zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Žaluzie a rolety pod kontrolou: nezapomínejte na bezpečnost

Víte, kdo je doma největším průzkumníkem? Kdo má přirozenou zvědavost? Komu neustálá touha po objevování a poznávání okolí může způsobit nehodu? Jsou to naše děti. Jaké nebezpečí hrozí u stínící techniky?

Bezpečnost dětí je důležitá nejen na veřejných místech, ale i v domácnosti. A jelikož nemůžeme mít děti neustále na očích, musíme volit opatření, která sníží riziko úrazu. A to platí i o stínící technice.

Šňůry musí být vysoko

Mezi běžné vybavení domácnosti dnes patří žaluzie a rolety, které nejčastěji ovládáme řetízkem nebo šňůrou. Pro děti může toto ovládání představovat pokušení, některým může připomínat korálky, jiným laso, které láká k omotání kolem krku, táhání a nesprávné manipulaci. A pak už je k úrazu jenom krůček.

Riziko uškrcení nehrozí u rolet a žaluzií, které se ovládají pomocí kliky, táhla, madla a motoru na vypínač nebo dálkový ovladač. Nebezpečí hrozí malým dětem a kojencům v případě, že se stínění ovládá řetízkem nebo šňůrou, která je snadno dostupná. V nejhorších případech tak dítě vytvoří smyčku, do které si může zamotat některou část těla.

Dodržování normy jako prevence

Od 1. 9. 2014 platí v ČR norma ČSN EN 13120, která se vztahuje na všechny vnitřní žaluzie instalované na místech, kde mají přístup děti ve věku od 0 do 42 měsíců, jakou jsou například byty, rodinné domy, hotely, nemocnice, kostely, obchody, školy a všeobecně všechna veřejná místa. Interiérové žaluzie, u kterých nevzniká nebezpečí vzniku smyčky, jsou z hlediska plnění této normy považovány za odpovídající.

Jaká opatření musíte následovat?

1. Držte šňůry ve výšce mimo dosah dětí pomocí navijáku nebo dvou koleček, na které se šňůra namotá do potřebné výšky

 

 

2. Odstraňte nebezpečnou smyčku pomocí spojky pro přetržení, která zajistí rozpojení řetízku v případě zatížení

 

Koukněte na svět dětskýma očima, buďte opatrní a chraňte děti používáním ochranných prvků, které jsou automaticky dodávány k vnitřnímu stínění. Nezapomeňte na základní pravidlo: VŠECHNO nebezpečné NAHORU!!!
Pak je můžete nechat v klidu zkoumat svět jejich způsobem.

Mohlo by vás také zajímat:

Pavel Hrdlička




Proč lidé objednávají stínící techniku? 3. díl: Vertikální žaluzie

Proč lidé objednávají vertikální žaluzie? Jedním z důvodů je, že zastíní větší skleněné plochy, čehož hojně využívají zejména firmy. Vyrábí se z různých materiálů, z nehořlavého, který se vyplatí do kancelářských prostor či z materiálu se skleným vláknem, který zase uvítají alergici. Můžete je namontovat i do prostoru a opticky tak předělit místnost třeba na pracovišti nebo v domácnosti, což je výhodné i tam, kde se dveře nebo dvířka namontovat nedají. Vertikální žaluzie jsou druhým nejprodávanějším produktem interiérového stínění. Důvodů proč tomu tak je, může být celá řada. Jedním z nejdůležitějších může být snadné vyměření a montáž.

Trend, který se stále vrací?

Látkové rolety jsou trendem, který z našich oken hned tak nevymizí. A důvod je jasný, látkové rolety jsou velice praktické, cenově dostupné, můžeme si vybrat libovolný design a doladit tak interiér do posledního detailu.

Jde přes aplikace ovládat i Vaše soukromí?

V době chytrých telefonů už se nemusíte po dovolené vracet do přehřátého bytu, nebo se cestou z hor strachovat, že dorazíte do vymrzlého domu. Pomocí řídicích systémů a chytrého telefonu to máte pevně v rukou a na dálku můžete ovládat celý dům od žaluzií, až po garáž a alarm. Jak to funguje?

Jak zútulnit okna bez vrtání? Vsaďte na plissé

Stínící technika je automatickou součástí domů, bytů a kanceláří. Poskytuje nám stín, soukromí a zútulňuje interiér. Život bez ní už si často ani nedovedeme představit. Co dělat ale v případě, kdy chceme stínění, ale nemůžeme vrtat do okna či zdiva?