zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Stavba rodinného domu v roce 2020 - důvod k panice?

Začali jste stavět, nebo teprve zvažujete všechny možnosti výstavby rodinného domu a bojíte se změn, které nastaly v oblasti energetické náročnosti budov se začátkem roku 2020? Obavy stranou. Přečtěte si náš článek, který jsme doplnili i informačně nabitým videem od Svépomocí.cz, ve kterém se dozvíte vše potřebné.

Vidina vlastní novostavby

Člověk pořídí pozemek, začne vyřizovat stavební povolení, projekty, připojení a mnoho dalšího. Než stihne poprvé kopnout do země, jistě si každý představuje, jak bude jeho budoucí domov vypadat, jak v něm bude odpočívat, trávit čas s rodinou a přáteli, pracovat. Jak bude dům koncipován, jak ho bude barevně a stylově ladit. Jakou vybere podlahu, výmalbu, světla, jaký nábytek dá kam. A pak najednou úřady vyrukují se zpřísněním norem a první problém je na světě, že?

Ale nevěšte hlavu. Sice zní změna energetické náročnosti celkem složitě a každý se už vidí, jak mává svému vysněnému domu, nebo si půjčuje od všech známých, aby to finančně utáhl. Ve skutečnosti to není až tak radikální změna a hlavně, díky neustálému vývoji technologií, dostupnosti moderních materiálů, velké podpoře státu s dotacemi dnes již více než polovina rodinných domů postavených v posledních letech nově nastaveným povinným hodnotám stejně odpovídá. A o čem že je tedy řeč?

Budova s téměř nulovou spotřebou - to je to hlavní

To je základní pojem, o kterém se se změnou mluví nejčastěji. Často bývá zaměňován s nízkoenergetickou budovou nebo pasivní stavbou. Tak si pojďme ujasnit, o co tedy doopravdy jde.

Budova s téměř nulovou spotřebou je budova, která má velmi nízkou energetickou náročnost. Téměř nulová spotřeba požadované energie by měla být z velké části pokryta obnovitelnými zdroji. Tento pojem je však i trochu zavádějící, protože jako “téměř nulovou spotřebu” si jistě každý z nás představí spotřebu blízko opravdové nule. Ale opak je pravdou. Jednou z hodnot, kde je vidět rozdíl mezi zmiňovanými typy staveb je měrná potřeba tepla na vytápění, případně spotřeba neobnovitelné primární energie. Tyto hodnoty jsou uvedeny v tabulce:

 

Měrná potřeba tepla na vytápění kW/(m2.rok)

Spotřeba neobnovitelné primární energie kW/(m2.rok)

Pasivní budova

≤ 15

≤ 60

Nízkoenergetická budova

≤ 50

Budova s téměř nulovou spotřebou

30 - 70

100 - 160

Dosavadní hodnoty

40 - 90

120 - 200

 

Novostavby mají tedy přísnější tepelněizolační standard obálky a požadavek na větší rozsah pokrytí spotřeby energie z obnovitelných zdrojů (energie větru, slunečního záření, geotermální, energie vody a další). Aby bylo možné stavby kategorizovat, využívá se hodnocení pomocí referenční budovy. Ta je vždy vybrána dle geometrie a orientace novostavby a má legislativně standardizované parametry. Porovnávaná budova tedy nesmí hodnotami překročit hodnoty budovy referenční.

A když to tedy shrneme? Při výstavbě nových rodinných domů je třeba kvalitní zateplení (zateplené obvodové zdi, podlaha, střecha, kvalitní okna nejlépe s trojskly) a změna v technickém vybavení (vytápění, větrání, ohřev vody a další). Aby vás nicméně při stavbě nečekaly zbytečné průtahy, nebylo potřeba dodatečně zařizovat půjčku na rekonstrukci a kolaudace vás pak nezaskočila, je vždy dobré se poradit s odborníkem - architektem/stavař, který vám vyhotoví dokumentaci dle platné legislativy a norem a probrat s ním všechny možnosti.

Pokud vás tato problematika zajímá podrobněji, podívejte se na následující video s rozhovorem s energetickým specialistou Ondřejem Žídkem.


Petra Šenková




Barevné žaluzie - jejich barvy můžete měnit dle trendů

I Vy každým rokem měníte svůj šatník na základě trendů? A proč myslet jen na oblečení? Módním změnám podléhá i Váš interiér. Trend na tento podzim a zimu přeje barvám...

Jak zjistit výšku boxu venkovní žaluzie?

Venkovní žaluzie jsou stále žádanějším stínícím prvkem všech druhů budov.  Jejich obliba roste díky schopnosti vytvoření příjemné atmosféry v místnosti, šetří  energie  na vytápění a klimatizaci ,  snižuje   v místnosti hluk z venku, je zajímavým architektonickým doplňkem nejen administrativních budov, ale i  rodinných domků.

Typy screenových rolet

Nabídka screenových rolet je dnes už poměrně obsáhlá, ale kdo se v tom má vyznat? Proto se v dnešním článku podíváme na výhody venkovních screenových rolet, jejich druhy a rozdíly mezi nimi.

Podzimní péče o exteriérovou stínící techniku

S přicházejícím studeným počasím nastává čas pravidelného podzimního úklidu, k němuž neodmyslitelně patří i úklid zahrady a okolí domu. A protože je podzim svými teplotami ideálním obdobím pro mytí oken, měli bychom se spolu s nimi zaměřit i na čištění a pravidelnou údržbu stínící techniky. V dnešním článku se zaměříme na péči o exteriérovou stínící techniku a sítě proti hmyzu.