zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Srovnání venkovních žaluzií a rolet - které vybrat?

Pojďme se v tomto článku podívat na další často diskutované téma při výběru stínící techniky. Tentokrát se podíváme na rozdíly mezi venkovními žaluziemi a roletami.

Venkovní žaluzie

Venkovní žaluzie nabízíme ve třech základních variantách, a to podle tvaru lamel. Můžete si vybrat z lamel ve tvaru písmene C, Z nebo S. Dle toho nesou žaluzie názvy Cetta, Zetta a Setta. Kromě nich najdete v nabídce i venkovní žaluzie Cetta Flexi, které mají lamely rovněž ve tvaru písmene C, ale oproti běžným Cetta žaluziím mají výrazně nižší výšku nábalu. To se hodí, pokud nemáte dostatek místa nad oknem.

Dále žaluzie dělíme na přiznané a žaluzie s purenitovým boxem. Přiznané se montují na hotovou fasádu a mají viditelný krycí plech, kdežto žaluzie s purenitovým boxem se zapravují do fasády. Více o venkovních žaluziích se můžete dočíst v našem e-booku, který je zdarma ke stažení.

samonosné venkovní žaluzie

A jaké jsou tedy výhody venkovních žaluzií?

Jako velké plus spatřujeme možnost plynulé regulace světla vcházejícího do interiéru. Lamely žaluzií můžete naklápět dle potřeby a docílit tak lehkého zastínění, i úplného zatemnění. S venkovními žaluziemi rovněž ušetříte za klimatizaci v létě, protože chrání okna před přehříváním z venkovní strany. Zároveň můžete na žaluzie pohlížet jako na bezpečnostní prvek, protože je díky nim ztížen přístup k oknům a mohou tak odradit případné zloděje.

Žaluzie mají nepatrně vyšší pořizovací cenu oproti venkovním roletám, ale mají zase větší možnosti při volbě rozměrů a barev lišt a lamel.

 

Nabídka venkovních žaluzií

 

Venkovní rolety

V nabídce venkovních rolet najdete v současnosti roletu Vivera Al v přiznané a zaomítací variantě. Přiznaná roleta se montuje na hotovou fasádu a návin kryje viditelný krycí box. Zaomítací je nutné nachystat ještě v průběhu stavby před zateplením domu a fasádou. Stejně jako u žaluzií je velkou výhodou rolet odclonění slunečních paprsků ještě v exteriéru. V místnostech zatemněných roletami tak je znatelně nižší teplota v létě. Dále je skvělá možnost plného zatemnění interiéru, což oceníte především v místnostech, kde se spí. Venkovní rolety fungují taktéž jako bezpečnostní prvek a snižují hluk z venku.

předokení roleta

Rolety si můžete vybrat s jedním ze dvou typů krycích boxů. Na poptání je možné přidat i integrovanou síť proti hmyzu.

 

Nabídka venkovních rolet

 

Srovnání žaluzií a rolet

Každý tento druh venkovního stínění má své plusy i minusy a konečné rozhodnutí je na preferencích každého zvlášť. Základní srovnání obou druhů jsme přidali do tabulky:

 

Venkovní žaluzie

Venkovní rolety

Maximální rozměry

šířka až 6000 mm, výška až 4000 mm

šířka až 2700 mm, výška až 4400 mm

Ovládání

ovládání manuální nebo motorické

ovládání manuální nebo motorické

Montáž 

možnost montáže v různých fázích stavby

montáž na fasádu, montáž v průběhu stavby

Výběr z více typů/tvarů lamel

Výběr barev

20 barev lamel a lišt 

12 barev lamel, 11 barev boxu a lišt

Snadná údržba

Odolnost proti povětrnostním podmínkám

Možnost plynulé regulace světla

✖ (pouze stahováním a vytahováním rolety)

Plně zatemňující

Úspora energií na klimatizaci

Snížení hluku z exteriéru

Částečný bezpečnostní prvek

 

Nabídka venkovního stínění

 

Věříme, že vám náš článek pomůže v rozhodování při výběru správného typu venkovního stínění pro váš byt či dům.


Petra Šenková




Trend, který se stále vrací?

Látkové rolety jsou trendem, který z našich oken hned tak nevymizí. A důvod je jasný, látkové rolety jsou velice praktické, cenově dostupné, můžeme si vybrat libovolný design a doladit tak interiér do posledního detailu.

Jak vybrat správné žaluzie pro vaše okna?

Sedíte doma a dumáte, jaké stínění by bylo pro váš domov vhodné? Mrkněte se na pár rad v našem průvodci. Snáze se pak rozhodnete pro správný typ.

5 nejprodávanějších produktů sezóny 2019

S oblibou nákupu přes internet se zlepšuje a roste i pestrost nabízeného zboží. Svou velkou důvěru získaly i kategorie pro dům a zahradu, do které spadá i stínící technika. Jakých je 5 nejprodávanějších produktů sezóny 2019 e-shopu Labona.cz?

Labona mění vzhled pro přehlednější nákup

Zdá se vám, že je na našem webu něco jinak? Máte pravdu, webové stránky Labona.cz jsme oblékli do nového kabátu. Doufáme, že pro vás nový design bude přehlednější a příjemnější! Pojďte se s námi podívat, co je nového.