zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Proč zvolit PurBoxy namísto krycích plechů pod fasádu?

Často se setkáváme s dotazem, proč jsou žaluzie s PurBoxy výhodnější, než s klasickými krycími plechy. Tak se na to pojďme podívat podrobněji a vysvětlit si hlavní rozdíly.

V případě, že máte již hotový dům i fasádu a rozhodnete se pro venkovní žaluzie, volba přiznaných venkovních žaluzií je jasná. Žaluzie s viditelným krycím plechem můžete montovat kdykoliv dodatečně a řešení nějakého podomítkového boxu by bylo jednak časově i finančně náročné, zároveň by nijak nepomohlo s izolací

Přiznaná venkovní žaluzie

Přiznaná venkovní žaluzie s viditelným krycím plechem na hotové fasádě

Pokud však hotový dům nemáte a nad žaluziemi pod omítku již přemýšlíte, můžete si porovnat 2 varianty - žaluzie s připravenými kastlíky a nebo si zkusit kastlíky na žaluzie vyrobit svépomocí a zapravit tak do fasády žaluzie s krycím plechem.

Náročnost montáže - PurBoxy

Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, od objednání až po montáž žaluzií bude 21 - 28 dní v průměru. PurBoxy si zvládnete sami vyměřit, nebo je zadáte podle výrobní dokumentace oken. Žaluzie si k nim můžete objednat rovnou (rozměry se automaticky dopočítají), nebo je můžete pořídit až kdykoliv dodatečně. My vám kastlíky (i žaluzie) vyrobíme na míru a do 10 dní dovezeme na stavbu.

Rovnice je jednoduchá - instalace 1 PurBoxu = 1 hodina přibližně. Jakmile máte usazeny všechny boxy, můžete se pustit do kontaktního zateplení na zbylých částech domu a po napenetrování rovnou na boxy nanášet fasádu. Do 21 dní od objednání vám dodáme žaluzie na míru a tady platí opět plus minus stejná časová náročnost - 1 žaluzie = 1 hodina.

Hotová montáž PurBoxu

 

Koupit PurBox pro žaluzie

 

U PurBoxů je jejich velkým benefitem právě jednoduchost montáže - bez problémů ji zvládnete svépomocí. Není potřeba nijak zvlášť organizovat jiné práce na stavbě a v tomto jednom kroku máte vyřešené pouzdro pro žaluzie, jeho izolaci a je zároveň po napenetrování i vhodným podkladem pro nanášení fasády.

Instalace venkovních žaluzií

Instalace venkovních žaluzií do připravených PurBoxů

PurBoxy se skládají ze dvou materiálů - purenitu a PIR izolace. Díky nim jsou kastlíky na žaluzie velmi pevné, přitom lehké. Snadno se opracovávají i běžnými nástroji ze stavby. 

Náročnost montáže - krycí plechy

Jestliže přemýšlíte nad druhou variantou, a to usadit pod omítku krycí plechy, je potřeba počítat s větší organizační náročností na stavbě. Není to samozřejmě pravidlem, ale jedná se o několik na sebe navzájem navazujících stavebních činností a proto je nejen z časových důvodů většinou nereálné si plechy zapravit svépomocí a bývá přivolána montážní firma.

Od výběru a kontaktování montážní firmy přes orientační cenovou nabídku, vyměření na místě, objednání až po montáž kastlíků bývá v průměru až 48 dní. Teprve po dokončení fasády je možné vyměřit venkovní žaluzie a jejich dodání pak trvá ještě přibližně 21 dní. Celkový čas je tedy okolo 63 dní.

