zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Styly bydlení - Provence a Vintage (2. díl)

V předchozím článku jsme se zaměřili na styl skandinávský a minimalistický, dnes se podíváme na další dva výrazné styly a těmi jsou Provence a Vintage. Jaké jsou jejich znaky a jaké stínění k nim nejlépe sedí? Přečtěte si dále.

Provence, neboli provensálský

Když jsme byli u "světlých" stylů, nesmíme zapomenout zmínit styl Provence. Zde je opět hojně využíváno světlých barev, nyní ovšem nezůstaneme jen u bílé. V interiéru se často objevuje také broskvová, šedá, krémová či světle modrá barva. Je zde ale jedna věc, která u tohoto typu bydlení nikdy nesmí chybět, a tou jsou levandule. Mohou se nacházet v různém provedení, jako například na polštářkách, nádobí nebo čerstvé ve váze. Tato voňavá květina tak dodává obydlí pravý nádech francouzských levandulových polí.

Celkově lze říci, že je využíváno především přírodních materiálů, jako je dřevo, kámen, různé typy tkanin (bavlna), nebo tepané železo s patinou. Aby byl styl co nejvíce podobný skromnému a příjemnému venkovu, nesmí chybět záměrná vyšisovanost a oprýskanost některých materiálů. Zde jsou také využívány více polštářky, ubrusy nebo koberce, které barevně skvěle zapadnou do vašeho vysněného bydlení.

Aby se předešlo ohřívání místností v parných dnech, je dobré, stejně jako všechny dnešní typy bydlení, vybavit i své pokoje stínicími prvky. Tento styl vyžaduje dvoje dlouhé záclony, jedny ve světlých barvách a druhé v tmavším provedení. Efektivní jsou zde ale žaluzie vnitřního provedení, které si můžete dle libosti regulovat. Pěkným vnějším doplňkem je zde pergola, která zútulní venkovní posezení pro jakoukoliv příležitost.

Vintage

Mezi čisté a relativně světlé styly bydlení můžeme částečně zařadit i Vintage. Zde se kombinují detaily provedení nábytku a materiálu vždy pro určité historické období, které si zvolíme a vše se do té doby snažíme vyladit. Takže když si zvolíme například nějaké období králů či šlechticů, budeme se snažit zaměřit na elegantnost, drahé materiály a zdobené předměty.

Nebo naopak období retro, které je velmi oblíbené a k němuž samotnému se dostaneme v příštím díle, ladíme do veselých pastelových barev a geometrických tvarů.

Co se k takovému různorodému stylu Vintage vlastně hodí za stínění? Hodně záleží, do jaké historické doby si bydlení zařídíte, ale obecně by se dalo říci, že látkovými roletami či plissé barevně odladěnými k vašemu interiéru, se nedá nic zkazit. Mohou být také použity například žaluzie vertikální nebo japonské stěny pro ozvláštnění samotného prostoru. Pokud si ovšem zvolíte nějaký elegantní styl, látkové rolety budou nejlepším řešením.

Podívejte se i na další styly bydlení:


Petra Šenková




Je potřeba sítě proti hmyzu na zimu uklízet?

Žádné z našich sítí proti hmyzu není třeba na zimu uklízet. Jsou vyvinuty z hliníkových slitin uzpůsobených na venkovní prostředí...

Jak postupovat při reklamaci?

Nákup na e-shopech už dneska není nic neobvyklého. Je to levné, rychlé a pohodlné. Problém nastává v případě, že zboží, které jste si objednali, neodpovídá vašim představám nebo je poškozené. Pak je na čase ho reklamovat. Jak na to?

Netypické vertikální žaluzie

Vertikální žaluzie jsou elegantní, snadno se udržují a navíc se hodí nejen pro větší prosklené plochy, ale i pro plochy atypické. Pokud se vám tento typ stínění líbí, můžete si ho nechat vyrobit v podstatě pro jakékoliv okno.

Rolety a žaluzie - které vybrat?

Váháte nad nákupem interiérového stínění a nejste si jisti, po kterém šáhnout? Na výběr je mnoho, k těm nejoblíběnějším však patří horizontální žaluzie a látkové rolety.