zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Snižte cenu za energie ve vaší domácnosti

Cena elektřiny raketově stoupla, situace je nejistá a mnoho společností stojí na pokraji svých možností. Na účtech domácností se najednou objevují nemalé částky nad plán rodinného rozpočtu. Zní to trochu jako hororový scénář, že? Tak se pojďme podívat, jak na zdražení elektřiny alespoň trochu vyzrát.

Samozřejmě jsou v domácnostech určité spotřebiče a procesy, kde nejde odběr elektřiny zastavit nebo omezit. Chceme a potřebujeme se umývat teplou vodou, vařit, mít chlazené potraviny, prát prádlo a další.

Pořiďte si fotovoltaiku a využívejte vlastní elektřinu

Fotovoltaika vám pomůže ušetřit velkou část z nákladů na energie od dodavatele. Fotovoltaické panely společně s měničem přeměňují sluneční záření na elektřinu, kterou následně můžete využít pro spotřebu vlastní domácnosti. Pokud svítí slunce, fotovoltaika vám produkuje energii, kterou spotřebováváte a přebytky ukládá do akumulátorů k pozdější spotřebě (například v noci). Využíváte tak především vlastní elektřinu, kterou vám nikdo nezdraží. Navíc ještě pomáháte s ochranou životního prostředí, protože solární elektrárny se řadí mezi obnovitelné ekologické zdroje. FVE si můžete pořídit kompletně celou na klíč, nebo svépomocí.

Fotovoltaické panely na střeše rodinného domu

Fotovoltaika je nejlepším řešením na snížení nákladů, získání nezávislosti na dodávkách od distributora a zajištění soběstačnosti. Pokud ale nemáte možnost si pořídit fotovoltaiku, jsou tu i další varianty, kde jde předejít díky stínění zbytečnému plýtvání energií a to do vytápění domácnosti a v letních měsících do klimatizování, či ventilace.

Stavíte? Přemýšlejte dopředu

Pokud jste ve fázi stavby, tak máte teprve všechno před sebou a můžete se výběrem kvalitních stavebních materiálů postarat o úsporné bydlení v budoucnu. Pokud už bydlíte v hotovém a neplánujete například zateplování fasády, možnosti jsou omezenější - ale i tak nějaké jsou.

Izolace oken na pasivním domě

Vezmeme v úvahu nejprve stavbu. Nejslabším místem v domě je většinou okenní nadpraží okolo překladu. V tomto prostoru nejvíce dochází ke vzniku tepelných mostů. Venku je chladněji, promrzá i nadpraží a tím dochází k ochlazování zdi z vnitřní strany. Stejně je tomu i v létě, jen nám interiér nechladne, ale přehřívá se. Kromě změny teplot jsou rizikové i další projevy tepelných mostů, jako je kondenzace vody. Díky ní provlhá zdivo, může dojít k poškození zateplení i fasády, objevují se zdraví ohrožující plísně.

Zaizolování kritických míst purenitovým boxem

Nejlepší variantou je izolace v těchto kritických místech. Výborným izolantem je například purenit. Protože se bavíme o prostoru okolo oken, především nad nimi, nabízí se spojit dobré s užitečným - přidat k purenitu venkovní žaluzie. A my máme produkt, který to spojuje - venkovní žaluzie s PurBoxy. Je to varianta předokenních žaluzií, které se používají pro zapravení do fasády a jsou jednou z izolačně nejideálnějších možností. 

Instalace purenitových boxů

Box i boční ostění je vyrobeno z purenitu a PIR izolace - ty zamezí vzniku tepelných mostů. Navíc se po jejich instalaci dá jednoduše na penetraci nanášet ihned fasáda. Nezdržujete montáží stavbu. A máte tak krásně vyřešený jindy komplikovaný proces výroby “kastlíků” a zaizolování překladů.

Venkovní žaluzie do kastlíků

Do připravených boxů pak jen uchytíte žaluzie a máte hotovo. Je prokázáno, že s venkovními žaluziemi je v letních měsících snížena teplota v místnostech na jižní straně až o 8 °C.

O termoizolaci venkovních žaluzií se můžete více dozvědět v termovizní zprávě (převzato z Isotra.cz). Ve zprávě najdete například podloženou informaci, že venkovní žaluzie zabraňují prostupu tepla do interiéru s více než 71% úspěšností. A to už je hodnota, která silně ovlivní teplotu v domácnosti během letních měsíců, stejně tak i během zimních. 

Montáž venkovních žaluzií do připravených boxů

Už bydlíte? Nevěšte hlavu

Řešení, která se nabízí ještě v průběhu stavby, je nesrovnatelně více. Ale i v době, kdy už bydlíte a nemůžete měnit fasádu, okna a podobné, můžete využít benefitů venkovních žaluzií, které jdou montovat i dodatečně. 

