zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Styly bydlení - skandinávský a minimalistický (1. díl)

Dnešní doba nabízí mnoho stylů a nápadů, jak si udělat své obydlí co nejpříjemnější. Podíváme se společně na to, jak si můžeme byt či dům vyladit v interiéru nebo exteriéru a zároveň ukážeme, jaké stínění je nejvhodnější k danému stylu.

Skandinávský styl

Začneme například s nápaditostí a jednoduchostí skandinávského stylu. Jak jistě víte, v severských zemích nemají tolik přirozeného světla, jako je tomu u nás v České republice. Proto své domy a byty, ještě před samotnou stavbou, navrhují s velkými okny a často s velkými místnostmi bez přebytečných příček, aby slunce proniklo do co největšího prostoru. Lidé ze Skandinávie se uchylují ke světlým barvám, jako je bílá, světle růžová nebo bledě modrá, které zakomponovávají společně s prvky ze dřeva, do svého obydlí. Dřevo a další přírodní materiály, jako například lněná příze nebo přírodní kámen jsou velmi typickými prvky, které by doma neměly chybět. Další věcí, na kterou se zaměřte, pokud chcete mít vaše vysněné bydlení co nejautentičtější, je velké množství světel uvnitř místností, ať už lamp, lustrů či bodových světel.

K tomuto severskému stylu se nejvíce hodí stínění ve formě vnitřních látkových rolet světlé barvy, čistě bílé záclony nebo vnitřní žaluzie. Jelikož se většinou jedná o okna velkých rozměrů, není špatné využít také vnější rolety, které případně ochrání vaše obydlí v parných dnech, případně proti nakukování kolemjdoucích. Japonské stěny mohou interiéru také dodat velmi zajímavý nádech, a to hlavně díky své široké paletě barev a vzorů. Tento styl je velmi oblíbený a dobře se pojí k mnoha typům vnitřního i vnějšího stínění především ve světlých barvách.

TIP: Chtěli byste se dozvědět víc o tomto stylu? Tak se vám bude určitě hodit článek o kráse a jednoduchosti skandinávského stylu bydlení.

Minimalistický

Dalším typem bydlení je dnes mnohdy prosazovaný minimalismus. Se skandinávským stylem má hodně společného, a to především v otevřenosti, vzdušnosti a čistotě prostor. Oprostěte se od zbytečných drobností a věcí, které se neustále někde povalují a vy je přesouváte ze strany na stranu. Nechte vyniknout nábytek různých barev, který skvěle vypadá dohromady se světlými prvky a stěnami. Tento styl je primárně zaměřený na kvalitu a nikoli na kvantitu, jako tomu je v dnešní době zvykem.

V tomto případě je možné zařadit do místnosti velké portfolio typů oken, nicméně nejčastěji bývají světlé barvy a případně velká okna zajišťující optickou otevřenost místnosti. Proto vynikají hezké světlé a průhledné záclony až na zem, které dodávají pokoji na čistotě. Dále se mohou hodit jednobarevné vnitřní rolety nebo plissé, případně žaluzie ve vnitřním či vnějším provedení. Je ovšem dobré omezit tyto prvky na co nejmenší počet, například jen na vnější stínění, aby byl zachován princip minimalismu. V případě velkých oken je opět možné použít i japonské stěny, které místnosti dodají na zajímavosti, ale zároveň zachovají ráz jednoduchosti.

Přečtěte si i další díly:


Petra Šenková




Jak řešit velkoformátové látkové stínění? Jednou z možností jsou japonské stěny

Pokud potřebujete zastínit velkou plochu, kterou může být např. váš obývací pokoj nebo ložnice a chcete přitom využít moderní a elegantní stínicí techniku, tak japonské stěny jsou pro vás to pravé ...

Vertikální žaluzie – jednička v oblasti stínění kancelářských prostor

Vertikální žaluzie jsou stálicí v oblasti stínění kancelářských a komerčních prostor. A není tomu tak pouhou náhodou.

9 tipů pro výběr spolehlivého dodavatele stínící techniky

Chystáte se pořídit domů stínění? Začínáte se dívat po vhodném dodavateli, prohlížíte e-shopy nebo hledáte kamennou prodejnu? Sepsali jsme článek, který vám dá pár základních tipů, jak vybrat správně a vyhnout se zbytečným komplikacím nebo zklamání.

Jak se udržuje venkovní markýza?

V dnešní době již v podstatě nijak. Venkovní markýza se skládá z několika částí. Celohliníková odlehčená konstrukce, látka a většinou motor nebo klika.