zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Žaluzie a rolety pod kontrolou: nezapomínejte na bezpečnost

Víte, kdo je doma největším průzkumníkem? Kdo má přirozenou zvědavost? Komu neustálá touha po objevování a poznávání okolí může způsobit nehodu? Jsou to naše děti. Jaké nebezpečí hrozí u stínící techniky?

Bezpečnost dětí je důležitá nejen na veřejných místech, ale i v domácnosti. A jelikož nemůžeme mít děti neustále na očích, musíme volit opatření, která sníží riziko úrazu. A to platí i o stínící technice.

Šňůry musí být vysoko

Mezi běžné vybavení domácnosti dnes patří žaluzie a rolety, které nejčastěji ovládáme řetízkem nebo šňůrou. Pro děti může toto ovládání představovat pokušení, některým může připomínat korálky, jiným laso, které láká k omotání kolem krku, táhání a nesprávné manipulaci. A pak už je k úrazu jenom krůček.

Riziko uškrcení nehrozí u rolet a žaluzií, které se ovládají pomocí kliky, táhla, madla a motoru na vypínač nebo dálkový ovladač. Nebezpečí hrozí malým dětem a kojencům v případě, že se stínění ovládá řetízkem nebo šňůrou, která je snadno dostupná. V nejhorších případech tak dítě vytvoří smyčku, do které si může zamotat některou část těla.

Dodržování normy jako prevence

Od 1. 9. 2014 platí v ČR norma ČSN EN 13120, která se vztahuje na všechny vnitřní žaluzie instalované na místech, kde mají přístup děti ve věku od 0 do 42 měsíců, jakou jsou například byty, rodinné domy, hotely, nemocnice, kostely, obchody, školy a všeobecně všechna veřejná místa. Interiérové žaluzie, u kterých nevzniká nebezpečí vzniku smyčky, jsou z hlediska plnění této normy považovány za odpovídající.

Jaká opatření musíte následovat?

1. Držte šňůry ve výšce mimo dosah dětí pomocí navijáku nebo dvou koleček, na které se šňůra namotá do potřebné výšky

 

 

2. Odstraňte nebezpečnou smyčku pomocí spojky pro přetržení, která zajistí rozpojení řetízku v případě zatížení

 

Koukněte na svět dětskýma očima, buďte opatrní a chraňte děti používáním ochranných prvků, které jsou automaticky dodávány k vnitřnímu stínění. Nezapomeňte na základní pravidlo: VŠECHNO nebezpečné NAHORU!!!
Pak je můžete nechat v klidu zkoumat svět jejich způsobem.

Mohlo by vás také zajímat:

Pavel Hrdlička




Jak správně zvolit látku ke stínění?

Chystáte se na koupi látkového stínění a tápete při nahlédnutí do vzorníku? Kterou látku vybrat a na jaké hodnoty se dívat, abyste nebyli pak nepříjemně překvapeni a místo zatemňující rolety neměli doma pouze stínící? Více informací ke správnému výběru látky najdete v tomto článku.

Styly bydlení - Retro, rustikální a industriální (3. díl)

A máme tu poslední díl ze série věnující se stylům bydlení. V tomto se podíváme na styly retro, rustikální a industriální. Tak se pusťte do čtení.

Jak jsem vyčistila vertikální žaluzie od prachu a otisku prstů?

Zima je tu a k ní patří Vánoce. Než jsem začala s vánoční výzdobou domácnosti, pustila jsem se do úklidu. Nejen v práci, ale i doma mám vertikální žaluzie, ze kterých je třeba odstranit prach.

Jaký je rozdíl mezi lamelami klasik a celostínícími?

Přemýšlíte nad instalací horizontálních žaluzií, ale nevíte, jaký je rozdíl mezi klasickými a celostínícími? Tak se na to pojďme podívat.