Montáž krycích plechů sestává z několika kroků:

  1. Nejprve se kotví držáky žaluzie do nosné konstrukce domu. Velkou chybou je, pokud se držáky kotví přímo do zdiva, protože tak umožňují vznik tepelných mostů a přenáší tak exteriérové teplo na zdivo.
  2. Stavba instaluje izolaci překladu, pro kterou se využívá většinou extrudovaný polystyren. Jen toto jsou 3 technologické kroky, které znamenají zdržení - nalepení izolace, její vyrovnání, natažení lepidla, perlinky a finální fasády).
  3. Dále je k řešení problém s napojením izolantu na rám okna. Vzniká tu detail, který není často estetický a dochází po čase k prasklinám
  4. Teprve pak přichází řada na montáž krycích plechů.
  5. Na ně je potřeba ještě upevnit podkladní desku. Ta nemá žádný izolační účinek, slouží jen jako nosič fasády.

Montáž podomítkových hliníkových pouzder

I když se všechny zmíněné kroky provedou poctivě, stejně zůstává riziko, že u sestav plechů může dojít k dilataci a jejich prokreslení do hotové fasády. Terpve pak se vyměří žaluzie, počkáte si na dodání a můžete je instalovat.

Jaké jsou rozdíly v obou variantách ve finále?

  • U PurBoxů dokážeme v jednom stavebním kroku vytvořit prostor pro žaluzie i zaizolovat překlad a připojovací spáru okna. Purenitové boxy nereagují na změny teplot, vlhkost, ani stavební chemii, nedilatují. Díky PIR izolantu nedochází k tepelným mostům.
  • Krycí plechy neřeší izolaci překladu, ani připojovací spáry. Plechy dobře přenáší teplo a proto u nich dochází k dilataci a prasklinám ve fasádě a při podcenění dodatečné izolace polystyrenem zde vznikají masivní tepelné mosty.

Ukázka změn délky a tvaru hliníkových plechů

  • PurBoxy mají nejmenší náročnost na hloubku kontaktního zateplovacího systému. / Krycí plechy jsou i při dodržení správné instalace díky polystyrenu více náročné na prostor v kontaktním zateplovacím systému.
  • Purenitové kastlíky si zvládnete namontovat svépomocí, instalace je časově nenáročná. / Protože se podomítkové pouzdro s krycím plechem skládá z více prvků a vyžaduje koordinace montážníků a fasádníků, jedná se o časově náročnější instalaci.
  • Purenitové boxy se žaluziemi vychází v průměru cca o 12 % dráž než žaluzie s krycími plechy do fasády, ale rozdíl se vám několikanásobně vrátí během následujících let, kdy vám nebude unikat teplo z domu, naopak se nebude v letních měsících interiér přehřívat díky tepelným mostům a vaše fasáda bude stejně krásná teď, jako za 10 let - bez prasklin a prokreslených plechů.
  • PurBoxy jsou nejideálnější variantou pro podomítkové řešení venkovních žaluzií. / Krycí plechy jsou ideální řešení pro přiznané venkovní žaluzie.


Petra Šenková




Jsou venkovní žaluzie dostatečně odolné proti povětrnostním vlivům?

Veškeré části venkovních žaluzií jsou vyrobeny z materiálů určených do venkovních podmínek. Jednotlivé komponenty jsou testovány na extrémní povětrnostní vlivy.

Jak namontovat žaluzie?

Horizontální interiérová žaluzie je stálice v oblíbenosti a není proto divu, že je nejčastěji objednávaným stínícím produktem. Má jednoduchý design, který nenaruší žádný styl interiéru, skvěle stíní a hlavně se velmi snadno montuje.

Koupit si žaluzie na internetu nebo objednat montážní firmu?

Trend on-line nakupování zasáhl již nějaký čas zpět i oblast prodeje zboží na míru. Před pár roky bylo nepředstavitelné, že by si někdo mohl na internetu objednat třeba žaluzie, markýzu nebo venkovní žaluzie a jiné produkty určené ke stínění. Dnes je vše už jinak.

Jak zaměřit a namontovat síť proti hmyzu?

Každý v létě řeší stejný problém – otravný hmyz. Jak to udělat, abyste si večer mohli v klidu rozsvítit a nebát se, že vám všechen hmyz nalétá do domu? Jednoduchým řešením jsou sítě proti hmyzu.