zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Stavba rodinného domu v roce 2020 - důvod k panice?

Začali jste stavět, nebo teprve zvažujete všechny možnosti výstavby rodinného domu a bojíte se změn, které nastaly v oblasti energetické náročnosti budov se začátkem roku 2020? Obavy stranou. Přečtěte si náš článek, který jsme doplnili i informačně nabitým videem od Svépomocí.cz, ve kterém se dozvíte vše potřebné.

Vidina vlastní novostavby

Člověk pořídí pozemek, začne vyřizovat stavební povolení, projekty, připojení a mnoho dalšího. Než stihne poprvé kopnout do země, jistě si každý představuje, jak bude jeho budoucí domov vypadat, jak v něm bude odpočívat, trávit čas s rodinou a přáteli, pracovat. Jak bude dům koncipován, jak ho bude barevně a stylově ladit. Jakou vybere podlahu, výmalbu, světla, jaký nábytek dá kam. A pak najednou úřady vyrukují se zpřísněním norem a první problém je na světě, že?

Ale nevěšte hlavu. Sice zní změna energetické náročnosti celkem složitě a každý se už vidí, jak mává svému vysněnému domu, nebo si půjčuje od všech známých, aby to finančně utáhl. Ve skutečnosti to není až tak radikální změna a hlavně, díky neustálému vývoji technologií, dostupnosti moderních materiálů, velké podpoře státu s dotacemi dnes již více než polovina rodinných domů postavených v posledních letech nově nastaveným povinným hodnotám stejně odpovídá. A o čem že je tedy řeč?

Budova s téměř nulovou spotřebou - to je to hlavní

To je základní pojem, o kterém se se změnou mluví nejčastěji. Často bývá zaměňován s nízkoenergetickou budovou nebo pasivní stavbou. Tak si pojďme ujasnit, o co tedy doopravdy jde.

Budova s téměř nulovou spotřebou je budova, která má velmi nízkou energetickou náročnost. Téměř nulová spotřeba požadované energie by měla být z velké části pokryta obnovitelnými zdroji. Tento pojem je však i trochu zavádějící, protože jako “téměř nulovou spotřebu” si jistě každý z nás představí spotřebu blízko opravdové nule. Ale opak je pravdou. Jednou z hodnot, kde je vidět rozdíl mezi zmiňovanými typy staveb je měrná potřeba tepla na vytápění, případně spotřeba neobnovitelné primární energie. Tyto hodnoty jsou uvedeny v tabulce:

 

Měrná potřeba tepla na vytápění kW/(m2.rok)

Spotřeba neobnovitelné primární energie kW/(m2.rok)

Pasivní budova

≤ 15

≤ 60

Nízkoenergetická budova

≤ 50

Budova s téměř nulovou spotřebou

30 - 70

100 - 160

Dosavadní hodnoty

40 - 90

120 - 200

 

Novostavby mají tedy přísnější tepelněizolační standard obálky a požadavek na větší rozsah pokrytí spotřeby energie z obnovitelných zdrojů (energie větru, slunečního záření, geotermální, energie vody a další). Aby bylo možné stavby kategorizovat, využívá se hodnocení pomocí referenční budovy. Ta je vždy vybrána dle geometrie a orientace novostavby a má legislativně standardizované parametry. Porovnávaná budova tedy nesmí hodnotami překročit hodnoty budovy referenční.

A když to tedy shrneme? Při výstavbě nových rodinných domů je třeba kvalitní zateplení (zateplené obvodové zdi, podlaha, střecha, kvalitní okna nejlépe s trojskly) a změna v technickém vybavení (vytápění, větrání, ohřev vody a další). Aby vás nicméně při stavbě nečekaly zbytečné průtahy, nebylo potřeba dodatečně zařizovat půjčku na rekonstrukci a kolaudace vás pak nezaskočila, je vždy dobré se poradit s odborníkem - architektem/stavař, který vám vyhotoví dokumentaci dle platné legislativy a norem a probrat s ním všechny možnosti.

Pokud vás tato problematika zajímá podrobněji, podívejte se na následující video s rozhovorem s energetickým specialistou Ondřejem Žídkem.


Petra Šenková




Dotace na venkovní stínicí techniku jsou tady!

S radostí vám oznamujeme, že dlouho očekávaná dotace na venkovní stínicí techniku v rámci programu Nová zelená úsporám je tady, a byla spuštěna v pondělí 15. 10. 2018.

Jak zastínit francouzská okna?

Francouzská okna jsou krásná, velká a díky nim máme v domě mnoho světla. Na druhou stranu se však můžeme cítit jako na výstavě, kde my jsme exponáty. Pohledy cizích lidí do našeho obydlí nejsou nikomu příjemné. Možností, jak zastínit francouzská okna, je mnoho. Jaké typy stínění použít, abychom v domě mohli regulovat světlo, teplo a také měli nějaké soukromí?

Textil na terase: jaká by měla být látka pro markýzu?

Ať už máte k dispozici balkon, terasu, nebo rovnou celou zahradu, vždy musíte promyslet, jak do prostoru vhodně umístit venkovní nábytek a jaké zvolit venkovní stínění, aby vám bylo příjemně.

Nakupte si žaluzie a rolety na míru z bezpečí domova

Málokdo se v tomto období cítí komfortně v přítomnosti cizích osob. Neradi chodíte nakupovat, vyhýbáte se kontaktu, snažíte se chránit zdraví naše a našich nejbližších. Díky e-shopu Labona.cz nemusíte čekat na ukončení karantény, můžete i v této situaci nakoupit potřebné stínění z bezpečí domova.