zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Tepelná stabilita budov – stínící technika (1. díl)

Připravili jsme pro vás sérii článků, ve kterých se pan Ing. arch. Petr Brandejský zaměří na informace ohledně tepelné stability budov. Dozvíte se rozdělení standardu budov, tipy pro zlepšení tepelné stability u novostaveb i starších domů a mnoho dalšího. Pusťme se do toho.

Tepelná stabilita budov – stínící technika

Michel De Montaigne: „V dialogu je shoda tím nejnudnějším činitelem.“

Víte, co znamená slovo konsenzus? Nehlaste se všichni. Tohle dnes již zaužívané slovo pochází z latinského consensus – cítit společně. Je to shoda, souhlas či společný postoj. Vynecháme konsenzus v politice a lidských vztazích. Ten konsenzus bych chtěl naleznout jako součást kvality bydlení, jako nedílnou součást architektury, technického a technologického řešení stavby. Zde mám na mysli konsenzus, který nám dopomůže k tepelné pohodě a požadované míře denního světla. Tu snahu o shodu a vyváženost hledáme ve vašem bydlení na každém kroku. Potřebné a žádané teplotní zisky ve studených měsících potřebujete sladit s přehříváním částí domu v letních měsících, po kterém netoužíme. Požadavky na maximální denní světlo je třeba sladit s agresívním ostrým světlem, s oslněním nebo nevhodnými slunečními paprsky od nízkého slunce ráno, večer nebo v zimních měsících. Regulace tepla od slunečních paprsků stíněním je třeba sladit s mírou kvalitního denního světla. A tímto způsobem můžeme postupně konfrontovat všechna pro a proti v našem životním prostředí. Tyto požadavky si často nevhodně konkurují nebo rovnou odporují, proto hledáme ten kýžený konsenzus.

Hledáme základy konzistentního řešení, které umožní vašemu bydlení standard pro kvalitní zdravý život.

Schéma principu pasívního domu

Budeme řešit dosažení světelné a tepelné stability u stávajícího bydlení pomocí všech dostupných úprav a prvků, které nám potřebnou míru stability zajistí. Nedílnou součástí denního světla je teplo generované slunečními paprsky. Stejnou šablonu použijeme pro novostavby, ale s vítaným bonusem možnosti vhodného umístění stavby, účelného řešení dispozice se vším ostatním, co zajistí dnešní požadovaný standard.

Pozor, nebudeme však zde nyní řešit technologie, topení, klimatizaci, rekuperaci, umělé osvětlení a další nezbytnosti, které u staveb řeší svojí činností kvalitu vnitřního prostředí, kvalitu vzduchu, teplotní výkyvy i přemíru či nedostatek denního světla.

Tak o čem to tedy budeme hovořit? Jsme konečně u merita věci, budeme hovořit o zcela prostém a „zdánlivě banálním“ systému. Je to systém stínění či přistínění, regulace světla i tepla, jejich odražení nebo nasměrování. Spojení „zdánlivě banální“ značí jednoduchost řešení, to však může být i nesmírně sofistikované. Tyto prvky je nezbytné vložit do kontextu komplexního standardu a typu bydlení. Z toho vyplyne jeho typ, způsob umístění, množství užitých prvků i jejich kvalita. Technické a technologické řešení je velmi pestré, různorodé a toto rozpětí pochopitelně odpovídá požadované kvalitě, možnostem řešení i ceně. Něco je nezbytností řešení a část umožňuje kupříkladu pohodlnější a komfortnější užívání a manipulaci. Jinými slovy žaluzie mohu stahovat ručně nebo mohou být kupříkladu řízené čidly, s motorovým pohonem. Stejně tak mohou být součástí řešení Smart Home, Smart Building až po Internet on Things (IoT). Opět zde platí okřídlené: „Každému jeho nebe, lépe jeho stínící prvky.“

Autor: Ing. arch. Petr Brandejský
Grafika: Ing. arch. Petr Brandejský

Na pokračování se můžete těšit v následujícím díle 12. května 2020.

Další články v sérii:

Tepelná stabilita budov – stínící technika (2. díl)

Tepelná stabilita budov – stínění a orientace stavby (3. díl)

Tepelná stabilita budov – stínění a orientace stavby (4. díl)




Venkovní žaluzie na HS portály a rohové sestavy oken

Jaké jsou výhody stínění pro tyto případy a na co se vyplatí myslet? Přečtěte si krátký článek věnovaný právě tématu sestav venkovních žaluzií pro vstupní portály a rohová okna. Najdete zde vše podstatné i návod, jak jednoduše sestavu vyměřit.

Moderní varianta sítí proti hmyzu

Léto je v plném proudu a s čerstvým vánkem nám bohužel otevřenými okny vstupuje do bytů i otravný hmyz. O čerstvý vzduch však v žádném případě nemusíte přijít, ani není třeba sahat po chemických prostředcích. Vyzkoušejte nejmodernější variantu sítí proti hmyzu – plisované sítě.

Jaké jsou hlavní rozdíly u pergoly ARTOSI oproti konkurenčním bioklimatickým pergolám?

Během uplynulého roku jsme měli možnost se zúčastnit 3 velkých veletrhů a projít si tak více konkurenčních pergol. Článek nemá sloužit k hanění cizích produktů, ale k vyzdvižení výhod a kladů pergoly ARTOSI. Pokud se chystáte na koupi bioklimatické pergoly na vaši terasu a plánujete si projít více prodejců, zaměřte se na následující body. 

Jak vybrat projekt pro stavbu svépomocí?

Rostoucím trendem v českém stavebnictví je stavba domu svépomocí. Jen loni tak v Česku přibylo kolem pěti tisíc stavebníků a jejich počet se meziročně zvyšuje o 30%.