zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Tepelná stabilita budov – stínění a orientace stavby (3. díl)

A je tu další díl ze seriálu o tepelné a světelné stabilitě budov od pana Ing.arch Petra Brandejského. Tentokrát zaměřený na stínění a orientaci stavby. Tak se pusťte do čtení... 

 

Valeriu Butulescu: „I výrobce stínů potřebuje světlo.“

Stínění a orientace budov vůči světovým stranám jsou dva neoddělitelné atributy prakticky kterékoliv stavby. U staveb původních, které svým řešením, starými technologiemi a nedostatečným a neekonomickým řešením obálky domu, si můžeme stínící technikou tuto bilanci dílčím způsobem vylepšit. Nicméně zázraky se nedějí ani zde. Pokud vezmeme za základ stavbu typu pasívního domu, budeme i zde hojně využívat sofistikovanou stínící techniku.

Trochu vyvrátím drobný mýtus, který je trochu zavádějící. Výraz „pasívní domy“ nevychází z myšlenky pasivity stran nízké měrné spotřeby tepla na vytápění za rok. Tento atribut tam opravdu existuje, ale název pasívní dům vychází z principů pasívních tepelných zisků. Jsou to vnější zisky od slunečního záření dopadajícího okny. Ty jsou doplněny zisky vnitřními, což je teplo vytvářené lidmi, technikou a spotřebiči. Díky velmi kvalitní izolaci a dalším opatřením zisky neunikají, a po většinu roku s nimi vystačíme pro vyváženou tepelnou bilanci. To vše povyšuje kvalitu bydlení na druhou a umožňuje zdravé, ekonomické, ekologické a soběstačné bydlení. Vaše předvídavost a prozíravost je zde na místě.

Není to teplo generované vnitřními zisky nadsazené?

Pro komplexnější povědomí si doplníme následující dílek skládačky. Teplotní výkon ve wattech se pohybuje u člověka od klidového režimu po sportovní výkon od 100 W do 2 200 W. Výkon dvou lidí při domácím úklidu je 400 W. Těch zmíněných 2 200 W naleznete u varné konvice v chodu. Zdroj o 1 400 W stačí na vyhřátí domu při okolní teplotě okolo 5 °C. Pět tanečních párů na večírku, což bývá většinou 10 lidí, generuje asi 3 000 W. 50 lidí pohromadě dokáže zastoupit kamna o výkonu 5 kilowattů. Obchodní domy, firmy plné zaměstnanců, počítačů, různé serverovny je třeba často více chladit než vytápět.

No, a teď stačí dokázat s tím pracovat. Úspora vynaložené energie na vytápění pasivního domu oproti klasickému původnímu domu činí přibližně 70 – 90 %. V prostředí pasívního standardu jsou tohle všechno velmi vítané benefity daného řešení.

Co je tedy základ pro tento způsob bydlení?

V kostce to jsou:

  • orientace místností vůči světovým stranám
  • kvalitní izolace stěn a střechy
  • kvalitní výplně otvorů – okna a dveře včetně rámů a zasklení
  • neprůvzdušnost a vzduchotěsnost celého objektu
  • účinné větrání s rekuperací.

Proč stínit a co máme k dispozici…

Proč stínit už na nás vyčnívá z úvodní stati. No, a kde stínit? Část těchto požadavků splníme tím, že stavba bude správně orientovaná vůči světovým stranám. Zajímá nás časový úsek dostatečného osvětlení a slunečních paprsků v letních a zimních měsících, ve vztahu k jednotlivým místnostem – funkcím domu a bytu.

              

Optimální řešení bydlení z pohledu světelné, zároveň i tepelné pohody:

  • souvislý, minimálně členitý tvar stavby
  • největší plochy oken na jih, případně na jihovýchod nebo jihozápad, nejmenší na severní straně
  • solární zisky nesnižované zastíněním okolní zástavbou, terénem či nevhodně umístěnou pergolou
  • vhodné letní stínění proti přehřívání interiéru místností umístěné s ohledem na světové strany.

Tato kritéria určují další souvislosti. V segmentu jihozápadním až severozápadním, stejně jako v segmentu jihovýchodním až severovýchodním, je dobré pracovat se vzrostlou a střední zelení pro přirozené zastínění proti nízkému slunci. Jižní fasáda by měla být bez přistínění. Vztah domu a místností ke světovým stranám, ke slunci, má úzkou souvislost s mírou a kvalitou denního osvětlení. Tak kompas do ruky a jdeme…

 

Citáty - http://www.citaty.net

Fotografie a grafika - autor

Ing. arch. Petr Brandejský

 

Další díl, který uzavře tuto skvělou sérii článků od pana inženýra architekta Petra Brandejského, vyjde 23. června 2020.

Další články v sérii:

Tepelná stabilita budov – stínící technika (1. díl)

Tepelná stabilita budov – stínící technika (2. díl)

Tepelná stabilita budov – stínění a orientace stavby (4. díl)

 




Jaký je rozdíl mezi žaluziemi a roletami?

Také si pletete rolety a žaluzie? Připadá vám, že je to jedno a to samé? Vysvětlíme Vám, jaké typy rolet jsou a jaké jsou jejich výhody oproti klasickým žaluziím.

Blíží se veletrh For Garden 2022 v Praze

Budeme na dalším veletrhu - tentokrát osobně na For Garden 2022 v Praze Letňanech.

Bioklimatická pergola jako výhodná dlouhodobá investice

V tomto článku se podíváme na bioklimatickou pergolu z hlediska financí. Pořízení hliníkové pergoly není levná záležitost, přesto se na to podívejme trochu jiným pohledem - ve srovnání s pořízením nemovitosti, neboli prostoru pro pobývání.

Sítě proti hmyzu jaké jsou možnosti s příchozími teplými dny?

Jaro ťuká na dveře a s tím i teplejší dny a častější větrání našich domů, bytů a kanceláří. Okenní a dveřní sítě se proto vyplatí pořídit právě nyní.