zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Tepelná stabilita budov – stínění a orientace stavby (3. díl)

A je tu další díl ze seriálu o tepelné a světelné stabilitě budov od pana Ing.arch Petra Brandejského. Tentokrát zaměřený na stínění a orientaci stavby. Tak se pusťte do čtení... 

 

Valeriu Butulescu: „I výrobce stínů potřebuje světlo.“

Stínění a orientace budov vůči světovým stranám jsou dva neoddělitelné atributy prakticky kterékoliv stavby. U staveb původních, které svým řešením, starými technologiemi a nedostatečným a neekonomickým řešením obálky domu, si můžeme stínící technikou tuto bilanci dílčím způsobem vylepšit. Nicméně zázraky se nedějí ani zde. Pokud vezmeme za základ stavbu typu pasívního domu, budeme i zde hojně využívat sofistikovanou stínící techniku.

Trochu vyvrátím drobný mýtus, který je trochu zavádějící. Výraz „pasívní domy“ nevychází z myšlenky pasivity stran nízké měrné spotřeby tepla na vytápění za rok. Tento atribut tam opravdu existuje, ale název pasívní dům vychází z principů pasívních tepelných zisků. Jsou to vnější zisky od slunečního záření dopadajícího okny. Ty jsou doplněny zisky vnitřními, což je teplo vytvářené lidmi, technikou a spotřebiči. Díky velmi kvalitní izolaci a dalším opatřením zisky neunikají, a po většinu roku s nimi vystačíme pro vyváženou tepelnou bilanci. To vše povyšuje kvalitu bydlení na druhou a umožňuje zdravé, ekonomické, ekologické a soběstačné bydlení. Vaše předvídavost a prozíravost je zde na místě.

Není to teplo generované vnitřními zisky nadsazené?

Pro komplexnější povědomí si doplníme následující dílek skládačky. Teplotní výkon ve wattech se pohybuje u člověka od klidového režimu po sportovní výkon od 100 W do 2 200 W. Výkon dvou lidí při domácím úklidu je 400 W. Těch zmíněných 2 200 W naleznete u varné konvice v chodu. Zdroj o 1 400 W stačí na vyhřátí domu při okolní teplotě okolo 5 °C. Pět tanečních párů na večírku, což bývá většinou 10 lidí, generuje asi 3 000 W. 50 lidí pohromadě dokáže zastoupit kamna o výkonu 5 kilowattů. Obchodní domy, firmy plné zaměstnanců, počítačů, různé serverovny je třeba často více chladit než vytápět.

No, a teď stačí dokázat s tím pracovat. Úspora vynaložené energie na vytápění pasivního domu oproti klasickému původnímu domu činí přibližně 70 – 90 %. V prostředí pasívního standardu jsou tohle všechno velmi vítané benefity daného řešení.

Co je tedy základ pro tento způsob bydlení?

V kostce to jsou:

  • orientace místností vůči světovým stranám
  • kvalitní izolace stěn a střechy
  • kvalitní výplně otvorů – okna a dveře včetně rámů a zasklení
  • neprůvzdušnost a vzduchotěsnost celého objektu
  • účinné větrání s rekuperací.

Proč stínit a co máme k dispozici…

Proč stínit už na nás vyčnívá z úvodní stati. No, a kde stínit? Část těchto požadavků splníme tím, že stavba bude správně orientovaná vůči světovým stranám. Zajímá nás časový úsek dostatečného osvětlení a slunečních paprsků v letních a zimních měsících, ve vztahu k jednotlivým místnostem – funkcím domu a bytu.

              

Optimální řešení bydlení z pohledu světelné, zároveň i tepelné pohody:

  • souvislý, minimálně členitý tvar stavby
  • největší plochy oken na jih, případně na jihovýchod nebo jihozápad, nejmenší na severní straně
  • solární zisky nesnižované zastíněním okolní zástavbou, terénem či nevhodně umístěnou pergolou
  • vhodné letní stínění proti přehřívání interiéru místností umístěné s ohledem na světové strany.

Tato kritéria určují další souvislosti. V segmentu jihozápadním až severozápadním, stejně jako v segmentu jihovýchodním až severovýchodním, je dobré pracovat se vzrostlou a střední zelení pro přirozené zastínění proti nízkému slunci. Jižní fasáda by měla být bez přistínění. Vztah domu a místností ke světovým stranám, ke slunci, má úzkou souvislost s mírou a kvalitou denního osvětlení. Tak kompas do ruky a jdeme…

 

Citáty - http://www.citaty.net

Fotografie a grafika - autor

Ing. arch. Petr Brandejský

 

Další díl, který uzavře tuto skvělou sérii článků od pana inženýra architekta Petra Brandejského, vyjde 23. června 2020.

Další články v sérii:

Tepelná stabilita budov – stínící technika (1. díl)

Tepelná stabilita budov – stínící technika (2. díl)

Tepelná stabilita budov – stínění a orientace stavby (4. díl)

 




Jak zastínit francouzská okna?

Francouzská okna jsou krásná, velká a díky nim máme v domě mnoho světla. Na druhou stranu se však můžeme cítit jako na výstavě, kde my jsme exponáty. Pohledy cizích lidí do našeho obydlí nejsou nikomu příjemné. Možností, jak zastínit francouzská okna, je mnoho. Jaké typy stínění použít, abychom v domě mohli regulovat světlo, teplo a také měli nějaké soukromí?

Stínění pro moderní dům, to jsou screenové rolety

Energetická úspora je díky novým technologiím stále výraznější a není proto divu, že pasivní domy jsou velmi populární. Fungují na principu systému vytápění, řízeného  větrání a využívání pasivních zdrojů tepla pomocí rekuperační jednotky. A ani zde nesmí chybět účinné stínění, které zajistí ochlazení interiéru v teplých letních měsících. Jaké vybrat?

Klimatizace versus venkovní stínění – co vyhraje u vás?

Často řešený problém – raději klimatizace nebo venkovní stínění? Která varianta je lepší? Jaké jsou výhody a nevýhody? To se můžete dočíst v tomto článku.

Jaké venkovní rolety si mám vybrat? Plastové nebo hliníkové?

Jistě si tuto otázku při výběru venkovních (předokenních) rolet také pokládáte. Pojďme se společně podívat, jaké jsou rozdíly mezi plastovými a hliníkovými roletami.