zavřít
Můžete začít psát.
Výsledky hledání se objeví zde.

Betonové bloky vs. hliníkové konstrukce pro fotovoltaické panely na ploché střeše

Výběr správné konstrukce pro instalaci fotovoltaických panelů na plochou střechu je klíčovým faktorem při využívání solární energie. Mezi dvěma zmíněnými typy konstrukcí - betonovými ENBRAbloky a hliníkovými konstrukcemi, existují významné rozdíly. V tomto článku se zaměříme na výhody betonových bloků.

Instalace bez vrtání – žádné díry ve střešní krytině

Jednou z hlavních výhod betonových bloků je fakt, že se jedná o neinvazivní konstrukci. Nevyžadují žádné vrtání nebo poškození střešního pláště, což znamená, že nenarušují povrch střechy a minimalizují riziko prosakování vody.

Upevnění panelů pomocí svorek na konstrukci

Pár minut - chvilka měření, rozestavení a jsou připravené

Dalším důležitým faktorem je rychlost instalace. Betonové bloky nabízejí jednoduchou a efektivní metodu montáže. Tyto bloky lze snadno přemístit na střeše a umístit je na požadovaná rozměřená místa.

Rozmístění Enbra bloků

Díky tomu je instalace fotovoltaických panelů rychlejší ve srovnání s kovovými konstrukcemi, které vyžadují přesnější měření, řezání a montáž. Taktéž horší opravy a posuny, pokud nevyjde měření na přesno. Bloky při potřebě posunu jednoduše přemístíte.

Rozmístění betonových konstrukcí

Jednoduchost montáže je nespornou výhodou betonových bloků. Celý proces instalace je intuitivní a není vyžadována odborná montážní technika ani speciální nářadí. Bloky je třeba jen rozmístit a následně na ně připevnit panely pomocí standardního kotvícího materiálu (šrouby M8 – jsou součástí každé objednávky a pak zvolených středových nebo krajových svorek – nutno dokoupit podle potřeby). To usnadňuje instalaci jak pro profesionální montážní týmy, tak i pro majitele domů, kteří se rozhodnou provést instalaci sami.

Montáž panelů na betonbloky

Netřeba další zátěž pro zajištění

Betonové ENBRAbloky také eliminují potřebu dodatečného zatěžování střešní konstrukce. Tato konstrukce je díky své váze 46 kg už natolik pevná, že není potřeba jinak stabilizovat pro zajištění panelů, což přináší úsporu nákladů a zjednodušuje celkový proces instalace.

Dlouhá životnost bez koroze

Je také třeba zmínit, že betonové bloky poskytují stabilitu a odolnost vůči povětrnostním podmínkám. Jsou navrženy tak, aby odolaly silnému větru, sněhu a dalším vnějším vlivům. To zajišťuje dlouhodobou životnost a spolehlivost fotovoltaického systému na střeše.

Nasměrujte panely podle potřeby

Flexibilita orientace fotovoltaických panelů je další z klíčových výhod betonových bloků. Díky tomuto typu betonové konstrukce lze snadno nastavit panely na různé světové strany, aby bylo dosaženo optimálního slunečního záření po celý den. To znamená, že fotovoltaické panely na betonových blocích jsou schopny efektivně využívat sluneční energii bez ohledu na orientaci střechy. Nejefektivnější je umístění směrem na jih, případně jihovýchod nebo jihozápad. Postavením 2 řad bloků „zády k sobě“ vytvoříte během chvíle prostor i pro instalaci na východ/západ.

Instalace panelů na bloky východ/západ

Srovnání ENBRAblok Běžná hliníková konstrukce
Instalace Neinvazivní - bez vrtání Potřeba vrtání pro upevnění na střechu
Rychlost montáže Rychlá 3násobek času (sestavení konstrukcí, instalace na střechu, zařezání)
Jednoduchost montáže Stačí rozměřit a rozmístit Je třeba rozměřit, sestavit, sešroubovat, připevnit do střechy, zařezat přesahy.
Potřebné nářadí Metr, nůž (na přizpůsobení velikosti gumové podložky) + pak šroubovák na upevnění panelů Šroubovák, metr, klíč, pila, vrtačka + kotvící materiál do střechy
Stabilita Samonosná konstrukce bez potřeby dalšího zatěžování Potřeba dodatečně zatížit
Stálost v čase Beton nepracuje, je stálý, nekoroduje Spoje se mohou časem povolit, kov může tvarově pracovat, korodovat

Na závěr je třeba zdůraznit, že volba mezi betonovými bloky a kovovými/hliníkovými konstrukcemi závisí na konkrétních požadavcích a podmínkách každého projektu. Pokud však hledáte rychlou a jednoduchou instalaci fotovoltaických panelů na ploché střeše bez nutnosi vrtání, betonové bloky jsou správnou volbou. Poskytují stabilitu, flexibilitu a minimalizují potřebu dodatečného zatěžování střechy. 


Petra Šenková




Čím zastínit střešní okna? Vyzkoušejte plissé

Nové mezonetové byty a rodinné domky jsou stavěny s velkým množstvím střešních oken v podkrovních místnostech a také tato okna si zaslouží svůj elegantní stínicí doplněk. Toužíte po moderním a dynamickém stínicím prvku do střešních oken a klasické látkové rolety či žaluzie se vám zdají okoukané? Vyzkoušejte žaluzie plissé.

Kvalitní žaluzie a rolety vnesou do kanceláří komfort a pohodu

Připravte nejen pro sebe, ale i pro své zaměstnance příjemné prostředí, které na ně bude mít pozitivní vliv a zvedne jejich kreativitu pomocí nové stínící techniky.

Venkovní stínění a denní světlo v interiéru

Pojďme si ve stručnosti říci něco málo k venkovnímu stínění a jeho vlivu na světlo v domácnosti. Který typ stínění má větší účinnost a díky kterému budete mít v interiéru příjemně, i když slunce bude hřát?

Moderní varianta sítí proti hmyzu

Léto je v plném proudu a s čerstvým vánkem nám bohužel otevřenými okny vstupuje do bytů i otravný hmyz. O čerstvý vzduch však v žádném případě nemusíte přijít, ani není třeba sahat po chemických prostředcích. Vyzkoušejte nejmodernější variantu sítí proti hmyzu – plisované sítě.