zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Vliv barev na psychiku: podle čeho vybrat barvu stínění?

Barvy, kterými se obklopujeme, působí na naše psychické rozpoložení. Nejen, že mají vliv na naši náladu, ale dokáží ovlivnit i koncentraci a míru odpočinku. Vybírat barvy bychom proto měli především podle toho, jak na nás působí a nikoli jen podle módních trendů.

Při zařizování interiéru bychom měli brát v potaz vliv barev na lidskou psychiku a také účel pokoje, který barevně ladíme. Zatímco v ložnici chceme dosáhnout zklidnění a maximální míry odpočinku, v pracovně chceme docílit především kreativity a soustředění. Barvy nám žádoucího psychického rozpoložení pomohou docílit.  

vliv barev na psychiku

 

Pokud nejsme zastánci barevných zdí a rádi se obklopujeme bílými či jemnými neutrálními barvami, barevně řešená interiérová stínící technika nám spolu s dalšími doplňky a dekoracemi pomůže doladit interiér domova do harmonického celku.

Nejuniverzálnější bílá

Bílá a krémová jsou barvy neutrální. Spolu s dalšími světlými barvami opticky zvětšují prostor a prosvětlují interiér. Bílá barva je jednou z nejoblíbenějších barev pro stínící techniku. Hodí se pro všechny druhy stínění oken, ať už jde o horizontální žaluzie a vertikální žaluzie, plissé, japonské posuvné stěny či látkové rolety. Pokud preferujete bílou či krémovou barvu, ale chcete celkový dojem ozvláštnit, vsaďte na různé struktury či vzory, které vaše stínění rozzáří.

Elegance v černé

Černá a šedá jsou neutrálními  barvami, které vyjadřují eleganci a důstojnost. Opticky prostor zmenšují a ubírají mu světlost. Jejich výhodou je, že je lze kombinovat téměř s každou barvou. Uplatnění najdou především u vertikálních žaluzií, látkových rolet a žaluzií plisé.

Klidná hnědá

Hnědá je teplá, decentní, zemitá barva, která navozuje pocit klidu. Její odstíny najdou uplatnění v každém interiéru a jsou typické pro elegantní dřevěné žaluzie.

Studené barvy

Modrá a zelená jsou barvy studené, které vyvolávají pocity klidu, rovnováhy a přispívají k relaxaci, proto jsou vhodné především pro stínící techniku do ložnic a koupelen. 

 

Intenzivní teplé barvy

Červená je teplou barvou vyvolávající akci, neklid a vzrušení. Je velice intenzivní, proto se hodí k oživení menších ploch. Obzvláště vhodná je pro stínící techniku v obývacím pokoji či jídelně. Oranžová a žlutá jsou barvy teplé, které povzbuzují energii a dodávají dobrou náladu. Prosadí se v místnostech, které neslouží k odpočinku a slušet budou především látkovým roletám a plisé.

Vyberte si tu pravou barvu z naší široké nabídky tak, aby do místnosti ladila designem, ale i z hlediska psychologie barev. Pokud chcete raději neutrální barvy a přesto chcete interiér ozvláštnit, můžete sáhnout po zajímavě vzorovaných a strukturovaných látkách.

Mohlo by vás také zajímat:

Petra Šenková




Moderní varianta sítí proti hmyzu

Léto je v plném proudu a s čerstvým vánkem nám bohužel otevřenými okny vstupuje do bytů i otravný hmyz. O čerstvý vzduch však v žádném případě nemusíte přijít, ani není třeba sahat po chemických prostředcích. Vyzkoušejte nejmodernější variantu sítí proti hmyzu – plisované sítě.

Novinka v naší nabídce - sekční garážová vrata na míru

Podzim je tu, s ním přichází chladnější počasí a s ním pomalu zazimovávání rozestavěných domů, chat a chalup. Často je s tím spojená i potřeba uzavření do teď otevřených garáží a vjezdů a promrzání místností díky starým netěsnícím vratům. Pojďte to zavčas vyřešit - máme na to lék.

Srovnání venkovních žaluzií a rolet - které vybrat?

Pojďme se v tomto článku podívat na další často diskutované téma při výběru stínící techniky. Tentokrát se podíváme na rozdíly mezi venkovními žaluziemi a roletami.

Tepelná stabilita budov – stínění a orientace stavby (4. díl)

Tímto dílem uzavíráme sérii článků od pana architekta Petra Brandejského. Zaměřil se na světové strany a stínění, vše doplnil názornými grafikami. Tak se vrhněte do čtení...