zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Vliv barev na psychiku: podle čeho vybrat barvu stínění?

Barvy, kterými se obklopujeme, působí na naše psychické rozpoložení. Nejen, že mají vliv na naši náladu, ale dokáží ovlivnit i koncentraci a míru odpočinku. Vybírat barvy bychom proto měli především podle toho, jak na nás působí a nikoli jen podle módních trendů.

Při zařizování interiéru bychom měli brát v potaz vliv barev na lidskou psychiku a také účel pokoje, který barevně ladíme. Zatímco v ložnici chceme dosáhnout zklidnění a maximální míry odpočinku, v pracovně chceme docílit především kreativity a soustředění. Barvy nám žádoucího psychického rozpoložení pomohou docílit.  

vliv barev na psychiku

 

Pokud nejsme zastánci barevných zdí a rádi se obklopujeme bílými či jemnými neutrálními barvami, barevně řešená interiérová stínící technika nám spolu s dalšími doplňky a dekoracemi pomůže doladit interiér domova do harmonického celku.

Nejuniverzálnější bílá

Bílá a krémová jsou barvy neutrální. Spolu s dalšími světlými barvami opticky zvětšují prostor a prosvětlují interiér. Bílá barva je jednou z nejoblíbenějších barev pro stínící techniku. Hodí se pro všechny druhy stínění oken, ať už jde o horizontální žaluzie a vertikální žaluzie, plissé, japonské posuvné stěny či látkové rolety. Pokud preferujete bílou či krémovou barvu, ale chcete celkový dojem ozvláštnit, vsaďte na různé struktury či vzory, které vaše stínění rozzáří.

Elegance v černé

Černá a šedá jsou neutrálními  barvami, které vyjadřují eleganci a důstojnost. Opticky prostor zmenšují a ubírají mu světlost. Jejich výhodou je, že je lze kombinovat téměř s každou barvou. Uplatnění najdou především u vertikálních žaluzií, látkových rolet a žaluzií plisé.

Klidná hnědá

Hnědá je teplá, decentní, zemitá barva, která navozuje pocit klidu. Její odstíny najdou uplatnění v každém interiéru a jsou typické pro elegantní dřevěné žaluzie.

Studené barvy

Modrá a zelená jsou barvy studené, které vyvolávají pocity klidu, rovnováhy a přispívají k relaxaci, proto jsou vhodné především pro stínící techniku do ložnic a koupelen. 

 

Intenzivní teplé barvy

Červená je teplou barvou vyvolávající akci, neklid a vzrušení. Je velice intenzivní, proto se hodí k oživení menších ploch. Obzvláště vhodná je pro stínící techniku v obývacím pokoji či jídelně. Oranžová a žlutá jsou barvy teplé, které povzbuzují energii a dodávají dobrou náladu. Prosadí se v místnostech, které neslouží k odpočinku a slušet budou především látkovým roletám a plisé.

Vyberte si tu pravou barvu z naší široké nabídky tak, aby do místnosti ladila designem, ale i z hlediska psychologie barev. Pokud chcete raději neutrální barvy a přesto chcete interiér ozvláštnit, můžete sáhnout po zajímavě vzorovaných a strukturovaných látkách.

Mohlo by vás také zajímat:

Petra Šenková




Hliníkové pergoly: Moderní a multifunkční řešení pro každou zahradu

V posledních letech se stává přeměna zahrad na útulná a funkční venkovní místa stále populárnějším trendem. Hliníkové pergoly, zejména ty od společnosti Isotra, jako je model bioklimatické pergoly Artosi, hrají v této proměně klíčovou roli. Nabízí perfektní spojení stylu, funkčnosti a udržitelnosti, které obohacuje každý venkovní prostor.

Nejoblíbenější druhy interiérového stínění

V dnešní době je stínění do interiéru jedním z nejdůležitějších prvků při zařizování domů a kanceláří. Pomáhá udržovat soukromí a chrání proti slunečnímu záření a vedru, zatímco dodává interiéru styl a eleganci. Mezi nejoblíbenější druhy stínění patří horizontální žaluzie, vertikální žaluzie a látkové rolety.

Venkovní stínění a denní světlo v interiéru

Pojďme si ve stručnosti říci něco málo k venkovnímu stínění a jeho vlivu na světlo v domácnosti. Který typ stínění má větší účinnost a díky kterému budete mít v interiéru příjemně, i když slunce bude hřát?

Moderní plastové palubky nebo klasické dřevěné obklady?

 Plastové palubky jsou moderní alternativou ke klasickému provedení ze dřevěných obkladů. Využijete je na fasádách domů, střešních podbití nebo obložení vikýřů a obložení schodů. V čem jsou lepší?