zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Styly bydlení - Retro, rustikální a industriální (3. díl)

A máme tu poslední díl ze série věnující se stylům bydlení. V tomto se podíváme na styly retro, rustikální a industriální. Tak se pusťte do čtení.

Retro

A jak již bylo zmíněno v předchozím díle, styl retro má svůj samostatný oddíl. Oživuje již leta zaniklé nebo nepoužívané věci, které bývaly moderní v období 50. – 70. let minulého století. Interiér bývá specificky vybaven menšími gauči s nožkami hlavně kónického tvaru spolu se sladěným relaxačním křeslem a menším konferenčním stolkem.

Důraz je kladen na barvy, které bývají především pastelové, nebo na vzory, kde je využíváno nejčastěji geometrických tvarů a kontrastu tmavších a světlejších barev v přechodu. Materiály jsou variabilní od různých typů plastů, umakartu, lamina, až přes koženku a ohýbaný plech. Police bývají otevřené a nábytek zaoblený a elegantně vypadající. Tento styl se opět snaží prostor prosvětlit a odlehčit, aby v něm člověku bylo co nejpříjemněji.

Stínění může být zaměřené na velké typy oken, kde jsou velice pěkné a praktické japonské stěny, které mohou být v různých barevných a vzorových kombinacích a vnitřní i vnější žaluzie. U menších typů oken jsou zlatou střední cestou již zmíněné horizontální žaluzie.

Rustikální, neboli venkovský

Velmi sympatickým stylem je venkovský, neboli rustikální. Jeho specifikum spočívá v přírodních materiálech s častou inspirací na anglickém nebo francouzském venkově. Nenajdete zde již nic, co by vás překvapilo, ale naopak si zachovává své staré známe standardy a vytříbenost. Základem, bez kterého se neobejdete, je dřevo dubové nebo cedrové, které se dále kombinuje s kamenem, pálenými cihlami nebo kovem.

Nejen že můžete ušetřit, když si koupíte nábytek v bazaru, který si pouze trochu upravíte brusným papírem, ale také se budete cítit útulně a příjemně. V tomto případě doporučujeme dřevěné žaluzie, které skvěle doplní tento přírodnější styl.

Industriální

Jako poslední zde uvedeme styl industriální, který bývá velmi často v tmavých barvách a snaží se co nejvíce napodobit továrenské prostředí. Často v takovém domě najdete obnažené cihly, tmavé holé zdi nebo okna sestavená z několika menších skleněných oken, jak tomu bývá ve starých fabrikách. I tento styl má co do sebe. Lampy na delších kabelech ve větším počtu, starší kožené gauče nebo dřevěno-kovové stoly a stolky jsou typickými znaky. V případě okna sestaveného z mnoha menších okýnek, by se pro zútulnění hodila ze stínění například látková roleta z vnitřní strany. Pokud to stavba a typ oken umožňuje, volili bychom pro zachování stylu venkovní žaluzie.

Přečtěte si i předchozí dva díly:


Petra Šenková




Žaluzie den a noc

Název žaluzie den a noc se sice hodně používá, ale nejedná se o správné označení. I přes pruhovaný design, díky kterému stínění opravdu připomíná žaluzie, se typově jedná o rolety. 

Jak vybrat žaluzie?

Když padne slovo žaluzie, každý si většinou vybaví stínění na okně. Když ale přijde na věc a je potřeba se rozhodnout, jaké žaluzie pořídit domů, není výběr už tak jasný. Proto jsme pro vás připravili článek, ve kterém popíšeme 3 základní druhy žaluzií.

Hliníková a dřevěná pergola – kterou vybrat?

Přemýšlíte o koupi pergoly a stále se rozhodujete, který materiál je pro výrobu pergoly nejvhodnější? Nejčastěji používanými materiály jsou hliník a dřevo. Rozhodujícím faktorem při výběru materiálu je především vzhled, pořizovací náklady a nároky na údržbu.

Řídicí systém TaHoma nebo Connexoon od Somfy?

Řídit na dálku vytápění domu, rozsvěcení světel, zamykání a stahování žaluzií a rolet je dnes snadné. Stačí k tomu účinný řídicí systém a  chytrý mobilní telefon.  V současné době si můžete pořídit řídicí systémy TaHoma a Connexoon od Somfy. Přemýšlíte, který z nich si vybrat? Připravili jsme pro vás seznam výhod obou systémů.