zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Žaluzie chrání naše soukromí - za vším hledej žárlivost

Již od počátku světa jsme zmítáni emocemi jak pozitivními, tak negativními. Jednou z těchto emocí je i žárlivost. Ale co má žárlivost společného se žaluziemi? Více, než myslíte…

 

Ochrana před sluncem a ochrana soukromí nejsou témata, které jsou aktuální jen v dnešní době. Vždy jsme chtěli mít prostor, který by byl ukryt všem zvědavým pohledům. Prostor, který bude jen a pouze náš. Na počátku vývoje stínících prvků byly sklápěcí či posuvné okenice, které se používaly pouze v noci. Nevýhodou sklápěcích okenic byla aretace buď ve zcela otevřeném, nebo zavřeném stavu. V případě posuvných okenic byla zajištěna jistá, omezená, míra variability.

 

Posun ve vývoji okenic způsobili žárliví panovníci v Orientu, kteří prosazovali vývoj jednostranně průhledných okenic. Okenice měly lidem umožnit pohled do vnějšího světa, ale pohledu do místnosti mělo být zabráněno. Řezbáři zadání vyřešili vsazením šikmo nastavených prkének do rámu.

 

 

Důležitého milníku bylo dosaženo v 19. století ve Francii, kde byl patentován stínící systém, který umožňoval naklopení lamel žaluzií, díky čemuž bylo možné míru soukromí dokonale zajistit dle aktuální potřeby. Tento systém se označoval termínem jalousie, což je francouzský výraz pro žárlivost.

V roce 1854 začala první německá továrna výrobu dřevěný žaluzií metodou pospojování lamel šňůrkami a pásky, které umožňovali plynulou regulaci. Použitý princip se využívá s drobnými obměnami až do současnosti.

Mohlo by vás také zajímat:

Pavel Hrdlička




TOP 5 Výhod venkovních žaluzií

Venkovní žaluzie jsou nejen velmi praktickým, ale také elegantním prvkem, který doladí celkový vzhled domu. Kromě toho, že spolehlivě zastíní, mají i spoustu dalších výhod, díky kterým v poslední době nabývají na popularitě. Které výhody to jsou?

Moderní plastové květináče rozzáří okenní parapet i celý interiér

Jaro je za dveřmi a s ním i roste touha dostat do našich příbytků více zeleně a květů. Až toto rozkvetlé a nádherné období dorazí do Česka na plno, budeme se chtít obklopit květinami o to více. Ještě si však musíme nějaký ten pátek počkat, nicméně začít můžete zvelebováním interiéru. Aby rostliny co nejvíce vynikly a plnili i dekorativní funkci vyberte jim parádní a moderní květináče.

Proč si vybrat látkové stínění?

Nebaví Vás již klasické žaluzie? Upřednostnili byste spíše něco elegantního a moderního pro Vaše okna?

Jak snadno regulovat světlo v podkroví?

Půda a podkroví jsou originální prostory, které nabízí mnoho možností k jejich využití. Dostatek světla do těchto prostor zajistí střešní okna. Ale ne vždy je jeho velká intenzita po celý den žádaná. Pro zastínění a regulaci světla je určena speciální žaluzie do střešních oken.