zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Žaluzie chrání naše soukromí - za vším hledej žárlivost

Již od počátku světa jsme zmítáni emocemi jak pozitivními, tak negativními. Jednou z těchto emocí je i žárlivost. Ale co má žárlivost společného se žaluziemi? Více, než myslíte…

 

Ochrana před sluncem a ochrana soukromí nejsou témata, které jsou aktuální jen v dnešní době. Vždy jsme chtěli mít prostor, který by byl ukryt všem zvědavým pohledům. Prostor, který bude jen a pouze náš. Na počátku vývoje stínících prvků byly sklápěcí či posuvné okenice, které se používaly pouze v noci. Nevýhodou sklápěcích okenic byla aretace buď ve zcela otevřeném, nebo zavřeném stavu. V případě posuvných okenic byla zajištěna jistá, omezená, míra variability.

 

Posun ve vývoji okenic způsobili žárliví panovníci v Orientu, kteří prosazovali vývoj jednostranně průhledných okenic. Okenice měly lidem umožnit pohled do vnějšího světa, ale pohledu do místnosti mělo být zabráněno. Řezbáři zadání vyřešili vsazením šikmo nastavených prkének do rámu.

 

 

Důležitého milníku bylo dosaženo v 19. století ve Francii, kde byl patentován stínící systém, který umožňoval naklopení lamel žaluzií, díky čemuž bylo možné míru soukromí dokonale zajistit dle aktuální potřeby. Tento systém se označoval termínem jalousie, což je francouzský výraz pro žárlivost.

V roce 1854 začala první německá továrna výrobu dřevěný žaluzií metodou pospojování lamel šňůrkami a pásky, které umožňovali plynulou regulaci. Použitý princip se využívá s drobnými obměnami až do současnosti.

Mohlo by vás také zajímat:

Pavel Hrdlička




Plastové ploty: Jak vybrat ten pravý?

Plastové ploty jsou skvělou volbou, jsou pevné a odolné, neztrácí barvu a prakticky se o ně nemusíte starat. Jenže není plot jako plot a ne všechny plastové ploty mají tyto příjemné vlastnosti. Jak ale vybrat ten správný a nešlápnout při tom vedle?

Nové plastové palubky ECO

Dřevěné obklady jsou krásné, ale je jim potřeba věnovat péči a průběžně se o ně starat. Tato, pro někoho obtěžující činnost odpadá v případě, kdy zvolíte obklad z plastových palubek. Plastové palubky jsou bezúdržbové, odolné a krásně vypadají. Podívejte se na naše novinky.

Interiérová roleta s bočním vedením, to je Larra v boxu

Nedávno jsme vám představili novinku v sortimentu látkových rolet – roletu Larra. Nyní vás seznámíme s její další variantou, látkovou roletou Larra v boxu.

Styly bydlení - skandinávský a minimalistický (1. díl)

Dnešní doba nabízí mnoho stylů a nápadů, jak si udělat své obydlí co nejpříjemnější. Podíváme se společně na to, jak si můžeme byt či dům vyladit interiérem nebo exteriérem a zároveň ukážeme, jaké stínění je nejvhodnější k danému stylu.