFE 12 jsou ze 100 % (Trevira CS - Od samotného počátku splňují všechny důležité protipožární normy, obejdou se bez dodatečných chemických úprav a nehořlavé vlastnosti se neztrácejí ani praním, používáním nebo stárnutím materiálu); GLAMOUR, PURE jsou ze 100 % Polyesterového vlákna (PES). Ohnivzdornost všech uvedených látek je B1.
  4. Zcela zatemňující – jde o látky, které opravdu zcela zatemní místnost při stažení žaluzií a propustnost světla je velmi malá do místnosti. Patří sem látky: SUNBLOCK, STARFLEX DIM jsou ze 100 % Polyesterového vlákna (PES) s ohnivzdorností B1. Látka ICELAND je z plastového materiálu označen jako GLASS FIBRE – PVC s ohnivzdornosti NFPA 701.

Jak na údržbu vertikální žaluzií?

Vertikální žaluzie nevyžadují mimořádnou údržbu a mazání ovládaní.

Při běžném znečištění pravidelně otřete povrch výrobku prachovkou nebo navlhčenou měkkou textilní tkaninou nebo houbou. Používejte pouze mýdlové roztoky bez chemických přísad, o teplotě do 30 ºC. Nepoužívejte agresivní čisticí prostředky, jako organická ředidla, rozpouštědla, čisticí písky, čisticí pasty, vyvíječe páry a silné alkalické čisticí prostředky. Při silném znečištění (prach), pravidelně používejte jemné kartáčování nebo slabě nastavený ruční vysavač.

UPOZORNĚNÍ: Dbejte na opatrné čištění stínicích lamel či textilií, aby nedošlo k jejich promáčknutí nebo jinému poškození. Látky s napařovanou hliníkovou vrstvou se nesmí čistit vodou – vrstva by se tím poškodila. Při čištění oken výrobek nastavte do takové polohy, aby nemohlo dojít k jeho poškození a aby nebránil v čištění. Chraňte výrobek před znečištěním při stavebních úpravách a při malování.

Jak na montáž?

Podívejte se na ukázku montáže našich zákazníků, kteří už do světa online nakupování pronikli a objednali vertikální žaluzie na e-shopu z pohodlí domova:

    

   

Mohlo by vás také zajímat:

Petra Šenková




Jaký je rozdíl mezi žaluziemi a roletami?

Také si pletete rolety a žaluzie? Připadá vám, že je to jedno a to samé? Vysvětlíme Vám, jaké typy rolet jsou a jaké jsou jejich výhody oproti klasickým žaluziím.

Jakou střechu na pergolu se vyplatí zvolit?

V tomto článku se nebudeme zabývat výběrem typu, ale zaměříme se rovnou na hliníkové pergoly. U těch je více možností, jakou zvolit střechu, proto se pojďme podívat právě na to.

Venkovní žaluzie: Kdo šetří má za tři

Vlastníte firmu a poskytujete práci několika lidem a nebo jste majitelem budovy, kterou pronajímáte společnosti pro firemní účely? 

Jak fungují optimizéry u fotovoltaiky a kdy se vyplatí je použít?

Už jste někdy slyšeli, že celek funguje tak, jako jeho nejslabší článek? A toto je přesně případ fotovoltaického systému bez použití optimizérů. Jak fungují?