Jedná se o venkovní žaluzie s viditelnými krycími plechy. Žaluzie se montují do prostoru nad oknem, po bocích jsou lamely vedeny v lištách a horní část je zakryta plechem. 

Přiznané venkovní žaluzie mají viditelný krycí plech

Ty pomohou v letních měsících stáhnout teplotu v místnostech a pro zimní měsíce vytvoří další mezivrstvu, díky které nebude docházet k tak masivním tepelným ztrátám. Budete moci snížit vytápění (klimatizaci) a přitom vám bude doma stále příjemně. 

Venkovní rolety pro plné zatemnění

Pokud pro vás nejsou žaluzie to pravé, můžete se podívat po venkovních roletách. Jsou méně užívané v porovnání s venkovními žaluziemi, ale to jim na kvalitě a funkčnosti rozhodně neubírá. První velkou výhodou je možnost plného zatemnění s roletami. Rolety jsou vyrobeny z propojených lamel a při stažení dochází k jejich "dosednutí" a vytvoření celistvé, světlo nepropustné plochy. Rolety se tedy vyplatí především v domácnostech, kde je zapotřebí vytvoření úplné tmy třeba i v pravé poledne.

Venkovní rolety na rodinném domě

Lehkým povytažením se mezi lamelami objeví malé průzory, kterými můžete do interiéru vpustit alespoň trochu světla pro lepší orientaci. Venkovní rolety také skvěle odhlučňují.

Lamely venkovní rolety

Co se tepelných vlastností týče, tak rolety při stažení jsou stejně efektivní, jako výše popsané žaluzie. Odcloní skelnou plochu oken a nedochází tak k jejímu přehřívání a v zimních měsících zase naopak k únikům tepla.

Screenové rolety - látkové stínění pro exteriér

Do jaké míry budou screenové rolety propouštět teplo a světlo závisí především na zvoleném typu látky. Platí většinou, že čím vyšší perforace látky (= proděravění), tím více tepla a světla látka propustí. Pro tepelnou izolaci a zatemnění jsou tedy vhodné spíše látky blackout.

Kancelář se screenovou roletou

Technická tkanina screenových rolet má schopnost odrazit nebo pohltit téměř veškeré přímé i rozptýlené sluneční záření. Jen malé procento světla cíleně propouští do interiéru díky perforaci. To se na růstu teploty v interiéru prakticky neprojeví.

Výhodou jsou screenové rolety i v zimních měsících, kdy nám jde o zamezení úniku tepla z domova. Právě roleta spolu se vzduchovou mezerou mezi ní a skelnou plochou okna mu dokáže zabraňovat. Pokud je vhodně zvolena nízkoemisní látka, pak roleta absorbuje jen asi 15 % tepla z teplejšího zasklení a zbytek odráží zpět do okna. Jinými slovy - okno s izolačním dvojsklem zlepší roleta na úroveň trojskla.


Petra Šenková




Jak vybrat látku pro screenové rolety?

Vybrat si látku je dalším z velmi náročných kroků. Určitě máte představu, jestli chcete rolety ke stínění, nebo třeba zatemňování, stejně tak jestli chcete světlé nebo tmavé. Ale vybrat si pak jednu konkrétní ze vzorníku už bývá často oříšek. Proto se pojďme podívat, co vám hodnoty a označení jednotlivých látek určují.

Pokud budu chtít instalovat venkovní žaluzie, je nutné se poradit předem?

V případě, že se rozhodnete instalovat na rodinný dům venkovní žaluzie, je dobré řešit tuto otázku již v projektové dokumentaci. Ideální je příprava překladů nebo podhledů, které se připraví...

Co dělat, když je zboží v balíčku poškozené?

I když se dopravní společnosti pyšní spolehlivým servisem dodání, někdy se stane, že nedodrží čas doručování, o kterém vás informovali SMS nebo mailem. V případě, že zrovna nejste doma, dopravce nechá balíček u souseda. Soused pro zachování dobrých vztahů balíček převezme a dopravci doručení potvrdí. Ale vy po rozbalení zjistíte, že produkt, na který jste se tolik těšili, je poškozen, protože s ním dopravce špatně zacházel. Co teď?

Jak vypadá správně zabalená zásilka? Díl Druhý

V minulém článku jsme si pro představu ukázali, jak vypadají balíky se zbožím, které si objednáte v eshopu Labona. Budeme pokračovat ve stejném duchu a ukážeme si další zásilky našich produktů. Tentokrát se podíváme blíže na vnitřní látkové stínění.