zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Údržba a správné zacházení - klíč k perfektnímu vzhledu markýzy

Venkovní markýzy nás spolehlivě chrání proti slunci a díky svému luxusnímu vzhledu se můžou stát klenotem naší terasy. Ačkoliv nevyžadují speciální péči, základem pro jejich bezchybný vzhled a bezproblémovou funkčnost je správné zacházení a pravidelné odstraňování nečistot.

Látky používané na výrobu markýz jsou opatřené speciální povrchovou úpravou - impregnací vláken. Abychom zabránili vzniku plísní a skvrn, které nejdou vyčistit, je důležité markýzu po čištění nechat důkladně vyschnout. Stejnou péči markýza potřebuje i poté, co při použití navlhne. Během deštivého počasí se přitom doporučuje markýzy raději nepoužívat. Impregnovaná látka sice mírnému dešti odolá, ale životnost látky se opakovaným používáním v dešti zkracuje. Jedině správným používáním si látka může zachovat své vlastnosti a ochranný film, který jí zaručí dlouhou životnost.

A jakým způsobem je tedy možné markýzy čistit?

Pevné nečistoty se z látky odstraňují jemným kartáčováním nebo vysátím za použití nízkého výkonu vysavače. Mastné skvrny se můžou stírat od okraje ke středu technickým benzínem. Látku lze také čistit za použití jemného hadříku a mýdlové vody. Zbytky mýdlové vody je nutné opláchnout čistou vodou a před zatažením nechat markýzu zcela vyschnout.


Petra Šenková




Stavba rodinného domu v roce 2020 - důvod k panice?

Začali jste stavět, nebo teprve zvažujete všechny možnosti výstavby rodinného domu a bojíte se změn, které nastaly v oblasti energetické náročnosti budov se začátkem roku 2020? Obavy stranou. Přečtěte si náš článek, který jsme doplnili i informačně nabitým videem od Svépomocí.cz, ve kterém se dozvíte vše potřebné.

Jak jsem čistila žaluzie?

Horizontální žaluzie patří mezi nejpopulárnější stínění. Jsou cenově dostupné, skvěle stíní a snadno se montují. A navíc se i snadno udržují! Podívejte se, jak je nejlépe vyčistit, aby vám vydržely co nejdéle krásné a funkční.

Čištění markýz: Takto bude vaše markýza zase perfektní

Potřebujete si zastínit místo na příjemné posezení u snídaně či večeře, kdy vám slunce svítí přímo na verandu? Nebo chcete jednoduše zamezit přímému průniku slunečních paprsků v průběhu dne do místnosti? K tomu je ideálním řešením markýza. V tomto článku vám vysvětlím, jak velmi jednoduše a šetrně o markýzu pečovat, aby svůj účel mohla splňovat co nejdéle.

Jak si správně vybrat stínící techniku?

Setkal se s tím asi každý. Otravné sluneční paprsky, nepříjemné světlo z ulice, zvědavé pohledy kolemjdoucích. Všechny tyto problémy mohou nastat, pokud svoje okna neochráníte vhodným zastíněním.