zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Žaluzie a rolety pod kontrolou: nezapomínejte na bezpečnost

Víte, kdo je doma největším průzkumníkem? Kdo má přirozenou zvědavost? Komu neustálá touha po objevování a poznávání okolí může způsobit nehodu? Jsou to naše děti. Jaké nebezpečí hrozí u stínící techniky?

Bezpečnost dětí je důležitá nejen na veřejných místech, ale i v domácnosti. A jelikož nemůžeme mít děti neustále na očích, musíme volit opatření, která sníží riziko úrazu. A to platí i o stínící technice.

Šňůry musí být vysoko

Mezi běžné vybavení domácnosti dnes patří žaluzie a rolety, které nejčastěji ovládáme řetízkem nebo šňůrou. Pro děti může toto ovládání představovat pokušení, některým může připomínat korálky, jiným laso, které láká k omotání kolem krku, táhání a nesprávné manipulaci. A pak už je k úrazu jenom krůček.

Riziko uškrcení nehrozí u rolet a žaluzií, které se ovládají pomocí kliky, táhla, madla a motoru na vypínač nebo dálkový ovladač. Nebezpečí hrozí malým dětem a kojencům v případě, že se stínění ovládá řetízkem nebo šňůrou, která je snadno dostupná. V nejhorších případech tak dítě vytvoří smyčku, do které si může zamotat některou část těla.

Dodržování normy jako prevence

Od 1. 9. 2014 platí v ČR norma ČSN EN 13120, která se vztahuje na všechny vnitřní žaluzie instalované na místech, kde mají přístup děti ve věku od 0 do 42 měsíců, jakou jsou například byty, rodinné domy, hotely, nemocnice, kostely, obchody, školy a všeobecně všechna veřejná místa. Interiérové žaluzie, u kterých nevzniká nebezpečí vzniku smyčky, jsou z hlediska plnění této normy považovány za odpovídající.

Jaká opatření musíte následovat?

1. Držte šňůry ve výšce mimo dosah dětí pomocí navijáku nebo dvou koleček, na které se šňůra namotá do potřebné výšky

 

 

2. Odstraňte nebezpečnou smyčku pomocí spojky pro přetržení, která zajistí rozpojení řetízku v případě zatížení

 

Koukněte na svět dětskýma očima, buďte opatrní a chraňte děti používáním ochranných prvků, které jsou automaticky dodávány k vnitřnímu stínění. Nezapomeňte na základní pravidlo: VŠECHNO nebezpečné NAHORU!!!
Pak je můžete nechat v klidu zkoumat svět jejich způsobem.

Mohlo by vás také zajímat:

Pavel Hrdlička




Inteligentní stínící systémy: Budoucnost domácí automatizace

V dnešní době, kdy technologie neustále pokračuje vpřed, se inteligentní stínící systémy stávají neodmyslitelnou součástí konceptu chytrých domovů. Produkty od předního výrobce Somfy, lídra v oblasti automatizovaných řešení pro domácnosti, znamenají pro inteligentní stínící systémy obrovský krok vpřed. Jsou synonymem pro inovaci a komfort, které transformují každodenní život.

Proč pořídit plastový plot?

Mám raději dřevo. Nesnáším plastové výrobky. Dřevo je živé, plast je mrtvý. Už jste někdy slyšeli podobné věty? Určitě ano. Já souhlasím také. Teď se na to podíváme trošku z jiného úhlu.

Jak si užít pohodový letní den na terase? Proč lidé objednávají markýzu?

Taky milujete ty dny, kdy svítí sluníčko a příjemná denní teplota vás vybízí k posezení na čerstvém vzduchu celý den? Ty dny, kdy si s kávou sednete na terasu a rozjímáte? Se stoupajícími teplotami však hrozí, že například oběd na terase se promění v utrpení. Řešení naštěstí existuje a je jednoduché. Vyzkoušejte markýzu.

Jak se čistí lamely vertikálních žaluzií?

Častá otázka všech zákazníků, kteří si objednávají vertikální žaluzie: Jak mám čistit lamely vertikálních žaluzií?